Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Με το σύνθημα «Η ισχύς εν τη ενώσει», τρία μεγάλα μουσεία της Θεσσαλονίκης συνενώνονται -και δεν σ...
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης |
Με το σύνθημα «Η ισχύς εν τη ενώσει», τρία μεγάλα μουσεία της Θεσσαλονίκης συνενώνονται -και δεν συγχωνεύονται- για να αποτελέσουν τον πολιτιστικό βραχίονα της σύγχρονης τέχνης στη Βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο.
Με την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας γίνεται σήμερα το πρώτο βήμα της συνένωσης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Μουσείου Φωτογραφίας, σχεδόν μία δεκαετία αφότου έγινε η πρώτη εξαγγελία το 2009 από τον τότε υπουργό Πολιτισμού, Παύλο Γερουλάνο. Ο νέος φορέας θα ονομάζεται Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (ΜΟΜus), ενώ το αμέσως προσεχές διάστημα θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο.
«Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα στη δυναμική πορεία της σύγχρονης τέχνης. Τρία μεγάλα μουσεία, το καθένα με τη δική του ταυτότητα και τη δική του ιστορία, συνενώνονται και προχωρούν προς το μέλλον», δήλωσε στο «Έθνος» ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Ανδρέας Τάκης.
Οι συλλογές και οι εγκαταστάσεις του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης περνούν στον νέο φορέα, το Κ.Μ.Σ.Τ. αναμορφώνεται, ενώ βελτιώνεται σε πολλά επίπεδα και το Μουσείο Φωτογραφίας.
Όπως έχει δηλώσει η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, η οποία θα είναι σήμερα παρούσα στην υπογραφή της συμφωνίας, με τη συνένωση αυτή στη Θεσσαλονίκη θα λειτουργεί ο μεγαλύτερος μουσειακός οργανισμός στην Ελλάδα -εποπτευόμενος από το υπουργείο Πολιτισμού- από πλευράς συλλογών και δυναμικής πολλαπλών δράσεων, με εμβέλεια που ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα και με συλλογές πολλών δεκάδων χιλιάδων μονάδων που απαρτίζονται από έργα ελληνικής και διεθνούς τέχνης, μοναδικής ιστορικής και αισθητικής αξίας και που καλύπτουν όλα τα εικαστικά μέσα (ζωγραφική, εγκαταστάσεις, σχέδιο, βίντεο και φωτογραφία).
Στην ανεκτίμητη «περιουσία» του νέου οργανισμού περιλαμβάνονται η πολύτιμη Συλλογή Κωστάκη που απαρτίζεται από 1.275 έργα τέχνης, αντιπροσωπευτικά όλων των ρευμάτων και των τάσεων της Ρωσικής Πρωτοπορίας, μιας από τις πιο ενδιαφέρουσες περιόδους της παγκόσμιας τέχνης που άνθησε τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα.
Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης |
Αλλά και οι μοναδικές συλλογές του ΜΜΣΤ, όπως του Ιόλα, του Ξύδη, του Απέργη, καθώς και οι σημαντικές ιστορικές και σύγχρονες συλλογές του Μουσείου Φωτογραφίας θα ανήκουν πλέον στον νέο φορέα.
Το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί ξεκαθαρίζει ότι πρόκειται για συνένωση και όχι για συγχώνευση -απορρόφηση του ΜΜΣΤ από το ΚΜΣΤ- όπως ήταν η αρχική ιδέα.
Το Μουσείο Φωτογραφίας |
Το νέο σχήμα θα έχει 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ τη διοίκηση αναλαμβάνει ο γενικός διευθυντής, ο οποίος θα επιλέγεται μέσα από διεθνή διαγωνισμό, όπως και οι διευθυντές των τριών νέων πλέον μουσείων: Μοντέρνας Τέχνης που θα διαχειρίζεται όλες τις συλλογές έως το 1950 (ανάμεσά τους και της Συλλογής Κωστάκη), Σύγχρονης Τέχνης, το οποίο θα διαχειρίζεται τις συλλογές από το 1950 μέχρι σήμερα και Μουσείου Φωτογραφίας.
Πηγή: Μ. Ριτζαλέου, Έθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια