Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ο Νίκας στο πλευρό του "Διαζώματος"

Υπέρ του "Διαζώματος" και της προσφοράς όλων για την αρχαιολογική μας κληρονομιά και κατά της ιδιοκτησιακής αντίληψης αρχα...

Ο Νίκας στο πλευρό του "Διαζώματος"

Υπέρ του "Διαζώματος" και της προσφοράς όλων για την αρχαιολογική μας κληρονομιά και κατά της ιδιοκτησιακής αντίληψης αρχαιολόγων, τάχθηκε προχθές με δήλωσή του ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας.

Την αφορμή για τη δήλωση έδωσαν απόψεις που εκφράστηκαν από αρχαιολόγους με κριτική στη συνεισφορά του "Διαζώματος" στην ανασκαφή του Θεάτρου της Αρχαίας Θουρίας, σε σύσκεψη στο Δημαρχείο Καλαμάτας την Τρίτη 28 Μαρτίου.

«Οι αρχαιολογικοί χώροι ασφαλώς δεν αποτελούν ιδιοκτησία των αρχαιολόγων», είπε ο κ. Νίκας και παρατήρησε: «Βλέπουμε ανακοινώσεις από αρχαιολόγους, των οποίων το περιεχόμενο παραπέμπει σε ιδιοκτησιακή αντίληψη. Όλοι έχουν λόγο για τους αρχαιολογικούς χώρους, ασφαλώς περισσότερο το υπουργείο Πολιτισμού και οι αρχαιολόγοι».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη σύσκεψη στο Δημαρχείο, για την Αρχαία Θουρία, υπενθύμισε ότι «αποφασίστηκε το "Διάζωμα" από το ταμείο του να διαθέσει μεγάλο ποσό για να διευκολύνει γραφειοκρατικές διαδικασίες, να κάνει μελέτες και να ρυθμίσει θέματα σχετικά με απαλλοτριώσεις. Δηλαδή, να βοηθήσει να "τρέξουν" γρηγορότερα οι διαδικασίες, που μόνο εμείς, που έχουμε απέναντί μας το κράτος, ξέρουμε την καθυστέρηση και τι αγώνας πρέπει να αναληφθεί για να υπάρξει εξέλιξη σε έργα και δράσεις».

Ο δήμαρχος επεσήμανε πως «όταν σε μία χώρα λειτουργεί εδώ και δεκαετίες η Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή, η Γερμανική Αρχαιολογική Σχολή, δεκάδες πανεπιστήμια από το εξωτερικό κάνουν ανασκαφές, είναι δυνατόν να λέμε ότι δεν θέλουμε τη συνδρομή, τη συμπαράσταση; Αυτά είναι ανήκουστα. Και η αυτοδιοίκηση (ο Δήμος Καλαμάτας εδώ και χρόνια χρηματοδοτεί τις ανασκαφές στην Αρχαία Θουρία) και ο ιδιωτικός τομέας και οργανώσεις, όπως είναι το "Διάζωμα", με πολύ μεγάλη προσφορά, έχουν λόγο και στα πολιτιστικά ζητήματα και στη διαφύλαξη των αρχαιολογικών χώρων και στην προστασία της κληρονομιάς μας και στην προώθηση των αρχαιολογικών ανασκαφών».

Το ψήφισμα της Συνέλευσης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια