Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό λίγο πριν... τη Βραδιά του Ερευνητή

Πολύπλευρες εκπαιδευτικές δράσεις που αναμένεται να κεντρίσουν το ενδιαφέρον, μικρών και μεγάλων, θα λάβουν χώρα στο αίθριο, στην α...



Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό λίγο πριν... τη Βραδιά του Ερευνητή

Πολύπλευρες εκπαιδευτικές δράσεις που αναμένεται να κεντρίσουν το ενδιαφέρον, μικρών και μεγάλων, θα λάβουν χώρα στο αίθριο, στην αίθουσα σεμιναρίων, στη βιβλιοθήκη και στο αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου μετά τις 18:00.

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) συμμετέχει ενεργά στη "Βραδιά του Ερευνητή 2017", λαμβάνοντας μέρος στην κεντρική εκδήλωση που θα διεξαχθεί στην Αθήνα, στις 29 Σεπτεμβρίου στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος" και διοργανώνοντας σχετική προεκδήλωση, μία εβδομάδα νωρίτερα, στους χώρους του στο κέντρο της Αθήνας (Βασ. Κωνσταντίνου 48). Με στόχο την εξοικείωση του κοινού με τον κόσμο της έρευνας, την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, στους φιλόξενους χώρους του ΕΙΕ, καταξιωμένοι ερευνητές από τον κόσμο των Θεωρητικών και των Θετικών Επιστημών θα παρουσιάσουν, με τρόπο ελκυστικό και διαδραστικό σε παιδιά, νέους και γονείς, τον άγνωστο κόσμο του ερευνητή, τον τρόπο της δουλειάς του και τους χώρους όπου κινείται.

Η Βραδιά του Ερευνητή είναι μια μεγάλη γιορτή για την Επιστήμη και την Έρευνα που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 300 πόλεις σε όλη την Ευρώπη. Με σύνθημα "Γνώρισε τη μαγεία της Έρευνας", στην Ελλάδα η φετινή βραδιά θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος (Πειραιώς 254) και στο Πολυτεχνείο (Ιστορικό Συγκρότημα Πατησίων), καθώς και στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ηράκλειο, την Ξάνθη, την Καλαμάτα, την Καρδίτσα, το Ρέθυμνο και την Κόρινθο, στις 29 Σεπτεμβρίου! 

Λίγο πριν τη μεγάλη Βραδιά στον "Ελληνικό Κόσμο", έξι ερευνητικά κέντρα διοργανώνουν μια σειρά εκδηλώσεων για την προβολή του ερευνητικού τους έργου στο ευρύ κοινό, από 22 έως και 28 Σεπτεμβρίου. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών, ερευνητές του ΕΙΕ έχουν προετοιμάσει μια σειρά από ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές δράσεις. Διαδραστικές παρουσιάσεις, βιωματικά σεμινάρια, δρώμενα ειδικά σχεδιασμένα για μαθητές και πρωτότυπες εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στο αίθριο, στην αίθουσα σεμιναρίων, στη βιβλιοθήκη και στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος και αναμένεται να κεντρίσουν το ενδιαφέρον, μικρών και μεγάλων. Όποια δράση και αν επιλέξετε να παρακολουθήσετε, ετοιμαστείτε να λάβετε μέρος σε πειράματα, να γνωρίσετε και να συνομιλήσετε με ερευνητές και να διασκεδάσετε με μουσική και άλλα ψυχαγωγικά δρώμενα.


Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό λίγο πριν... τη Βραδιά του Ερευνητή

Οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν, ξεκινούν το απόγευμα στις 18:00 μ.μ και περιλαμβάνουν δράσεις για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Αναλυτικότερα, η προεκδήλωση περιλαμβάνει:

«Παιχνίδια επιβίωσης στον Κόσμο των Θετικών Επιστημών». Λάβετε μέρος σε ένα κυνήγι θησαυρού με τους ερευνητές των θετικών Ινστιτούτων του ΕΙΕ. Η δράση πραγματοποιείται στον αίθριο χώρο του ΕΙΕ και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8-15 ετών.

