Πολλές οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις και τα γεγονότα που παρουσιάσαμε στην Ανασκαφή το 2016. Ποια όμως ήταν αυτά που επιλέξατε εσείς; Π...
Πολλές οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις και τα γεγονότα που παρουσιάσαμε στην Ανασκαφή το 2016. Ποια όμως ήταν αυτά που επιλέξατε εσείς; Ποια διαβάσετε περισσότερο; Κάντε λοιπόν μια αναδρομή στην χρονιά που μόλις μας πέρασε με το ετήσιο Top 10 των δημοφιλέστερων αναρτήσεων των αναγνωστών της Ανασκαφής.
Είναι το αρχαίο Όρραον, μια κωμόπολη των Μολοσσών της Ηπείρου- εκεί στέκουν ακόμη όρθια 4 κτίρια της ύστερης κλασικής περιόδου, τρεις ιδιωτικές κατοικίες και (μάλλον) ένα δημόσιο κτίριο. Και μόνο η ύπαρξη των κτιρίων αυτών, με τους τοίχους τους να στέκουν όρθιοι μέχρι το ύψος της στέγης του δευτέρου ορόφου τους, μεταμορφώνει τον άσημο λοφίσκο των 345 μέτρων ύψος, σε ένα εντυπωσιακό αρχαιολογικό τοπόσημο.
Περισσότερα εδώ.
Με αφορμή την δημιουργία ενός νέου animation για το Asmolean Museum της Οξφόρδης, που παρουσιάστηκε σήμερα, ο Πάνος Παπαδολιάς (culture critic) παίρνει συνέντευξη από τον Steve Simmons, animator του Panoply Vase Animation Project για λογαριασμό της Ανασκαφής.
Περισσότερα εδώ.
Το Μνημείο του Λυσικράτους. Εδώ και 2500 χρόνια. Γλίτωσε από επιδρομές, από αρχαιοκάπηλους, ακόμη και από τον Έλγιν που το ήθελε στη συλλογή του μαζί με τα μάρμαρα του Παρθενώνα...
Η Ιστορία επαναλαμβάνεται.Περίπου 2,5 χιλ. έτη πριν ένα αποτυχημένο πραξικόπημα έστελνε στην αρχαία Αθήνα «αντάρτες» σε ατιμωτικό θάνατο.Μόνο που τότε οι Θεοί θύμωναν. Τα ευρήματα της ανασκαφής στο Φαληρικό Δέλτα φέρνουν στην επιφάνεια μια εποχή γεμάτη συγκρούσεις και αίμα που έμεινε στην ιστορία ως Κυλώνειον Άγος.
Περισσότερα εδώ.
Περισσότερα εδώ.
Ήταν 18 χρονών, και κατοικούσε στον ελλαδικό χώρο, σε ένα σπήλαιο της Θεσσαλίας πριν από 9.000 χρόνια.
Περισσότερα εδώ.
Η συνέντευξη της διευθύντριας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Μαρία Λαγογιάννη για την φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Από την κατάχωση των μνημείων στην ανάδυση της μνήμης».
Περισσότερα εδώ.
Η «αρχόντισσα της Καστοριάς», που έζησε πριν από 2.500 χρόνια, φορούσε 72 περίτεχνα, χάλκινα βραχιόλια στα χέρια και στα πόδια, ένα εντυπωσιακό περιδέραιο από χάντρες γυαλιού και ήλεκτρου στο λαιμό, δαχτυλίδια και ενώτια.
Περισσότερα εδώ.
Περισσότερα εδώ.
Ένα ασημένιο δαχτυλίδι Αρχαϊκής εποχής (7ος-6ος π.Χ. αιώνας), εύρημα σπάνιο, αιγυπτιακού στυλ, με παράσταση σκορπιού, πλήθος πήλινων ειδωλίων με γυναικείες μορφές και ίππους, θραύσματα κεραμικής και αγγεία, αλλά και ένας πολύ μεγάλος αριθμός από πηνία (κουβαρίστρες) και αγνύθες (υφαντικά βάρη), μαζί και οικιστικά κατάλοιπα με υπολείμματα τεσσάρων, μεγάλων αψιδωτών κτισμάτων, βρέθηκαν στον μεγαλύτερο οικισμό που έχει ανασκαφεί έως τώρα στη Θεσσαλία.
Περισσότερα εδώ.
Περισσότερα εδώ.
Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η Κνωσσός, κατά τη διάρκεια της πρώιμης Εποχής του Σιδήρου (μεταξύ 1100 και 600 π.Χ.), είχε ανεπτυγμένες εμπορικές σχέσεις και ήταν σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις παλαιότερων ανασκαφών.
Στο χωριό Πύργος στην Κύπρο το 2350 π.X. έως το 1850 π.X. ο πληθυσμός του ελλαδικού χώρου διέθετε ένα πολύ σημαντικό βιομηχανικό κτίριο περίπου 4000 μ², για την επεξεργασία όχι μόνο του χαλκού, αλλά και του ελαιολάδου, αρωμάτων, φαρμάκων, κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, χρωμάτων και κρασιού.
Περισσότερα εδώ.
Δείτε τις Δημοφιλέστερες Αναρτήσεις του 2015.
Δείτε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας του κοινού για το Αρχαιολογικό Γεγονός του 2014.
Καλή Χρονιά
με περισσότερα ενδιαφέροντα
αρχαιολογικά ευρήματα και ειδήσεις!
Δεν υπάρχουν σχόλια