Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κοράλλια, κοχύλια, σφουγγάρια και αστερίες από τον... Ψηλορείτη!

Πάνω από 1.500 απολιθώματα θαλάσσιων οργανισμών, κοράλλια, αστερίες, κοχύλια, σφουγγάρια, σαλιγκάρια, μύδια-στρείδια, πεταλίδες, αχινο...

Κοράλλια, κοχύλια, σφουγγάρια και αστερίες από τον... Ψηλορείτη!

Πάνω από 1.500 απολιθώματα θαλάσσιων οργανισμών, κοράλλια, αστερίες, κοχύλια, σφουγγάρια, σαλιγκάρια, μύδια-στρείδια, πεταλίδες, αχινούς, μάζεψε από τον Ψηλορείτη ένας 84χρονος Κρητικός κτηνοτρόφος, ευρήματα που χρονολογούνται εκατομμύρια χρόνια πριν τότε που το μεγαλύτερο βουνό της Κρήτης ήταν ωκεανός!

Πρόκειται για τον Γιώργο Καψάλη από το χωριό Γέργερη νότια του Ψηλορείτη, πατέρας 3 παιδιών, 9 εγγονιών και 7 δισέγγονων ο οποίος αποκαλύπτει στο «Έθνος» την σπάνια συλλογή του που έχει κατακλύσει το σπίτι και τις αποθήκες του. 

Ο ίδιος έχει δωρίσει ευρήματα στα μουσεία Γέργερης και του γειτονικού χωριού Ζαρός ενώ είναι σε επικοινωνία με στελέχη του Μουσείου φυσικής ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης να γίνει διαλογή και μεταφορά στο Μουσείο μεγάλου αριθμού ευρημάτων προκειμένου να εκτεθούν. Η συγκεκριμένη διαδικασία αναμένεται να γίνει μέσα στην εβδομάδα ενώ τις προηγούμενες ημέρες τον Κρητικό κτηνοτρόφο στην Γέργερη επισκέφτηκαν ο δρ. γεωλόγος-ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Χαράλαμπος Φασουλάς και ο Πρόεδρος του συλλόγου φίλων του μουσείου φυσικής ιστορίας Γιώργος Αεράκης οι οποίοι πιστοποίησαν την σημαντικότητα των ευρημάτων.

«Η φύση είναι πηγή ζωής και χρειάζεται να την προσέχουμε» λέει στο «Έθνος» ο 84χρονος κτηνοτρόφος ο οποίος παράλληλα είναι άριστος ξυλογλύπτης και τεχνίτης-καλλιτέχνης στην πέτρα.

Κοράλλια, κοχύλια, σφουγγάρια και αστερίες από τον... Ψηλορείτη!

Έχω μαζέψει-προσθέτει- πάνω από 1500 απολιθώματα θαλάσσιων οργανισμών, τα έβρισκα βοσκώντας πρόβατα είτε στην διάρκεια καλλιέργειας της γης ή στα έργα διάνοιξης δρόμων. Τα ευρήματα αυτά είναι μέρος της ιστορίας μας και τα δωρίζω ώστε μέσω των Μουσείων και των επιστημόνων να βλέπουν, να διδάσκονται μικροί και μεγάλοι όπως και οι ξένοι επισκέπτες-τουρίστες. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για την ανταπόκριση συνεργασία που θα έχουμε με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. 

«Ο συμπατριώτης μας Γιώργος Καψάλης  αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και τον ευχαριστούμε θερμά» δήλωσε ο Πρόεδρος του συλλόγου Φίλων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Αεράκης. Από την πλευρά του ο ερευνητής και στέλεχος του Μουσείου Χαράλαμπος Φασουλάς, χαρακτήρισε πολύ σημαντικά τα ευρήματα-απολιθώματα, τα οποία όπως είπε χρονολογούνται πριν 7 με 5 εκατομμύρια χρόνια. Ο κ. Φασουλάς παράλληλα διευκρίνισε ότι υπάρχουν ανάλογα ευρήματα και από την κορυφή του Ψηλορείτη τότε που ολόκληρος ο Ψηλορείτης και η Κρήτη ήταν θάλασσα.

Κοράλλια, κοχύλια, σφουγγάρια και αστερίες από τον... Ψηλορείτη!

