H αρχαιολογική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Yarmouk, που διενεργεί τις ανασκαφές εργάζεται στον χώρο ενός ελληνιστικού ναού στα Γάδαρα της ...
H αρχαιολογική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Yarmouk, που διενεργεί τις ανασκαφές εργάζεται στον χώρο ενός ελληνιστικού ναού στα Γάδαρα της Ιορδανίας. |
Η αρχαιολογική ομάδα του Πανεπιστημίου Yarmouk ανακάλυψε πρόσφατα έναν ελληνιστικό ναό και υδρευτικό δίκτυο, δήλωσε ο Atef Sheyyab, πρόεδρος του τμήματος Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου.
Σύμφωνα με τον Sheyyab, ο ναός χρονολογείται στην ελληνιστική περίοδο (332 π.Χ. - 63 π.Χ.) και επαναχρησιμοποιήθηκε κατά τη Ρωμαϊκή, Βυζαντινή και Ισλαμική εποχή.
Ο ναός, δίστυλος εν παραστάσι, αποτελείται από τον πρόναο, ένα βάθρο και τον σηκό. Στο εσωτερικό του η ομάδα βρήκε αρκετούς κίονες ιωνικού ρυθμού που στήριζαν την οροφή του ναού. Η ομάδα συνέλεξε αρκετά δείγματα κεραμικής που θα την βοηθήσουν να χρονολογήσει με ακρίβεια τον ναό. Επίσης, οι αρχαιολόγοι ετοιμάζουν ένα πρώτο σχέδιο της αρχιτεκτονικής διάταξης του ναού, σύμφωνα με τον Sheyab.
Η ομάδα ανακάλυψε επίσης ένα υδρευτικό δίκτυο στο κέντρο της αρχαίας πόλης, το οποίο είναι διαφορετικό από την εξωτερική σήραγγα που ανακαλύφθηκε εδώ και δεκαετίες στην περιοχή, δήλωσε ο καθηγητής.
Το δίκτυο αποτελείται από πολλά πηγάδια της ελληνιστικής εποχής αλλά και σήραγγες που χρονολογούνται στη ρωμαϊκή περίοδο, ενώ οι σήραγγες οδηγούν σε λουτρό μέσα στην πόλη.
Εκτός από την Γέρασα και το Αμμάν, τα Γάδαρα (σήμερα Umm Qais) και η Πέλλα Δεκαπόλεως (σήμερα Tabaqit Fahl) ήταν κάποτε πόλεις της Δεκαπόλεως - μιας ένωσης δέκα αρχαίων ελληνικών πόλεων στην ανατολική Παλαιστίνη που σχηματίστηκε μετά τη ρωμαϊκή κατάκτηση της περιοχής το 63 π.Χ., η οποία περιελάμβανε επίσης μεταξύ άλλων τη Φιλαδέλφεια (σημερινό Αμάν, πρωτεύουσα της Ιορδανίας) και τη Δαμασκό (πρωτεύουσα της σημερινής Συρίας).
Χτισμένα σε ένα γραφικό λόφο με θέα στην Κοιλάδα του Ιορδάνη και τη Θάλασσα της Γαλιλαίας, τα Γάδαρα (σημερινό Umm Qais, 125 χλμ. βόρεια του Αμμάν), διαθέτουν εντυπωσιακά αρχαία κατάλοιπα, όπως το θέατρο κατασκευασμένο από βασάλτη, τη βασιλική και την παρακείμενη αυλή, με σπάνιες σαρκοφάγους.
Άλλα σημαντικά μνημεία είναι ο κεντρικός δρόμος με τις κιονοστοιχίες και ένας παράπλευρος δρόμος με καταστήματα, ένα υπόγειο μαυσωλείο, δύο λουτρά, ένα νυμφαίο, μια πύλη της πόλης καθώς και τα ισχνά περιγράμματα του ιπποδρόμου σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Ιορδανικού Τουριστικού Συμβουλίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια