Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σπάνια ρωμαϊκή σαρκοφάγος ανακαλύφθηκε στο Λονδίνο

Ρωμαϊκή σαρκοφάγος που βρέθηκε σε αρχαίο τάφο στην οδό Harper του Λονδίνου, μεταφέρθηκε στο μουσείο της πόλης, όπου και θα  εκταφεί  τ...

Σπάνια ρωμαϊκή σαρκοφάγος ανακαλύφθηκε στο Λονδίνο

Ρωμαϊκή σαρκοφάγος που βρέθηκε σε αρχαίο τάφο στην οδό Harper του Λονδίνου, μεταφέρθηκε στο μουσείο της πόλης, όπου και θα εκταφεί το περιεχόμενό της.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό εύρημα για το Λονδίνο, όπου μόνο δύο παρόμοιες ρωμαϊκές σαρκοφάγοι έχουν ανακαλυφθεί στον αρχικό τόπο ταφής τους τα τελευταία χρόνια: η πρώτη προέρχεται από την περιοχή St. Martin-in-the Fields κοντά στην πλατεία Τραφάλγκαρ το 2006 και η δεύτερη από την περιοχή Spitalfields το 1999.

Η ανασκαφή, η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο, αποκάλυψε μια μεγάλη τάφρο γύρω από το φέρετρο που δημιουργήθηκε πιθανότατα από αρχαιοκάπηλους. Οι αρχαιολόγοι διαπίστωσαν ότι το κάλυμμα είχε μετακινηθεί, υποδηλώνοντας ίσως ότι η σαρκοφάγος είχε ανακαλυφθεί και συληθεί στο παρελθόν. Ωστόσο, είναι πιθανό να έχουν αφαιρεθεί μόνο τα πολύτιμα κτερίσματα και τα λιγότερο πολύτιμα, όπως ο ίδιος ο σκελετός, να εξακολουθούν να παραμένουν μέσα στην λίθινη σαρκοφάγο.

Πρόσφατες αρχαιολογικές έρευνες έχουν δείξει ότι η συγκεκριμένη περιοχή του ρωμαϊκού Southwark αποτέλεσε το επίκεντρο τελετουργικών δραστηριοτήτων. Σήμερα γνωρίζουμε ότι αυτή η περιοχή αποτελεί ένα σύνθετο θρησκευτικό τοπίο που περιέχει διάφορα θρησκευτικά και ταφικά μνημεία και ένα τεράστιο διασκορπισμένο ρωμαϊκό νεκροταφείο (τοποθεσίες όπως η πλατεία Dickens, οι οδοί Lant και Trinity) που εμπεριέχουν μια σειρά ταφικών πρακτικών, συχνά με εξωτικά ταφικά κτερίσματα προερχόμενα από όλη τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.


Σπάνια ρωμαϊκή σαρκοφάγος ανακαλύφθηκε στο Λονδίνο

Σπάνια ρωμαϊκή σαρκοφάγος ανακαλύφθηκε στο Λονδίνο

Σπάνια ρωμαϊκή σαρκοφάγος ανακαλύφθηκε στο Λονδίνο

Η ταφή ενός 14χρονου κοριτσιού από την γειτονική οδό Lant ήταν μία από τις πλουσιότερες του νεκροταφείου Southwark και χωρίς άλλη παράλληλη στη Βρετανία: η ταφή της που χρονολογείται στον 4ο αιώνα μ.Χ. περιείχε μια οστεοθήκη, ένα μικρό μαχαίρι διακοσμημένο με λεοπάρδαλη και γυάλινα αγγεία.

Είναι προφανές ότι το ρωμαϊκό Λονδίνο ήταν μια πολυ-πολιτισμική πόλη, με πληθυσμό που προερχόταν από όλη την επικράτεια της αυτοκρατορίας και την προσθήκη ενός μίγματος διαφορετικών θρησκευτικών πρακτικών και πεποιθήσεων. Εάν ο σκελετός έχει παραμείνει αναλλοίωτος μέσα στη σαρκοφάγο, θα πρόκειται για μια συναρπαστική συνεισφορά στην τρέχουσα αρχαιολογική έρευνα.


Ο Gillian King, αρχαιολόγος στο Συμβούλιο Southwark και στην εν λόγω ανασκαφή δήλωσε: «Στη μακρά αρχαιολογική μου καριέρα, έχω ανασκάψει πολλές εκατοντάδες ταφές, αλλά αυτή είναι η πρώτη Ρωμαϊκή σαρκοφάγος που έχω ανακαλύψει και εξακολουθεί να υπάρχει στην αρχική θέση εναπόθεσης. Τις έχω δει σε μουσεία, αλλά νομίζω ότι πίστευα ότι πιθανότατα είχαν όλες βρεθεί μέχρι τώρα!

Είναι πραγματικά μια ξεχωριστή ανακάλυψη. Προσωπικά, θεωρώ συναρπαστικό το γεγονός ότι αυτή η περιοχή - όπως την γνωρίζουμε σήμερα- ήταν κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής περιόδου, εντελώς διαφορετική. Πραγματικά με τιμά το γεγονός ότι ο ρόλος μου στο Συμβούλιο Southwark συμβάλλει στην προστασία καταπληκτικών αρχαιολογικών θησαυρών όπως αυτός και η δουλειά μας σημαίνει ότι μπορούμε να εξασφαλίσουμε το ιστορικό περιβάλλον, το οποίο υποστηρίζεται και διατηρείται για τον εαυτό μας και τις μελλοντικές γενιές».

Ο Peter John, επικεφαλής του Συμβουλίου Southwark, δήλωσε: «Πρόκειται για ένα αξιοσημείωτο και συναρπαστικό εύρημα. Στο Southwark αναλαμβάνουμε πολύ σοβαρά το καθήκον μας ως θεματοφύλακες της πλούσιας, ποικίλης και σημαντικής αρχαιολογικής κληρονομιάς του δήμου. Αυτή η ρωμαϊκή σαρκοφάγος είναι εύρημα ζωής και απόδειξη της πίστης στη δέσμευση του Συμβουλίου να διασφαλίσει ότι η ιστορία του δήμου συντηρείται σωστά».


Δεν υπάρχουν σχόλια