Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μοναδική κυπριακή ανακάλυψη στην Μαρμαρίδα της Τουρκίας

Μοναδική ανακάλυψη αποτελεί ο εντοπισμός κομματιού αγάλματος κυπριακής θεότητας που εντοπίστηκε στον βυθό της θάλασσας της Μαρμαρίδας σ...

Μοναδική κυπριακή ανακάλυψη στην Μαρμαρίδα της Τουρκίας

Μοναδική ανακάλυψη αποτελεί ο εντοπισμός κομματιού αγάλματος κυπριακής θεότητας που εντοπίστηκε στον βυθό της θάλασσας της Μαρμαρίδας στην περιοχή Βοζμπουρούν (ακτές Τουρκίας - απέναντι από τα Δωδεκάνησα και το νησί Σύμη) από Τούρκους δύτες-αρχαιολόγους.

Το τμήμα του αγάλματος, που βρέθηκε σε βάθος 43 μέτρων, θεωρείται ότι είναι ηλικίας 2.700 χρόνων, είναι κεραμικής κατασκευής, ενώ το μήκος του είναι 60 εκατοστά.

Πρόκειται για το πόδι του αγάλματος, που δείχνει κι ένα κομμάτι ενδύματος. Εκτιμάται ότι το συνολικό άγαλμα έχει ύψος 120 εκατοστά. Η μοναδικότητα του αγάλματος απαντάται στο ότι για πρώτη φορά, εντοπίστηκε άγαλμα κεραμικής τέτοιου μεγέθους. 

Όπως εξηγεί ο αρχαιολόγος Χαρούν Οζντάς, είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται στις ακτές της Μεσογείου ένα τόσο αρχαίο άγαλμα, από τον 7ο  αι. π.Χ.


Μοναδική κυπριακή ανακάλυψη στην Μαρμαρίδα της Τουρκίας

Μοναδική κυπριακή ανακάλυψη στην Μαρμαρίδα της Τουρκίας

Οι έρευνες θα συνεχιστούν μέχρι να εντοπιστεί και το υπόλοιπο κομμάτι. Πάντως, ο Τούρκος αρχαιολόγος θεωρεί ότι πρόκειται για άγαλμα Κυπριακής Θεάς, το οποίο μεταφέρθηκε πιθανότατα με πλοίο, που εκείνη την εποχή όργωναν τη Μεσόγειο.

Σημειώνεται επίσης ότι, κυπριακές θεότητες υπήρχαν την περίοδο αυτή, οι οποίες στην ουσία αποτελούσαν απότοκο των κατά καιρούς κατακτητών της Κύπρου. 


Το όλο θέμα έχει λάβει διαστάσεις στον τουρκικό τύπο, κυρίως λόγω της μοναδικότητας της ανακάλυψης. 


Πηγή: SigmaLive

Δεν υπάρχουν σχόλια