Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Γιατί ξέσπασε νέος «πόλεμος» για το μνημείο της Αμφίπολης

Τι πιο συζητημένο μνημείο στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, η Αμφίπολη, έρχεται ξανά στο επίκεντρο της συζήτησης μετά την απόρριψή του ...

Γιατί ξέσπασε νέος «πόλεμος» για το μνημείο της Αμφίπολης

Τι πιο συζητημένο μνημείο στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, η Αμφίπολη, έρχεται ξανά στο επίκεντρο της συζήτησης μετά την απόρριψή του φακέλου που υποβλήθηκε από το ΥΠΠΟΑ για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ανακοίνωνε σε όλους τους τόνους την επικείμενη ένταξη του έργου στο νέο ΕΣΠΑ, επισημαίνοντας πως πρόκειται για το μοναδικό που επιλέχθηκε κατά προτεραιότητα στην Κεντρική Μακεδονία.

Το ΥΠΠΟΑ υπέβαλε το σχετικό τεχνικό δελτίο με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού, «κατά τη διενέργεια της αξιολόγησης οι Περιφέρειες, σύμφωνα με το σύστημα διαχείρισης και ελέγχου για τα προγράμματα ΕΣΠΑ, έχουν τη διακριτική ευχέρεια να ζητήσουν σε οποιοδήποτε στάδιο την υποβολή συμπληρωματικών στοιχείων και διευκρινίσεων, που είναι και η συνήθης πρακτική».

Το Υπουργείο σημειώνει στην ίδια ανακοίνωση πως «Το πρόγραμμα στερέωσης, συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη Σερρών, είναι ένα πολυδιάστατο έργο με σύνθετα τεχνικά δεδομένα, που αναδείχθηκαν κατά την ανασκαφή του στο πρόσφατο παρελθόν».

Το προτεινόμενο πρόγραμμα για τον Τύμβο Καστά περιλαμβάνει στην πρώτη φάση του: Χωματουργικές εργασίες για την εξασφάλιση των πρανών του τύμβου, του ταφικού μνημείου, του περιβόλου και του περιβάλλοντος χώρου αυτού. Διευθέτηση απορροής ομβρίων υδάτων, μεσοπρόθεσμες εργασίες υλοποίησης ανασχεδιασμού της στερεωτικής διάταξης του Ταφικού Μνημείου και εξασφάλισης ευστάθειας.

Στην δεύτερη φάση υλοποίησής του, περιλαμβάνει: Έργο οριστικής εξασφάλισης Ταφικού Μνημείου (πασσάλους, νάρθηκα διαμόρφωσης εδαφών). Στερέωση, αποκατάσταση και αναστήλωση του Ταφικού Μνημείου και αναστήλωση μεγάλου τμήματος του Περιβόλου με χρήση του αυθεντικού μαρμάρινου υλικού του. Κατασκευή κελύφους προστασίας για τον Χώρο 1 του Ταφικού Μνημείου, έργο ανάδειξης και εξασφάλιση επισκεψιμότητας του Μνημείου, έργο διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του Μνημείου.

Γιατί ξέσπασε νέος «πόλεμος» για το μνημείο της Αμφίπολης

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απορρίπτει τον φάκελο του τεχνικού δελτίου της Αμφίπολης, αλλά και τις υπόλοιπες του ΥΠΠΟΑ για σημαντικά έργα στην Κεντρική Μακεδονία, με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστα να δηλώνει πως η Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ της Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας που έλεγξε το Τεχνικό Δελτίο, εντόπισε κενά, παραλείψεις και ασάφειες με αποτέλεσμα να το επιστρέψει με συγκεκριμένες παρατηρήσεις στο υπουργείο Πολιτισμού. 

Η απόρριψη του τεχνικού φακέλου φέρνει στη δημοσιότητα δηλώσεις κυρίως στα social media όπως αυτή του Δημάρχου Ροδολίβου Κώστα Μελίτη στη οποία απευθυνόμενος προς το Υπουργείο γράφει:  

Μόνο η παραίτηση σας σώζει !!!!!!!!!! Οι μάσκες πέσανε !!!!!!!κριμα γι αυτό το διαμάντι που θα μένει αναξιοποίητο, όσο το διαχειρίζονται ανεπαρκείς επιστήμονες και ανίκανα πολιτικά πρόσωπα. Εκτός κι αν έχουν τέτοιες εντολές !!!!!! Ένας δρόμος μένει πλέον .. η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ !!!!!!!

