Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

ΥΠΠΟ: Υπό απόλυτο έλεγχο τα γυρίσματα στην αρχαία Μεσσήνη

Παίχτες πετάνε αναμμένες δάδες σε αγώνισμα στον τελικό του «Mesternes Mester» Το νορβηγικό «Survivor» στην αρχαία Μεσσήνη προκάλεσε αν...

ΥΠΠΟ: Υπό απόλυτο έλεγχο τα γυρίσματα στην αρχαία Μεσσήνη
Παίχτες πετάνε αναμμένες δάδες σε αγώνισμα στον τελικό του «Mesternes Mester»
Το νορβηγικό «Survivor» στην αρχαία Μεσσήνη προκάλεσε αντιδράσεις. Τι απαντά το υπουργείο Πολιτισμού.

Τα γυρίσματα του νορβηγικού τηλεπαιχνιδιού «Mesternes Mester» μια παραγωγή που θυμίζει αντίστοιχο Survivor της ελληνικής τηλεόρασης, έγιναν χωρίς κανείς να το καταλάβει το περασμένο φθινόπωρο στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Μεσσηνία, η οποία φιλοξένησε τους παίχτες και την παραγωγή.   Αρκετά από τα γυρίσματα για τα αγωνίσματα και τις δοκιμασίες των παιχτών έγιναν και στο αρχαίο στάδιο της Μεσσήννης όπως μπορεί κανείς να δει στο πλούσιο υλικό από τα δέκα συνολικά επεισόδια που υπάρχει στο διαδίκτυο.

Για τις ανάγκες του τελικού που προβλήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, στήθηκε μια αρένα μέσα στο στάδιο η οποία περιελάμβανε κατασκευές ενώ σε ένα από τα αγωνίσματα οι παίχτες καλούνται να πετούν δάδες με φωτιά από απόσταση για να ανάψουν κάποιες εστίες. Η παραχώρηση του χώρου για έναν τέτοιο σκοπό προκάλεσε αρκετά σχόλια ενώ δεν έλειψαν και οι συγκρίσεις με την πρόσφατη απόφαση για το αίτημα χρήσης της Ακρόπολης από τον οίκο Gucci.

Μετά την έκταση των δημοσιευμάτων και της κριτικής που ασκήθηκε για την παραχώρηση του αρχαιολογικού χώρου το Υπουργείο εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: 

Το Υπουργείο Πολιτισμού διαψεύδει κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε γυρίσματα της νορβηγικής δήθεν εκδοχής του τηλε-παιχνιδιού Survivor στο ανακαινισμένο Στάδιο της αρχαίας Μεσσήνης.

Το νορβηγικό παιχνίδι «Mesternes Mester» (Οι άσσοι των πρωταθλητών) του NRK 1, Κρατικού Ραδιοτηλεοπτικού Δικτύου της Νορβηγίας, είχε επικεφαλής τον ποδηλάτη Dag Erik Pedersen, βραβευμένο το 1992 με το Εθνικό Βραβείο Αγώνα Δρόμου της Νορβηγίας. 

ΥΠΠΟ: Υπό απόλυτο έλεγχο τα γυρίσματα στην αρχαία Μεσσήνη
Η αρένα που στήθηκε μέσα στο αρχαίο στάδιο

ΥΠΠΟ: Υπό απόλυτο έλεγχο τα γυρίσματα στην αρχαία Μεσσήνη
Η αρένα για τον τελικό

ΥΠΠΟ: Υπό απόλυτο έλεγχο τα γυρίσματα στην αρχαία Μεσσήνη

Με την άδεια από την αρμόδια τοπική Εφορία Μεσσηνίας της οποίας προΐσταται η Ευαγγελία Μηλίτση, έκανε γυρίσματα τον περασμένο Σεπτέμβριο στο αρχαίο Στάδιο της Μεσσήνης, τα οποία διάρκεσαν μία μόνον ημέρα και δεν παρουσίαζαν κίνδυνο καμίας έμμεσης ή άμεσης βλάβης του μνημείου.

Τα γυρίσματα, για ένα από τα δέκα επεισόδια της σειράς,  αφορούσαν ένα μόνο αγώνισμα. Το νορβηγικό κρατικό κανάλι έκανε αίτηση για κινηματογράφηση ενός αγωνίσματος μετ’ εμποδίων στο Στάδιο της αρχαίας Μεσσήνης στις 28/6/2016, και η απάντηση από την Εφορία δόθηκε στις 22/7/2016. Όλα τα υπόλοιπα γυρίσματα έγιναν σε φυσικούς χώρους της περιοχής. Επιβλέποντες στα γυρίσματα ήταν οι φύλακες του αρχαιολογικού χώρου, που διασφάλισαν ότι όλα έγιναν υπό απόλυτο έλεγχο.

Για την παραχώρηση του αρχαίου Σταδίου της Μεσσήνης, σύμφωνα με την ειδική εγκύκλιο για την κινηματογράφηση σε αρχαιολογικούς χώρους,  δεν απαιτείται σχετική εισήγηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).

Η Έφορος Ευαγγελία Μηλίτση επισημαίνει ότι πριν μία διετία είχε δοθεί θετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ για ένα αίτημα της Σουηδικής Κρατικής Τηλεόρασης, με αντίστοιχο «concept». Οπότε, ετούτη τη φορά, με την ευχέρεια που της παρέχει ο νόμος, δεδομένου και του ότι το αρχαίο Στάδιο της Μεσσήνης δεν εντάσσεται στον κατάλογο μνημείων της Unesco, έκρινε ότι μπορούσε ως αρμόδια Έφορος να δώσει τη σχετική άδεια. 


Δεν υπάρχουν σχόλια