Εκπαιδευτικά εργαστήρια και διαδραστικές παρουσιάσεις από τους ερευνητές του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών, του Ινστιτούτου Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας, και Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας του ΕΙΕ:

  • «Ρίξτε Νόμισμα»: Ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο κατασκευής γύψινων εκμαγείων για παιδιά. Η δράση πραγματοποιείται στο αίθριο, είναι διάρκειας 20 λεπτών και απευθύνεται σε  παιδιά ηλικίας 5-12 ετών.
  • «Τα υλικά της γραφής στην αρχαιότητα»: Μία διαδραστική εκπαιδευτική δραστηριότητα με σκοπό τη βιωματική γνωριμία μικρών και μεγάλων με την γραφή στην αρχαιότητα. Η δράση πραγματοποιείται στο αίθριο, είναι διάρκειας 20 λεπτών και απευθύνεται σε  παιδιά ηλικίας 7-17 ετών και ενήλικες.
  • «Χ[ρ]ώματα»: Ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο κατασκευής και διακόσμησης πήλινων αγγείων. Η δράση πραγματοποιείται στο αίθριο και απευθύνεται σε  παιδιά ηλικίας 5-12 ετών.
  • «Αλχημικός χρυσός»: Η αναπαραγωγή μιας αλχημικής συνταγής. Η εκπαιδευτική δράση πραγματοποιείται στην αίθουσα σεμιναρίων στο ισόγειο, ξεκινά στις 19:00, είναι διάρκειας 50 λεπτών και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 10-15 ετών. Σημειώνεται οτι για τη συμμετοχή σας στο εργαστήριο απαιτείται προεγγραφή. Για να παρακολουθήσετε τη δράση δηλώστε τη συμμετοχή σας, έως τις 20/09/2017 στο link που ακολουθεί: https://goo.gl/forms/wwVwqXvQ01Mi3xy82.
  • «Μουσικές ταλαντώσεις»: Ένα εκπαιδευτικό εργαστήρι Μουσικής με τη συνδρομή μουσικών του Ωδείου Αθηνών. Η δράση πραγματοποιείται  στο αίθριο και απευθύνεται σε  παιδιά ηλικίας 7-17 ετών.
  • «Το βιβλίο που έκλεψε τη γνώση!»: Μία διαδραστική οπτικοακουστική εμπειρία έμπνευσης. Η δράση πραγματοποιείται στη Βιβλιοθήκη Επιστήμης Τεχνολογίας Πολιτισμού, είναι διάρκειας 40 λεπτών, απευθύνεται σε  παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, ξεκινά στις 18:00 και επαναλαμβάνεται στις 19:30. Για να παρακολουθήσετε τo βιωματικό αυτό δρώμενο δηλώστε τη συμμετοχή σας, έως τις 20/09/2017 στο link που ακολουθεί: https://goo.gl/forms/wwVwqXvQ01Mi3xy82.

Στο αίθριο θα παρουσιαστούν επίσης και 3 εκθέματα: «Η ανατομία ενός βυζαντινού βιβλίου» (ειδικά διαμορφωμένο ομοίωμα βιβλίου, όπου διακρίνονται τόσο τα ορατά όσο και τα "κρυφά" μέρη του), «Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων» (τρισδιάστατο ομοίωμα του αρχαιότερου αστρονομικού και ημερολογιακού υπολογιστή) και «Το κύτταρο» (τρισδιάστατο μοντέλο της δομής και λειτουργίας του ανθρώπινου κυττάρου).

Τέλος, στο αμφιθέατρο Λεωνίδας Ζέρβας του ΕΙΕ, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Το ταξίδι της τροφής». Πρόκειται για μια σειρά ντοκιμαντέρ για τη διατροφή από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα με τη συμμετοχή ερευνητών του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών. Το ντοκιμαντέρ είναι παραγωγής ΣΚΑÏ σε συνεργασία με τη δημιουργική ομάδα της Anemon Productiοns και την επιστημονική υποστήριξη και χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

Η «Βραδιά του Ερευνητή» είναι μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την εξοικείωση του κοινού με τον κόσμο της έρευνας. Κάθε χρόνο, την τελευταία Παρασκευή του Σεπτέμβρη διοργανώνονται οι εκδηλώσεις «Βραδιά του Ερευνητή» σε όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι συνεπής στο ραντεβού της αναλαμβάνοντας ανελλιπώς τη διοργάνωση εκδηλώσεων από την έναρξη του θεσμού το 2005. 

Στον αίθριο χώρο θα υπάρχει και «Το κιόσκι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», από το οποίο θα μπορείτε να ενημερωθείτε για την παρουσία και τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι το ΕΙΕ είναι ένα διεπιστημονικό κέντρο ερευνών, το οποίο απαρτίζεται πό τρία ερευνητικά Ινστιτούτα, ένα στην περιοχή των Ανθρωπιστικών Επιστημών και δύο στην περιοχή των Θετικών Επιστημών, και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).


Πηγή: ΕΚΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια