Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η αρχαία πόλη Πεύμα σε έκθεση του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας

Η νέα περιοδική έκθεση στο Διαχρονικό Μουσείο της Λάρισας παρουσιάζει την αρχαία πόλη στη θέση «Κάστρο» Καλλιθέας. 

Η αρχαία πόλη Πεύμα σε έκθεση του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας

Η νέα περιοδική έκθεση στο Διαχρονικό Μουσείο της Λάρισας παρουσιάζει την αρχαία πόλη στη θέση «Κάστρο» Καλλιθέας. 

Λίγες αρχαίες ελληνικές πόλεις είχαν την τύχη να διατηρηθούν σε τόση έκταση, όση το «Κάστρο» Καλλιθέας, σε μικρή απόσταση από το ομώνυμο χωριό των Φαρσάλων. Κατοικήθηκε από τον 4ο έως τον 2ο αι. π.Χ. και διασώζει ολόκληρη την οχύρωση, στο εσωτερικό της οποίας διατηρούνται ορατά επιφανειακά η ακρόπολη, ναοί, δημόσια κτίρια και ιδιωτικές οικίες. Η έκτασή της εντός των τειχών ήταν 340 στρέμματα και πιθανόν ταυτίζεται με την αρχαία πόλη Πεύμα.

Στο χώρο αυτό διενεργείται εκτεταμένη αρχαιολογική έρευνα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και το Πανεπιστήμιο της Alberta του Καναδά, υπό την αιγίδα του Καναδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και με την αρωγή του Δήμου Φαρσάλων, από το 2004. Σε αυτήν ασκήθηκαν εκατοντάδες φοιτητές του Καναδικού πανεπιστημίου, πολλοί από τους οποίους επέστρεψαν ως ερευνητές. Αποκαλύφθηκαν πολλά στοιχεία για την οικονομική και κοινωνική ζωή των κατοίκων της πόλης της κλασικής και της ελληνιστικής περιόδου.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται ευρήματα των ανασκαφών σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, ανάμεσά τους αγγεία, υφαντικά βάρη, λυχνάρια, ειδώλια, νομίσματα και μεταλλικά αντικείμενα, τα οποία συντηρήθηκαν στα εργαστήρια της Εφορείας. Τα πιο αξιόλογα ευρήματα προέρχονται από την έρευνα του Κτιρίου 10, μίας ιδιωτικής οικίας ασυνήθιστα μεγάλου μεγέθους, που έδωσε πολλές πληροφορίες για την καθημερινή ζωή της πόλης. Συνοδεύονται από φωτογραφίες, επεξηγηματικά κείμενα, βίντεο και μακέτες των σημαντικών κτιρίων, τα οποία βοηθούν στην εκτίμηση της εικόνας της αρχαίας πόλης. Επιπλέον εκτίθεται και ένας πειραματικός όρθιος αργαλειός, ο οποίος κατασκευάστηκε και στον οποίο χρησιμοποιήθηκαν αρχαία υφαντικά βάρη που βρέθηκαν στην Οικία 10, για να υφανθεί ένα κομμάτι υφάσματος.

Η αρχαία πόλη Πεύμα σε έκθεση του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας

Η έρευνα στο Κάστρο Καλλιθέας έδειξε ότι περιοχές που θεωρείται ότι ανήκουν στο περιθώριο της ιστορίας, δεν υστερούσαν σε πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη. Ιδιαίτερα από την ελληνιστική περίοδο και εξής συμμετείχαν στα διεθνή πολιτικά και οικονομικά δίκτυα αυτής της εποχής των μεγάλων πολιτικών αλλαγών.

Την έκθεση επιμελήθηκαν η αρχαιολόγος της Εφορείας Λάρισας Σοφία Καραπάνου και η Margriet Haagsma, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Alberta.

Εγκαίνια : Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου, ώρα 7 μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης έως 6 Μαΐου 2018.


Πηγή: ThessaliaTV

Δεν υπάρχουν σχόλια