Τα ευρήματα-απολιθώματα από την Γέργερη θα προστεθούν στα χιλιάδες άλλα ευρήματα και εκθέματα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης που εδρεύει στο Ηράκλειο και που είναι από τους κορυφαίους επισκέψιμους προορισμούς στο νησί και ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία φυσικής ιστορίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διεθνής πόλος έλξης το μουσείο φυσικής ιστορίας Κρήτης

Στο μουσείο υπάρχουν πολυποίκιλα εκθέματα και απολιθώματα οργανισμών, φυτών, ερπετών, πτηνών και ζώων που έζησαν από την αρχαιότητα στην Κρήτη με εντυπωσιακότερα αυτά του δεινοθηρίου του μεγαλύτερου ζώου που έζησε ποτέ στη Κρήτη και στην Ελλάδα ύψους 4,5 μέτρων και που τα οστά του βρέθηκαν σε ανασκαφή στη Σητεία και χρονολογούνται πριν 9 εκατομμύρια χρόνια. Η Κρήτη στο πέρασμα των αιώνων όπως εξηγεί ο κ. Φασουλάς έχει υποστεί διάφορες μεταβολές δηλαδή να είναι ωκεανός, να είναι χωρισμένη σε μικρά νησάκια και να είναι ενιαίο σύνολο, ενώ έχουν ζήσει στο νησί διάφορα είδη ζώων όπως: ελέφαντες, ρινόκεροι,ελάφια, ιπποπόταμοι, κροκόδειλοι,  ιπάρρια (πρόγονοι αλόγου), αντιλόπες, διάφορες είδη βοοειδών κ.α. Στο μουσείο φυσικής ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης παράλληλα με το αρχέγονο και σύγχρονο φυσικό περιβάλλον του νησιού οι χιλιάδες επισκέπτες στους χώρους του βλέπουν εκθέματα οργανισμών και απολιθωμάτων από την Ανατολική Μεσόγειο ενώ υπάρχουν και πολυάριθμα ταριχευμένα ζώα της άγριας φύσης.

Κοράλλια, κοχύλια, σφουγγάρια και αστερίες από τον... Ψηλορείτη!

Κοράλλια, κοχύλια, σφουγγάρια και αστερίες από τον... Ψηλορείτη!

Το μουσείο είναι ανοικτό στην κοινωνία  με πολλές δράσεις εξωστρέφειας, λέει στο Έθνος ο Πρόεδρος του συλλόγου φίλων του μουσείου Γιώργος Αεράκης, τονίζοντας, ότι παράλληλα με την μόνιμη έκθεση φιλοξενούνται και περιοδικές εκθέσεις όπως την περίοδο αυτή υπάρχει η έκθεση των δεινοσαύρων και των φωτεινών μυστηρίων της φυσικής επιστήμης. Ο ίδιος προσθέτει, ότι, με την αρωγή και στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης το μουσείο συνεχώς ενισχύεται σε υποδομές και σε λειτουργικότητα. Παράλληλα με την έκθεση όπως ανέφερε ο κ. Αεράκης γίνεται συνδυασμός εκπαιδευτικού έργου καθώς στους χώρους του μουσείου λειτουργούν βιωματικοί χώροι για μαθητές που αφορούν την φυσική ιστορία-βιοποικιλότητα της Κρήτης.

Επίσης για μικρούς και μεγάλους λειτουργεί «σεισμική τράπεζα» όπου οι επισκέπτες ενημερώνονται για τους σεισμούς, πως θα προστατευθούν, ενώ οι ίδιοι βιώνουν σε προσομοίωση τέσσερις σεισμούς από 5 έως 8 Rιχτερ πάνω σε σεισμική πλατφόρμα. Στους χώρους του μουσείου γίνονται επίσης σεμινάρια, ομιλίες ενώ το μουσείο παρέχει διατριβές, μεταπτυχιακά σε φοιτητές και συμμετέχει σε περισσότερα από 100 εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα. Στην σύσταση και στην δυναμική του μουσείου σημαντικό ρόλο διαδραματίζει ο διευθυντής του Πανεπιστημιακός καθηγητής Μωυσής Μυλωνάς που είναι σε συνεχή συνεργασία με τους επιστήμονες, τον Πρόεδρο και το Δ.Σ. του συλλόγου φίλων αλλά και όλο το προσωπικό του μουσείου.

Κοράλλια, κοχύλια, σφουγγάρια και αστερίες από τον... Ψηλορείτη!

Κοράλλια, κοχύλια, σφουγγάρια και αστερίες από τον... Ψηλορείτη!

«Πορευόμαστε συνεχώς για το καλύτερο όλοι μαζί» δήλωσε ο κ. Μυλωνάς, ενώ ο κ. Αεράκης πρόσθεσε: «Το μουσείο μας διαθέτει υψηλού κύρους επιστήμονες και όλο του το προσωπικό είναι κατάλληλα καταρτισμένα και φιλικό στους επισκέπτες. Είμαστε υπερήφανοι για όλους και ότι το μουσείο μας είναι πόλος έλξης και ζεστή αγκαλιά για μικρούς και μεγάλους, Έλληνες και ξένους επισκέπτες».

Πηγή: Μ. Κοκκολάκης, Έθνος 

Δεν υπάρχουν σχόλια