Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τουρκία: Το εύρημα στην Τερμησσό της Πισιδίας δείχνει μια χαμένη πόλη;

Η στήλη-οδόσημο που βρέθηκε στην Τερμησσό της Πισιδίας Κατά την αρχαιότητα ήταν μία από τις ισχυρότερες πόλεις της Πισιδίας. Η Τερμη...


Τουρκία: Το εύρημα στην Τερμησσό της Πισιδίας δείχνει μια χαμένη πόλη;
Η στήλη-οδόσημο που βρέθηκε στην Τερμησσό της Πισιδίας
Κατά την αρχαιότητα ήταν μία από τις ισχυρότερες πόλεις της Πισιδίας. Η Τερμησσός έχει ταυτιστεί με τα ερείπια ενός αρχαίου οικισμού που βρίσκεται σε ορεινή δασώδη περιοχή, στο αρχαίο όρος Σόλυμος, στο σημερινό Güllük Dağ, περίπου 35 χλμ. βορειοδυτικά της Αττάλειας.

Παρά το γεγονός ότι τα ερείπια της αρχαίας πόλης είναι εξαιρετικά εκτεταμένα και πλούσια, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει μεγάλη ανασκαφική έρευνα.

Οι πρώτες ανασκαφές στην Τερμησσό ξεκίνησαν πέρσι, οπότε και εξασφαλίστηκαν τα απαραίτητα κονδύλια. Πρόσφατα οι αρχαιολόγοι έστρεψαν το ενδιαφέρον τους σε μια στήλη 2.000 ετών που χρησιμοποιούνταν κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους ως οδόσημο, και η οποία ίσως «αποκαλύπτει» μια νέα, άγνωστη μέχρι σήμερα πόλη.

Η στήλη, που μεταφέρθηκε σε εργαστήριο συντήρησης στην Αττάλεια, βρέθηκε ακριβώς δίπλα στην πύλη εισόδου. Με δεδομένο ότι «ρόλος» της ήταν να δείχνει την απόσταση μεταξύ δύο πόλεων, όπως οι σημερινές πινακίδες, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Τοπογραφίας και Μνημείο της Αττάλειας, Τζεμίλ Καραμπαϊράμ εξήγησε ότι είναι πιθανό να αποκαλύπτει ότι στην περιοχή υπάρχει πόλη δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί.

«Προσπαθούμε ακόμα να διαβάσουμε την επιγραφή. Η στήλη είναι φτιαγμένη από ειδικό ασβεστόλιθο», ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το πρακτορείο Doğan. Ακόμα, τόνισε ότι ενδιαφέρον για το εύρημα εξέφρασε και ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Νουμάν Κουρτουλμούς, ο οποίος ζήτησε η στήλη, μετά την αποκατάστασή της, να μεταφερθεί πίσω στην Τερμησσό.


Πηγή: Pontos News

Δεν υπάρχουν σχόλια