Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Στο αναγνωστήριο του Κέντρου Πολιτισμού ΙΣΝ: το νέο «ραντεβού» της Αθήνας

«Η μεγάλη προσέλευση, που κορυφώθηκε τον Ιούνιο, κατά την εξεταστική, και συνεχίζεται όλο το καλοκαίρι μάς κάνει να σκεφτούμε ότι ο κόσ...


Στο αναγνωστήριο του Κέντρου Πολιτισμού ΙΣΝ: το νέο «ραντεβού» της Αθήνας
«Η μεγάλη προσέλευση, που κορυφώθηκε τον Ιούνιο, κατά την εξεταστική, και συνεχίζεται όλο το καλοκαίρι μάς κάνει να σκεφτούμε ότι ο κόσμος αδημονούσε για το αναγνωστήριο», λένε οι άνθρωποι του ΚΠΙΣΝ.
Είναι παραμονές Δεκαπενταύγουστου και ισχύουν όλα τα κλισέ που ξέρετε για τον Αύγουστο στην Αθήνα. 

Έχοντας αυτό κατά νου, η εικόνα που συνάντησα στο Αναγνωστήριο της νέας έδρας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με άφησε περίπου άναυδο: δεκάδες άνθρωποι είχαν ξεκινήσει νωρίς από το σπίτι τους, αψηφώντας τη ζέστη και τη σχεδόν ψυχαναγκαστική αξίωση για «θάλασσα» και είχαν αποφασίσει να περάσουν το πρωί τους (ή τη μέρα τους;) στο κατά τεκμήριο πιο ειδυλλιακό μέρος σε όλη την πόλη για να διαβάσεις, να μελετήσεις, να δουλέψεις, να χαζέψεις στο Διαδίκτυο, να διαβάσεις την εφημερίδα σου. Και όλα αυτά πολύ πριν από την επίσημη εγκατάσταση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στους νέους της υπερσύγχρονους χώρους.

Στο αναγνωστήριο, ακριβώς δίπλα από το πωλητήριο και το καφέ του ισογείου, επικρατεί απόλυτη σιγή. Σε βαθμό που η παραμικρή ομιλία ή θόρυβος θα προκαλέσει αργά ή γρήγορα τη σιωπηλή αποδοκιμασία όλων των υπολοίπων. Προφανώς το υποβάλλει ο χώρος, κάτι ανάλογο με τις πεντακάθαρες επιφάνειες του μετρό. Σε κάθε περίπτωση, δεν θέλετε να ζήσετε την εμπειρία να είστε εσείς αυτός που ξέχασε να βάλει το κινητό του στην αθόρυβη λειτουργία.

Μιλώντας με εργαζομένους στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σχηματίζεις αμέσως την ίδια αίσθηση: «Η μεγάλη προσέλευση στο αναγνωστήριο που κορυφώθηκε τον Ιούνιο, κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου, αλλά συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού μάς κάνει να σκεφτούμε ότι ο κόσμος περίμενε με αδημονία τον χώρο του αναγνωστηρίου», λέει στην «Κ» άνθρωπος που έρχεται σε καθημερινή επαφή με τον νέο προορισμό της πρωτεύουσας. «Φαίνεται ότι έχουμε αυξημένη προσέλευση από τα νότια προάστια, γεγονός που συνδέεται με την έλλειψη ανάλογων χώρων στη συγκεκριμένη περιοχή της Αθήνας». Ωστόσο η γεωγραφική εγγύτητα είναι μόνο μία από τις πολλές παραμέτρους που οδηγούν εκατοντάδες Αθηναίους στο ολοκαίνουργιο αναγνωστήριο.

Πολλοί συνδυάζουν τη βόλτα με τη «δουλειά», και με τη λέξη εννοούμε τόσο μια καθαρά ακαδημαϊκή έρευνα στο πλαίσιο ενός μεταπτυχιακού ή διδακτορικού προγράμματος αλλά και την προσομοίωση ενός ιδανικού προσωπικού χώρου εργασίας. Ναι, πολλοί «φέρνουν» το γραφείο τους στο αναγνωστήριο, καθώς ο χώρος προσφέρει όλες τις απαραίτητες, σχετικές παροχές και μάλιστα σε ένα ιδιαίτερα ευχάριστο περιβάλλον: υπολογιστές, καρέκλα ή πολυθρόνα, καλαίσθητες επιφάνειες εργασίας, υποδοχές για τη λειτουργία και τη φόρτιση ηλεκτρονικών συσκευών των ίδιων των επισκεπτών, δωρεάν πρόσβαση στο Διαδίκτυο (wi-fi) και κλιματισμό. «Όσο κι αν δεν το σκεφτόμαστε πάντα, η ύπαρξη κλιματισμού τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ένα ισχυρό δέλεαρ γιατί δεν είναι αυτονόητη σε κάθε σπίτι».

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι μετά το τέλος της εξεταστικής περιόδου εμπλουτίστηκε ηλιακά το προφίλ των επισκεπτών. Δεν βλέπεις πια μόνο πολύ νέους ανθρώπους. Αρκετά δημοφιλή είναι το stand με τις εφημερίδες όσο και η σχετική διαδικτυακή εφαρμογή (pressreader.com) που προσφέρει δωρεάν πρόσβαση σε περισσότερα από 5.000 περιοδικά και εφημερίδες του κόσμου σε 60 διαφορετικές γλώσσες.

Αν θέλετε να ζήσετε την εμπειρία, το αναγνωστήριο λειτουργεί από τις 6 το πρωί μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα.


Πηγή: Δ. Ρηγόπουλος, Καθημερινή

1 σχόλιο