Στους ίδιους τόνους το Amfipoli news μιλά για πλεκτάνη γύρω από την Αμφίπολη κατηγορώντας ευθέως την Γενική Γραμματέα του ΥΠΠΟΑ κ. Βλαζάκη για σαμποτάζ στο έργο της Αμφίπολης, σημειώνοντας πως “Πέλλα και Βεργίνα βρίσκονται εκτός παιγνιδιού ενώ η Αμφίπολη ως η νεώτερη και ως η μεγαλύτερη ανασκαφή κινδυνεύει να χάσει μια σημαντική ευκαιρία.Το έργο μπορεί να κρίθηκε ως «ανώριμο» από την αρμόδια επιτροπή λόγω των σοβαρότατων ελλείψεων που είχε, άλλα όπως δείχνουν οι εξελίξεις η ανωριμότητα και ο ερασιτεχνισμός ως χαρακτηριστικά, ταιριάζουν στα φυσικά πρόσωπα της ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ τα οποία δίνουν και τις εντολές.

Οι ευθύνες πλέον βαρύνουν και εκθέτουν ανεπανόρθωτα την υπουργό Λυδία Κονιόρδου αφού οι χειρισμοί του θέματος από τη Γ.Γ Μαρία Βλαζάκη οδηγούν σ ένα αδιέξοδο και είναι αμφίβολο εάν θα υπάρξει πλέον το χρονικό περιθώριο ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες διορθώσεις. Αποτέλεσμα αυτής της εγκληματικής αδράνειας είναι να «χάσει» την περίοδο αυτή ο τύμβος Καστά ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 1,5 εκ ευρώ".

Γιατί ξέσπασε νέος «πόλεμος» για το μνημείο της Αμφίπολης

Η Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α΄ Αθηνών, κα Όλγα Κεφαλογιάννη, κάνει μια δήλωση κατηγορώντας την  ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού επικίνδυνη, εντοπίζοντας πως  "Οι συνέπειες θα είναι σοβαρές, καθώς θα προκληθούν μεγάλες φθορές στο μνημείο, αφού δεν θα θωρακιστεί με έργα προστασίας από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες".

Ο Μιχάλης Τζελέπης, βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης με  ανακοίνωση στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ιστορικά μνημεία παγκοσμίου βεληνεκούς πετιούνται στα "σκουπίδια" λόγω της διοικητικής ανεπάρκειας, της αδράνειας και της αδιαφορίας των Υπουργών της Συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Γιατί ξέσπασε νέος «πόλεμος» για το μνημείο της Αμφίπολης

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Τζιτζικώστας καθησυχάζει τους πάντες λέγοντας πως τα κονδύλια τα οποία είναι δεσμευμένα από το ΕΣΠΑ για το έργο αυτό, παραμένουν δεσμευμένα, απλώς το έργο καθυστερεί.

To ΥΠΠΟΑ με τη σειρά του κατηγορεί την περιφέρεια πως «επέλεξε την απευθείας απόρριψη όχι μόνο του τεχνικού δελτίου της Αμφίπολης αλλά και των υπόλοιπων προτάσεων», ενώ ενημερώνει πως  η «διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον επέιγοντα χαρακτήρα του έργου της Αμφίπολης, θα επανυποβάλει άμεσα το αίτημα χρηματοδότησής του, δεδομένου του ότι η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος παραμένει ανοικτή μέχρι το τέλος του έτους».

Έτσι, την ερχόμενη Τρίτη 1 Αυγούστου,προγραμματίστηκε συνάντηση μεταξύ της Διαχειριστικής Αρχής του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, του αρμόδιου Διευθυντή Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ και των στελεχών της αρμόδιας για το ΕΣΠΑ Επιτελικής Δομής (ΕΔΕΠΟΛ) του ΥΠΠΟΑ, προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινήσεις και να δρομολογηθεί η κατάθεση όσων συμπληρωματικών στοιχείων τελικά απαιτηθούν.

Το Υπουργείο αποκρούοντας την επίθεση περί ανεπάρκειας των στελεχών του Υπουργείου σημειώνει ότι «Τα στελέχη της ΕΔΕΠΟΛ και των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ έχουν αποδεδειγμένη υψηλή κατάρτιση και τεχνογνωσία στον τομέα αυτόν καθώς έχουν ήδη διαχειριστεί με επιτυχία πολύ σημαντικά έργα, και είναι σε θέση να διασφαλίσουν την ομαλή εξέλιξη του έργου της Αμφίπολης σε συνεργασία και με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να καλυφθεί η καθυστέρηση που δημιουργήθηκε».


Πηγή: Αργ. Μποζώνη, The TOC

Δεν υπάρχουν σχόλια