Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μουσείο δεν σημαίνει μόνο Ηνίοχος

Ποια είναι η ιστορία πίσω από μια «ζυγαριά ψυχοστασίας»; Με μια σειρά φιλικών (και ουχί ανιαρών) σεμιναρίων, η έμπειρη δημοσιογράφος Μ...

Μουσείο δεν σημαίνει μόνο Ηνίοχος
Ποια είναι η ιστορία πίσω από μια «ζυγαριά ψυχοστασίας»;
Με μια σειρά φιλικών (και ουχί ανιαρών) σεμιναρίων, η έμπειρη δημοσιογράφος Μαρία Θερμού, ειδική επί των αρχαιολογικών θεμάτων, προτείνει στον κόσμο να δει «Τα Μουσεία αλλιώς».

Ενδεχομένως να είναι γνωστό μόνο στους ειδικούς και στους φανατικούς, όμως στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο υπάρχουν οι ονομαζόμενες «ζυγαριές ψυχοστασίας». Μικρές και λεπτεπίλεπτες, οι ζυγαριές αυτές δεν τραβούν εύκολα την προσοχή, όμως η ιστορία τους είναι συναρπαστική: οι ζυγαριές αυτές ήταν ένας μοναδικός τρόπος ώστε οι άνθρωποι της εποχής που κατασκευάστηκαν (περί τα 1600 χρόνια π.Χ.) να προσεγγίζουν το μυστήριο του θανάτου!

Αυτή τη μικρή ιστορία μας την αφηγήθηκε η δημοσιογράφος Μαρία Θερμού, χρόνια συνεργάτιδα του «Βήματος» και εξπέρ σε θέματα αρχαιολογικού περιεχομένου. Και ο λόγος για τον οποίο μας την αφηγήθηκε είναι μια νέα δραστηριότητά της που σχετίζεται με μια διαφορετικού τύπου γνωριμία του κόσμου με τα μουσεία της Αθήνας: στόχος, η ανάδειξη της μοναδικότητας όχι μόνο των γνωστών αλλά και των άγνωστων αντικειμένων/έργων/μνημείων που βρίσκονται σε ένα μουσείο μέσα από μία νέα, διαφορετικού τύπου ανάγνωση. Μια νέα προσέγγιση.

Στην πράξη, η δραστηριότητα μεταφράζεται σε μία σειρά οκτώ συναντήσεων-σεμιναρίων της Μ. Θερμού στο Κέντρο Δημιουργικής Μάθησης Faro στην πλατεία Μαβίλη. Εύστοχος τίτλος της, «Τα Μουσεία αλλιώς». Στην πραγματικότητα η κυρία Θερμού προτείνει έναν μπούσουλα που μπορεί να μετατρέψει την επίσκεψη ενός ανθρώπου σε μουσείο σε «ευχάριστη περιπέτεια», όπως η ίδια την αποκάλεσε.

Ερωτήματα που τίθενται προς επεξεργασία κατά τη διάρκεια του σεμιναρίων: Ποια είναι τα εκθέματα κάθε μουσείου που συνδέονται με ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα από την αρχαιότητα ως σήμερα; Ποια είναι τα «παράξενα» και ιδιαίτερα έργα κάθε μουσείου; Ποια είναι τα έργα-πρότυπα, που λειτούργησαν στην τέχνη διαμέσου των αιώνων; Ποιες oι ομοιότητες με τη σημερινή εποχή με βάση τα εκθέματα των μουσείων;

Η Μ. Θερμού είχε την έμπνευση αυτής της δράσης από τη στιγμή που άρχισε να παρατηρεί τους επισκέπτες των μουσείων. «Τις περισσότερες φορές ο κόσμος δεν ξέρει πού να σταθεί» μας είπε, «σαν να βρίσκεται σε έναν πίνακα διαρκείας. Το σίγουρο είναι ότι στέκεται στα highlights, όμως τα μουσεία δεν είναι μόνο τα highlights. Δεν είναι μόνο ο Ηνίοχος στους Δελφούς ή ο Ερμής του Πραξιτέλους. Ο πλούτος των μουσείων είναι τεράστιος και πολυδιάστατος!» λέει με θέρμη.

Το ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι η ίδια η Μαρία Θερμού, παρότι ειδικευμένη σε θέματα πολιτισμού και πολιτιστικής κληρονομιάς, έχει πιάσει τον εαυτό της να «χάνεται» μέσα στα μουσεία, αν δεν έχει κάνει μια έστω μικρή προετοιμασία εκ των προτέρων.

«Δεν αρκούν η καλή οργάνωση από το ίδιο το μουσείο και οι σίγουρα απαραίτητες πληροφορίες για το κάθε έργο» λέει. «Πρέπει να είμαστε και εμείς οι επισκέπτες έτοιμοι. Για το πώς δεν θα χαθούμε στους δαιδάλους των αρχαιολογικών διαλέξεων και λεπτομερειών οι οποίες είναι καλές και χρήσιμες, όχι όμως η ουσία».

Η δημοσιογράφος εξάλλου έχει κρατήσει σαν πολύτιμο φυλακτό κάτι που χρόνια πριν της είχε πει ο αρχαιολόγος Γιάννης Σακελλαράκης: «Σημασία δεν έχει πόσους κίονες έχει ένα κτίριο της αρχαιότητας ή πόσο ψηλοί είναι, αλλά η αίσθηση που αφήνει το κτίριο στον σύγχρονο άνθρωπο».

Στις συναντήσεις που θα αρχίσουν την Τετάρτη 8 Μαρτίου (δείτε στο τέλος τις πληροφορίες), θα συζητηθούν θέματα όπως οι συλλογές κάθε μουσείου και η προέλευσή τους, τα σημαντικότερα εκθέματά του, οι ημερομηνίες-σταθμοί στην ιστορία του, η σύγχρονη δυναμική του, η εξέλιξη των μουσείων από μικρές ιδιωτικές συλλογές σε μεγάλους πολιτιστικούς φορείς, ποια είναι και πού βρίσκονται τα σημαντικότερα αρχαία ελληνικά έργα στο εξωτερικό, η αρχαιοκαπηλία και οι επιπτώσεις της κ.ά.

Θα γίνουν επίσης προβολές βίντεο και φωτογραφικού υλικού, ενώ βιβλιογραφία και ομιλίες από ειδικούς επιστήμονες συνοδεύουν τα σεμινάρια.

Ημερομηνία έναρξης: Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017, 19.00-21.00, με συνάντηση γνωριμίας.

Πληροφορίες συμμετοχής: Faro, Έβρου 14, πλατεία Μαβίλη, 
τηλ. 210-7717544, info@faro.gr


Πηγή: Γ. Ζουμπουλάκης, Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια