Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Κυνηγός» αρχαιοκαπήλων

Ο,τι δεν κάνει το ελληνικό κράτος το κάνει ένας παθιασμένος, αφοσιωμένος αρχαιολόγος εδώ και πολλά χρόνια. 

«Κυνηγός» αρχαιοκαπήλων

Ο,τι δεν κάνει το ελληνικό κράτος το κάνει ένας παθιασμένος, αφοσιωμένος αρχαιολόγος εδώ και πολλά χρόνια. 

Ο δρ. Χρήστος Τσιρογιάννης είναι γνωστός στο υπουργείο Πολιτισμού και στην Ελληνική Αστυνομία, στο Τμήμα Αρχαιοκαπηλίας, αφού ασχολείται με υποθέσεις οι οποίες σχετίζονται με την παράνομη διακίνηση αγαθών της πολιτιστικής κληρονομιάς και έχει ταυτίσει πολλές αρχαιότητες σε κατασχεμένα αρχεία. Ο Έλληνας ερευνητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σε μία από τις μεγαλύτερες γκαλερί της Νέας Υόρκης εντόπισε μεγάλο τμήμα μαρμάρινης ρωμαϊκής σαρκοφάγου το οποίο εξήχθη παράνομα από τη χώρα μας και το 1988 είχε εμφανιστεί ανάμεσα σε άλλες αρχαιότητες στο αρχείο του διαβόητου Ιταλού αρχαιοκαπήλου Becchina. Μάλιστα, η γκαλερί πρόβαλε ότι το τμήμα σαρκοφάγου προέρχεται από το ίδιο εργαστήριο που κατασκεύασε μια άλλη σαρκοφάγο η οποία εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Πριν από λίγες ημέρες η υπόθεση είχε αίσιο τέλος. Η εισαγγελία της Νέας Υόρκης κατάσχεσε το αντικείμενο με τον εντυπωσιακό ανάγλυφο διάκοσμο που αναπαριστά μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τρώων.

Ο Έλληνας αρχαιολόγος έχει βοηθήσει να εξιχνιαστούν πολλές υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας (έως το 2008 μετρούσε 174) και έχει ταυτίσει περισσότερες από 1.000 αρχαιότητες. Οι κινήσεις του προσεκτικές, μελετημένες, με επιστημονική  αρτιότητα, άνοιξαν για άλλη μια φορά την πόρτα του υπουργείου Πολιτισμού, που τώρα πρέπει να σπεύσει για τη διεκδίκηση του αρχαίου. Όμως οι ευθύνες ξεφεύγουν από τα όρια του συγκεκριμένου υπουργείου. Η κυβέρνηση οφείλει να υποστηρίξει τις αρμόδιες υπηρεσίες που ασχολούνται με τέτοιες υποθέσεις, με ειδικευμένο προσωπικό και κονδύλια. Για να μην ερχόμαστε πάντα τελευταίοι.


Πηγή: Γ. Συκκά, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια