Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Στο «φως» εντυπωσιακό αρχαίο λίθινο τείχος στην Πάφο

Εντοπίστηκαν τεράστιες μυλόπετρες και πρέσες, αμέτρητα πιθάρια, εστίες, λίθινος λουτήρας συνδεδεμένος με αγωγούς και επιβεβαιώθηκε η π...

Στο «φως» εντυπωσιακό αρχαίο λίθινο τείχος στην Πάφο

Εντοπίστηκαν τεράστιες μυλόπετρες και πρέσες, αμέτρητα πιθάρια, εστίες, λίθινος λουτήρας συνδεδεμένος με αγωγούς και επιβεβαιώθηκε η παραγωγή πορφύρας, της πιο ακριβής χρωστικής ουσίας της αρχαιότητας.

Στις παρυφές του χωριού Κούκλια της Πάφου και ανατολικά του ιερού της Αφροδίτης η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ένα εντυπωσιακό λίθινο τείχος, που σύμφωνα με την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου, Μαρία Ιακώβου, εσωτερικά αναπτύσσεται σε βιομηχανικό-αποθηκευτικό σύμπλεγμα του ανακτόρου της Παλαιπάφου.   

Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν τεράστιες μυλόπετρες και πρέσες, αμέτρητα πιθάρια, εστίες, ένας λίθινος λουτήρας συνδεδεμένος με αγωγούς και επιβεβαιώθηκε η παραγωγή πορφύρας, της πιο ακριβής χρωστικής ουσίας της αρχαιότητας. Η καθηγήτρια Μαρία Ιακώβου σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», μιλώντας στην δημοσιογράφο, Μαρίνα Σχίζα, τονίζει ότι «πρόκειται για σπάνιο μνημείο».   

Παράλληλα, άρχισε και η ανασκαφή στον Τύμβο της Λαόνας, ο οποίος βρίσκεται 70 μέτρα βόρεια του ανακτορικού οικοδομήματος. Κατασκευάστηκε από σχεδόν 10.000 κυβικά μέτρα χώματος, εκ των οποίων περίπου τα 8.000 είναι μάργα.   

Η κ. Ιακώβου, η οποία με την ομάδα της άρχισε τις ανασκαφές στα Κούκλια το 2005, αναφέρει στην συνέντευξη της ότι τα τελευταία δύο χρόνια «η μια έκπληξη διαδέχεται την άλλη»

Συγκεκριμένα επισημαίνει ότι «ο απρόσμενος εντοπισμός μνημειακών εγκαταστάσεων, που είχαν ανεγερθεί από τις παφιακές δυναστείες του 5ου και 4ου αιώνα, επιβεβαιώνει ότι η Πάφος δεν είναι μόνο ένα εμπορικό λιμάνι, αλλά η διοικητική πρωτεύουσα της παφιακής πολιτείας που αναπτύσσεται σε τέσσερα οροπέδια». Το πρόγραμμα ανάλυσης τοπίου καθώς η ενδοχώρα της Πάφου, δηλαδή ο οικονομικός πνεύμονας της πολιτείας, εξακολουθεί να είναι terra incognita αρχαιολογικά, αναφέρει. Σύμφωνα με την κ. Ιακώβου «παλαιά και νέα δεδομένα εισάγονται στο σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών του προγράμματος Παλαιπάφου».   

Τέλος, δηλώνει ότι επιβεβαιώθηκε ότι η Παλαίπαφος ιδρύθηκε ως λιμάνι γύρω στον 17ο ή 16ο αιώνα π.Χ., δηλαδή στην περίοδο ίδρυσης των πρώτων λιμανιών της Κύπρου, όπως ήταν η Έγκωμη και το Κίτιο, με τα οποία η Κύπρος εντάχθηκε στο μεσογειακό εμπορικό σύστημα. Επίσης, έγινε κατανοητή η χωροθέτηση του περίφημου ιερού ως προς το ιδρυτικό λιμάνι. 

Πηγή: LiFO, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια