Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ταξίδι στους Άγιους Τόπους: Έκθεση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου στην Σκιάθο

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο «Η Σκιάθος» και την Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκο...


Ταξίδι στους Άγιους Τόπους: Έκθεση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου στην Σκιάθο

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο «Η Σκιάθος» και την Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σκιάθου διοργανώνουν στον εκθεσιακό χώρο της Μονής, έκθεση με τίτλο «Ταξίδι στους Αγίους Τόπους μέσα από τα προσκυνητάρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου». 

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 30 Ιουλίου έως τις 31 Οκτωβρίου 2017.

Στην έκθεση παρουσιάζεται το προσκυνηματικό ταξίδι στους Αγίους Τόπους μέσα από τα έντυπα, εικονογραφημένα προσκυνητάρια των Αγίων Τόπων του 18ου και 19ου αιώνα, τους ταξιδιωτικούς δηλαδή οδηγούς της εποχής, παρέχοντας πληροφορίες για τους σταθμούς του επίγειου βίου και του πάθους του Χριστού. Πρόκειται για μοναδικό ταξίδι αναζήτησης και πίστης σε τόπους ιερούς, με ξεχωριστό νόημα για αυτόν που το πραγματοποιεί έως τις μέρες μας.

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο: Ταξίδι στους Αγίους Τόπους

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο: Ταξίδι στους Αγίους Τόπους

Μέσα από επιλεγμένα χαρακτικά αναπτύσσεται η πορεία του ταξιδιού του προσκυνητή στους Αγίους Τόπους, εντός και γύρω από την Ιερουσαλήμ, τον βασικότερο σταθμό του μακρινού ταξιδιού. Διαμορφώνεται με αυτόν τον τρόπο ο χάρτης των ιερών προσκυνημάτων, η ιερά γεωγραφία της Αγίας Γης. Στην Ιερουσαλήμ βρίσκεται το σημαντικότερο προσκύνημα και το κατεξοχήν λατρευτικό μνημείο του χριστιανισμού: το σύνθετο και πολύπλοκο κτιριακό συγκρότημα του ναού της Αναστάσεως, με το πλήθος των επιμέρους προσκυνημάτων εντός αυτού.

Τα ζωγραφικά προσκυνητάρια είναι ενθυμήματα που μεταφέρει στην ιδιαίτερη πατρίδα του ο προσκυνητής. Η εικονογράφησή τους συνδέεται άμεσα με το κείμενο των έντυπων προσκυνηταρίων, μεταφέρονται εύκολα σε μορφή ρολού και αποτελούν χειροπιαστή μαρτυρία του προσκυνηματικού ταξιδιού.

«Ταξίδι στους Αγίους Τόπους μέσα από τα προσκυνητάρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου»

Στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σκιάθου

30 Ιουλίου – 31 Οκτωβρίου 2017


Πηγή: ΕΡΤ , CultureNow

Δεν υπάρχουν σχόλια