Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η Μάχη του Μαραθώνα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα

Οι Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα σας προσκαλούν την Κυριακή 12 Μαρτίου 2017 και ώρα 11 π.μ. στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μαρ...

Η Μάχη του Μαραθώνα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα

Οι Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα σας προσκαλούν την Κυριακή 12 Μαρτίου 2017 και ώρα 11 π.μ. στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα, στη διάλεξη των Δρ. Κωνσταντίνου Λαγού και Φώτη Καρυανού για τη νέα θεώρηση της μάχης του Μαραθώνα (490 π.Χ.) και της αναπαράστασής της, όπως αυτή τεκμηριώνεται στο βιβλίο τους «Μάχη του Μαραθώνα. Η Ανατροπή». 

Τη διάλεξη θα προλογίσει η αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής Πέλλη Φωτιάδη.

Η μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ. ) σηματοδοτεί μία από τις σημαντικότερες στιγμές της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας ιστορίας. Η επικράτηση των αθηναϊκών στρατιωτικών δυνάμεων και των Πλαταιέων συμμάχων τους επί της Περσικής Αυτοκρατορίας στην πεδιάδα του Μαραθώνα θεωρείται ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες που οδήγησαν στις συνθήκες γένεσης του δημοκρατικού πολιτεύματος στην αρχαία Αθήνα. Με βάση την πλούσια τεκμηρίωση του βιβλίου τους «Μάχη του Μαραθώνα. Η Ανατροπή» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις "Μένανδρος", οι συγγραφείς Δρ. Κωνσταντίνος Λαγός και Φώτης Καρυανός, μετά από πολυετή έρευνα, μας παρουσιάζουν τη δική τους πρόταση αναπαράστασης της ιστορικής μάχης στην πεδιάδα του Μαραθώνα, τις κύριες παραμέτρους που συντέλεσαν στη μεγαλειώδη νίκη των Αθηναίων και τις καθοριστικές συνέπειές της. 


Με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τον Μαραθώνα του Jeff Vanderpool και σχέδια του Ασημάκη Κατσιάρη, θα παρουσιασθούν συγκεκριμένα οι προτάσεις των συγγραφέων - ιστορικών για τη θέση του αθηναϊκού στρατοπέδου, τη θέση της ελληνικής παράταξης στο πεδίο κατά την έναρξη της μάχης και τη σύνθεση των δυνάμεών της, το χώρο όπου διεξήχθη η δεύτερη και κρισιμότερη φάση της μάχης, το σχέδιο τακτικής και στρατηγικής της αθηναϊκής πλευράς και του Μιλτιάδη, αλλά και την άμεση σχέση της ιστορικής μάχης με τις συνθήκες γένεσης της πρώτης Δημοκρατίας.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους Φίλους του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα (697-6754182) και το Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα (22940-55155, ώρες 8:00-15:00).


Πηγή: Δελτίο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια