Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Διατήρηση αρχαιοτήτων και συνέχιση εργασιών του Μετρό οι στόχοι του ΚΑΣ για τη Θεσσαλονίκη

Αυτοψία στις σημαντικές βυζαντινές αρχαιότητες που ανακαλύφθηκαν στις δυο εισόδους του σταθμού μετρό «Αγία Σοφία'» στη Θεσσαλο...



Διατήρηση αρχαιοτήτων και συνέχιση εργασιών του Μετρό οι στόχοι του ΚΑΣ για τη Θεσσαλονίκη

Αυτοψία στις σημαντικές βυζαντινές αρχαιότητες που ανακαλύφθηκαν στις δυο εισόδους του σταθμού μετρό «Αγία Σοφία'» στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν χθες τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).

«Γνωρίζαμε από την αρχή ότι οι δύο αυτοί κεντρικοί σταθμοί (Αγίας Σοφίας και Βενιζέλου) που βρίσκονται στα κεντρικά σημεία της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης θα είχαν τα σημαντικότερα και τα πλέον εντυπωσιακά ευρήματα. 

Δεν είναι δυνατό να τα αγνοήσουμε κι αυτός ήταν ο λόγος της απόφασης μας για άμεση αυτοψία. 

Είναι δύσκολο να το διαχειριστεί (το θέμα) κάποιος με τρόπο ώστε να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα και στην πλήρη διατήρηση των αρχαίων, αλλά παράλληλα στην ομαλή συνέχιση των εργασιών του Μετρό και κατ’ επέκταση της ίδιας της λειτουργίας της πόλης» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη, μετά την επίσκεψη της στη Θεσσαλονίκη, από το πρωί σήμερα, ως επικεφαλής της ομάδας του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), που πραγματοποιεί αυτοψία στις νέες βυζαντινές αρχαιότητες στις δυο εισόδους του σταθμού «Αγία Σοφία», στο πλαίσιο των εργασιών για την κατασκευή του Μετρό.

Η ομάδα με δέκα μέλη του ΚΑΣ (από το σύνολο των 17) με επικεφαλής την κ.Βλαζάκη πραγματοποίησε αυτοψία στο σταθμό του μετρό Αγίας Σοφίας. 

Διατήρηση αρχαιοτήτων και συνέχιση εργασιών του Μετρό οι στόχοι του ΚΑΣ για τη Θεσσαλονίκη

Διατήρηση αρχαιοτήτων και συνέχιση εργασιών του Μετρό οι στόχοι του ΚΑΣ για τη Θεσσαλονίκη

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν και το εργοτάξιο του σταθμού Βενιζέλου και αργά το μεσημέρι θα πραγματοποιήσουν με τη διοίκηση της Αττικό Μετρό σύσκεψη στο χώρο της Ροτόντας, όπου θα συζητηθούν οι απόψεις και προτάσεις των δυο εμπλεκομένων φορέων (Αττικό Μετρό ΑΕ και αρχαιολογική υπηρεσία).

Η όποια απόφαση του ΚΑΣ που αφορά στις αρχαιότητες -ειδικά του σταθμού «Αγίας Σοφία»- θα κατατεθεί "επίσημα" στην επόμενη συνεδρίαση του συμβουλίου στην Αθήνα.

«Πιστεύουμε ότι με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων στο έργο (ημών των αρχαιολόγων και του Υπουργείου, αλλά και της Αττικό Μετρό ΑΕ, του Δήμου και των κατοίκων της πόλης) θα βρεθούν λύσεις» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ.Βλαζάκη, τονίζοντας ιδιαίτερα τη σπουδαιότητα της αυτοψίας από τα μέλη του ΚΑΣ -γεγονός που όπως τόνισε «αν είχε γίνει έγκαιρα και στον σταθμό Βενιζέλου θα είχαν αποφευχθεί οι όποιες καθυστερήσεις».

Τα νέα ευρήματα (υπολείμματα μιας μαρμαρόστρωτης πλατείας, περικλειόμενης από κυκλική σιγμοειδή στοά) αποκαλύφθηκαν πρόσφατα εκατέρωθεν (και εκτός της βασικής σήραγγας του μετρό όπου ότι είχε αποκαλυφθεί από το καλοκαίρι του 2012 έχει ήδη αποκολληθεί) στη βόρεια και νότια είσοδο του σταθμού. 

Στη νότια είσοδο η εικόνα είναι ξεκάθαρη, καθώς υπάρχει μόνο η πρωτοβυζαντινή πλατεία, στη βόρεια όμως είσοδο τα ευρήματα είναι πιο εντυπωσιακά.

Το μνημειακό σύνολο του 6ου μ.Χ αιώνα βρίσκεται στη διασταύρωση της κεντρικής ρωμαϊκής λεωφόρου «Decumanus Maximus» (η ονομασία δινόταν σύμφωνα με τη ρωμαϊκή πολεοδομία σε βασικές οδούς με προσανατολισμό από τα δυτικά στα ανατολικά) με τον «cardo» ( αντίστοιχη ονομασία για τις οδούς με προσανατολισμό από νότο προς βορρά) και ταυτίζονται σήμερα με τις οδούς Εγνατία και Αγίας Σοφίας.

Πηγή: iefimerida, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια