Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Από που προέρχεται το σύμβολο του χαμόγελου;

Το σύμβολο του χαμόγελου (emoticon smiley 😊), που χρησιμοποιείται σήμερα κατά κόρον στα κοινωνικά δίκτυα, ίσως έχει ηλικία 4.000 ετών...

Από που προέρχεται το σύμβολο του χαμόγελου;

Το σύμβολο του χαμόγελου (emoticon smiley 😊), που χρησιμοποιείται σήμερα κατά κόρον στα κοινωνικά δίκτυα, ίσως έχει ηλικία 4.000 ετών καθώς αρχαιολόγοι στη νοτιοανατολική Τουρκία βρήκαν αγγείο που το διακοσμούσε.

Σήμερα πιστεύεται ότι οι ρίζες του συμβόλου προέρχονται από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, με την κλασική έκδοση smiley που φέρει λαμπερό κίτρινο φόντο να εμφανίζεται στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Ωστόσο, η τελευταία ανακάλυψη στην Τουρκία θα ξεκινήσει μια νέα έρευνα προέλευσης του συμβόλου, οι εκδοχές του οποίου έχουν επίσης εμφανιστεί σε πολλά έργα της λογοτεχνίας, όπως το γραφικό μυθιστόρημα The Watchmen.

Το αγγείο ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια των επταετών ανασκαφών στην περιοχή Karkamış στην επαρχία Gaziantep κατά μήκος των συνόρων της Συρίας υπό την καθοδήγηση του Nicolo Marchetti, καθηγητή αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Bologno της Ιταλίας.

Σύμφωνα με τον Μarchetti, η ανασκαφική ομάδα του βρήκε μια ποικιλία αντικειμένων στην τοποθεσία που ανήκει στην εποχή των Χετταίων, ο πολιτισμός των οποίων πιστεύεται ότι κυριάρχησε στη βόρεια και κεντρική Ανατολία.

«Βρήκαμε μια ποικιλία αντικειμένων από κύβους και αγγεία. Το πιο ενδιαφέρον από αυτά είναι ένα αγγείο που χρονολογείται στο 1700 π.Χ. και διακοσμείται με την εικόνα ενός «χαμόγελου»», είπε ο Μarchetti.

Το λευκό αγγείο διαθέτει μια μικρή λαβή και διακοσμείται με χαμόγελο στην κοιλιά του.

«Το αγγείο χρησιμοποιήθηκε ως αγγείο πόσης. Πιθανότατα να απεικονίζει το παλαιότερο χαμόγελο του κόσμου», πρόσθεσε.

Ο αρχαιολόγος πρόσθεσε ότι το σύμβολο αποκαλύφθηκε όταν οι συντηρητές κόλλησαν τα σπασμένα κομμάτια του αγγείου κατά τη διαδικασία της αποκατάστασης.

«Το αγγείο θα παραδοθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Gaziantep», δήλωσε ο Marchetti.

Οι ανασκαφές στην περιοχή πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή καθηγητών από τα Πανεπιστήμια της Κωνσταντινούπολης και του Gaziantep, με τον Marchetti να είναι επικεφαλής της ομάδας.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας συγκαταλέγονται στους χορηγούς του ανασκαφής.





















Δεν υπάρχουν σχόλια