Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σειρά γραμματοσήμων για τα 150 χρόνια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία εγκαινιάζουν το εκδοτικό πρόγραμμα του 2017 με μία σειρά γραμματοσήμων αφιερωμένη στα 150 χρόνια του Εθνικού...


Σειρά γραμματοσήμων για τα 150 χρόνια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία εγκαινιάζουν το εκδοτικό πρόγραμμα του 2017 με μία σειρά γραμματοσήμων αφιερωμένη στα 150 χρόνια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, τιμώντας την προσφορά του στον πολιτισμό και στη διαφύλαξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ο παλαιότερος μουσειακός θεσμός της χώρας, είναι το μεγαλύτερο αρχαιολογικό Μουσείο της ελληνικής επικράτειας και ένα από τα σημαντικότερα στον κόσμο.

Θεμελιώθηκε το 1866, σε οικόπεδο που δώρισε η Ελένη Τοσίτσα, με αρχικά σχέδια των αρχιτεκτόνων Ludwig Lange και Παναγή Κάλκου, που διαμορφώθηκαν στην τελική τους μορφή από τον Ernest Ziller, με σκοπό να διαφυλάξει τις αρχαιότητες από όλη την Ελλάδα, προβάλλοντας την ιστορική, πνευματική και καλλιτεχνική τους αξία παγκοσμίως.

Στις προθήκες του εκτίθεται ένα πανόραμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από τις αρχές της προϊστορίας έως την ύστερη αρχαιότητα ενώ στις αποθήκες του βρίσκονται καταγεγραμμένες περισσότερες από διακόσιες χιλιάδες αρχαιότητες.

Το ίδιο το Μουσείο έχει μια μακρά και πολυτάραχη ιστορία. Στους διαδρόμους του συναντιέται η αρχαιολογία, η ιστορία της Ελλάδας, οι ιστορικές μορφές των αρχαιολόγων, ενώ σημαντικά ελληνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα, πληθώρα εκπαιδευτικών προγραμμάτων, διοργάνωση ομιλιών και περιοδικές εκθέσεις συνιστούν το σύγχρονο και εξωστρεφές προφίλ του.

Σειρά γραμματοσήμων για τα 150 χρόνια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Ανάμεσα στις παραστάσεις που απεικονίζονται στα γραμματόσημα της σειράς βρίσκεται «Το φιλί», θραύσμα ερυθρόμορφης κύλικας από τις επιχώσεις του Βράχου της Ακρόπολης που χρονολογείται στο τέλος του 6ου αιώνα π.Χ. Στο μετάλλιο παριστάνεται, πιθανότατα, ερωτικό ζευγάρι - διατηρείται η κεφαλή ενός αγένειου στεφανωμένου νέου άνδρα, η μύτη, τα χείλη και τα χέρια μιας γυναίκας. Με το αριστερό χέρι, η γυναίκα αγκαλιάζει το κεφάλι του νέου, ενώ με τα ακροδάχτυλα του δεξιού της χαϊδεύει με χάρη τα μαλλιά του, καθώς εκείνος ετοιμάζεται να τη φιλήσει.

Σειρά γραμματοσήμων για τα 150 χρόνια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Επίσης, στην παράσταση «Ο Οδυσσέας των Αντικυθήρων»  βλέπουμε άγαλμα από παριανό μάρμαρο από το ναυάγιο των Αντικυθήρων (α΄ μισό του 1ου αι. π.Χ.), στο οποίο παριστάνεται ο Οδυσσέας, που ταυτίζεται με βεβαιότητα από τη στερεωμένη στον αριστερό ώμο εξωμίδα και τον πίλο στην κεφαλή. Ακολουθούν «Ο Διαδούμενος», άγαλμα γυμνού νέου άνδρα που δένει στο μέτωπό του ταινία, που βρέθηκε στην «Οικία του Διαδουμένου» στη Δήλο και χρονολογείται γύρω στο 100 π.Χ.

Σειρά γραμματοσήμων για τα 150 χρόνια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Σειρά γραμματοσήμων για τα 150 χρόνια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Στη σειρά γραμματοσήμων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου περιλαμβάνονται ακόμα «Ο Ποσειδώνας της Λιβαδόστρας», χάλκινο αγαλμάτιο που χρονολογείται γύρω στο 480 π.Χ., ο «Αθηναίος Έφηβος» που βρέθηκε στην Ερέτρια και χρονολογείται γύρω στο 440 π.Χ., καθώς και η τοιχογραφία της «Μυκηναίας» από το Θρησκευτικό Κέντρο της ακρόπολης των Μυκηνών (β΄μισό του 13ου αι. π.Χ.).

Τα γραμματόσημα της σειράς κυκλοφορούν από σήμερα και θα  διατίθενται από τα Ταχυδρομικά καταστήματα μέχρι 14 Μαρτίου 2018,  εκτός εάν εξαντληθούν νωρίτερα. Πλήρεις σειρές θα διατίθενται, επίσης, από τα καταστήματα, καθώς και από το Κεντρικό Φιλοτελικό Κατάστημα μέχρι την απόσυρσή τους, εφόσον δεν εξαντληθούν νωρίτερα.


Δεν υπάρχουν σχόλια