Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Άνοιξαν οι κήποι του Βυζαντινού Μουσείου

To κελάρυσμα του νερού που άκουγαν στην αρχαιότητα οι περιπατητές στις όχθες του Ιλισσού ποταμού και μαζί με αυτούς ο Σωκράτης και ο μ...

Άνοιξαν οι κήποι του Βυζαντινού Μουσείου

To κελάρυσμα του νερού που άκουγαν στην αρχαιότητα οι περιπατητές στις όχθες του Ιλισσού ποταμού και μαζί με αυτούς ο Σωκράτης και ο μαθητής του Φαίδρος, κυριαρχεί στους κήπους του Βυζαντινού Μουσείου που άνοιξαν χθες για το κοινό.

Ελάχιστοι Έλληνες το γνώριζαν όπως φαίνεται, καθώς  μόνο ξένους έβλεπες να χαίρονται αυτό τον περίπατο πλάι στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη που παραμένει με την καγκελόπορτα κλειστή στον κήπο του Μουσείου. Οι Ελληνες απολάμβαναν  το μεσημέρι τον καφέ τους στο καφενείο του Μουσείου και μαζί τους και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας με τη σύζυγό του εμφανώς καταπονημένος από προβλήματα υγείας.

Ο κήπος φυτεμένος με πολλά δέντρα και όμορφες στάσεις με πληροφοριακό υλικό έχει έκταση 20 στρεμμάτων. Περπατώντας στα δρομάκια του σε συντροφεύουν κανάλια με τρεχούμενο νερό. Σε καίρια σημεία συναντάς  μικρές υπαίθριες εκθέσεις αρχαίων, πέργκολες και  καθιστικά.

Ο σχεδιασμός έχει γίνει εδώ και χρόνια από τότε που την διαχείριση του Μουσείου είχε ο ευφάνταστος και ενθουσιώδης διευθυντής του Δημήτρης Κωνστάντιος στο όραμα του οποίου οφείλεται η δημιουργία του. Ο Δημ. Κωνστάντιος  ήθελε ξαναζωντανέψουν εκεί  οι κήποι του Θεόφραστου με τις φυτεύσεις που θα γίνονταν και  στο Λύκειο, αλλά και το παραδεισένιο τοπίο, που αποτυπώνεται στις γκραβούρες του 19ου αιώνα. Η ενοποίηση αυτών των δύο χώρων που δεν έχει γίνει ακόμη, θα αναδείξει ένα από τα λίγα αδόμητα τετράγωνα στο κέντρο της πόλης.

Άνοιξαν οι κήποι του Βυζαντινού Μουσείου

Άνοιξαν οι κήποι του Βυζαντινού Μουσείου

Άνοιξαν οι κήποι του Βυζαντινού Μουσείου

Άνοιξαν οι κήποι του Βυζαντινού Μουσείου

Στην περιοχή αυτή  πριν καταχωθεί ο Ιλισός κάτω από τη λεωφόρο Βασ. Κωνσταντίνου κυριαρχούσε το νερό. Τελευταία βρέθηκε εντός του χώρου και μια ενδιαφέρουσα φρεατοδεξαμενή που συνδεόταν με το Πεισιστράτειο αλλά και με το Αδριάνειο Υδραγωγείο. Αυτή  η φρεατοδεξαμενή, χτισμένη επί Τουρκοκρατίας. Τώρα αποτελεί  την αφετηρία μιας υδάτινης διαδρομής που, χωρισμένη σε δύο τμήματα και εμπλουτισμένη με εποπτικό υλικό, ενημερωτικές πινακίδες, ενδημική βλάστηση και οργανωμένες στάσεις ανάπαυλας, προσφέρει μια ανάσα δροσιάς και απόλαυσης στους επισκέπτες.

Στον κήπο του μουσείου μπαίνει κανείς από δύο εισόδους. Η πρώτη είσοδος βρίσκεται στη Βασ. Κωνσταντίνου και η δεύτερη στην πλατεία Μελά (δίπλα στο Σαρόγλειο Μέγαρο, στη Λέσχη Αξιωματικών), όπου έχει δημιουργηθεί μια κοινή είσοδος για το Λύκειο του Αριστοτέλη και τον κήπο του Βυζαντινού.

Πέρα από τον φυσιολατρικό χαρακτήρα του ο κήπος έχει και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Περπατώντας βλέπει κανείς  έναν κιβωτιόσχημο τάφο (2ου-3ου αι. μ.Χ.) που βρέθηκε στον περιβάλλοντα χώρο του μουσείου, άλλους τρεις παλαιοχριστιανικούς κεραμοσκεπείς τάφους, που μεταφέρθηκαν από την οδό Πετμεζά (Κουκάκι), γιατί «εμπόδιζαν» το φρέαρ εξαερισμού του Μετρό, και μαρμάρινα γλυπτά. Στο θεατράκι που έχει χτιστεί επί Κωνστάντιου, θα οργανώνονται εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα, ενώ εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά θα πραγματοποιούνται στο ανασκαφικό σκάμμα που διαμορφώνεται δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου.


Πηγή: Ν. Κοντράρου-Ρασσιά, Enetpress

Δεν υπάρχουν σχόλια