Επισκέπτες του Noordbrabants Museum περιεργάζονται το τρίπτυχο του Ιερώνυμου Μπος «The Haywain» από τη συλλογή του Πράδο Το 2016 ήταν ...
Επισκέπτες του Noordbrabants Museum περιεργάζονται το τρίπτυχο του Ιερώνυμου Μπος «The Haywain» από τη συλλογή του Πράδο |
Το 2016 ήταν ένας χρόνος με σημαντικές απώλειες για τον κόσμο της μουσικής – παρότι η βράβευση του Μπομπ Ντίλαν με Νομπέλ Λογοτεχνίας ήταν ίσως μιας μορφής «αποζημίωση» για ορισμένους. Στον χώρο των εικαστικών, πάντως, τα μεγάλα γεγονότα ήταν κυρίως χαρμόσυνα:
...από τον Καραβάτζο ώς τον Πικάσο, τα διασημότερα μουσεία του κόσμου πρόσφεραν στο κοινό τους την ευκαιρία να ανακαλύψουν εκ νέου μερικούς από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες των περασμένων αιώνων. Μεταξύ των «τιμώμενων» προσώπων για φέτος ήταν, φυσικά, ο Ιερώνυμος Μπος, ο οποίος πέθανε πριν από ακριβώς πέντε αιώνες, στις 9 Αυγούστου 1516. To μουσείο Noordbrabants της ολλανδικής πόλη Χερτόχενμπος, όπου γεννήθηκε και έζησε ο αινιγματικός ζωγράφος, φιλοξένησε ένα μεγάλο αφιέρωμα στο έργο του, ενώ μία συμπληρωματική έκθεση πραγματοποιήθηκε έως τον Σεπτέμβριο στο Μουσείο Πράδο της Μαδρίτης.
Στην κληρονομιά του Καραβάτζο εστιάζει η περιοδική έκθεση «Beyond Caravaggio» της λονδρέζικης Εθνικής Πινακοθήκης, η οποία συνεχίζεται ώς τις 15 Ιανουαρίου 2017 και περιλαμβάνει κυρίως δείγματα της δουλειάς μαθητών, μιμητών και συγχρόνων του (αριστουργήματα του ίδιου του καλλιτέχνη εκτίθενται στις αίθουσες της μόνιμης συλλογής της National Gallery). Ήταν η δεύτερη «επιτυχία» για την γκαλερί, που στις αρχές του έτους είχε ενθουσιάσει τους κριτικούς με την έκθεση «Ο Ντελακρουά και η άνθηση της Μοντέρνας Τέχνης». Στο μεταξύ, η Tate Modern επέλεξε να αναδείξει τη δουλειά του Ρόμπερτ Ράουσενμπεργκ, ενός από τους πλέον εφευρετικούς εικαστικούς του περασμένου αιώνα. Η αναδρομική έκθεση, που περιλαμβάνει έργα και από τις έξι δεκαετίες της δημιουργικής του πορείας, θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Απρίλιο και εν συνεχεία θα μεταφερθεί στις ΗΠΑ.
Στη Νέα Υόρκη, το πιο πολυσυζητημένο εικαστικό γεγονός του ’16 ήταν αναμφίβολα το αφιέρωμα του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης στα γλυπτά του Πικάσο, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου. Μια μικρότερης κλίμακας έκθεση πορτρέτων του Ισπανού καλλιτέχνη βρίσκεται σε εξέλιξη στη National Portrait Gallery του Λονδίνου. Εξαιρετικές κριτικές απέσπασε και η έκθεση 120 σπάνιων χαρακτικών του Ντεγκά, που διοργάνωσε το ΜΟΜΑ υπό τον τίτλο «Μία σπάνια νέα ομορφιά». Ρεκόρ επισκεψιμότητας σημείωσε φέτος το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, το οποίο εγκαινίασε τον νέο του χώρο, «Τhe Met Breuer», με μια ενότητα ελάχιστα προβεβλημένων πρώιμων έργων της Diane Arbus και τίτλο «In the Beginning».
«Εκπληκτική» χαρακτηρίστηκε η παρουσίαση έργων της Λουίζ Μπουρζουά με τίτλο «Structures of Existence: The Cells», που ξεκίνησε το ταξίδι της από τη Μόσχα και μεταφέρθηκε στο Μουσείο Γκούγκενχαϊμ του Μπιλμπάο από τον περασμένο Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο. Για όσους δεν πρόλαβαν να τη δουν, αυτή τη στιγμή η έκθεση φιλοξενείται στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Λουιζιάνα στη Δανία.
Η χρονιά πλησιάζει στο τέλος της, όχι όμως και οι ευκαιρίες για τους φιλότεχνους. Τον ερχόμενο Μάρτιο αναμένονται τα εγκαίνια του αφιερώματος, που διοργανώνει το Grand Palais του Παρισιού με αφορμή τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Ροντέν. Την ίδια περίοδο θα «ανοίξει» για το κοινό το αφιέρωμα της National Gallery στους «δασκάλους» της Αναγέννησης Μικελάντζελο και Σεμπαστιάνο ντελ Πιόμπο. Ακόμα, η Tate Gallery ετοιμάζει μία μεγάλη έκθεση έργων του Ελβετού γλύπτη και ζωγράφου Αλμπέρτο Τζιακομέτι (έναρξη στις 10/5), ενώ το Μουσείο Victoria and Albert θα αποτίσει φόρο τιμής στους Pink Floyd (από τις 13/5).
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια