Περίπου τέσσερα χιλιόμετρα ενός πέτρινου δρόμου ηλικίας 2.300 ετών «θυσιάστηκαν» προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για ελαιώνες στο όρ...
Περίπου τέσσερα χιλιόμετρα ενός πέτρινου δρόμου ηλικίας 2.300 ετών «θυσιάστηκαν» προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για ελαιώνες στο όρος Λάτμος, σε περιοχή της Μικράς Ασίας που ανήκει στην επαρχία Αϊδινίου.
Ο αρχαίος δρόμος ένωνε την ελληνική πόλη Άλινδα με την Ηράκλεια καθώς και με άλλες πόλεις της Καρίας, στο νοτιοδυτικό τμήμα της σημερινής Τουρκίας.
Το Doğan αναφέρει ότι κάποια μέρη του δρόμου έχουν κυριολεκτικά ισοπεδωθεί από μπουλντόζα. Υπαίτιοι θεωρούνται κάτοικοι του χωριού Τεκελέρ.
Έπειτα από καταγγελίες στην περιοχή βρέθηκαν μέλη της ένωσης EKODOSD που έχει αναλάβει στην προστασία του αρχαίου δρόμου υπό την αιγίδα του συμβουλίου του Αϊδινίου για την Προστασία της Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς. Αυτοψία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έκαναν και αρχαιολόγοι από το Μουσείο Αϊδινίου.
Η κατασκευή του αρχαίου δρόμου, κατά τις πηγές, χρηματοδοτήθηκε από τον ιδρυτή της Ηράκλειας τον Πλείσταρχο, γόνο αριστοκρατικής οικογένειας της Μακεδονίας. «Είναι πραγματικά λυπηρό ότι άντεξε 2.300 χρόνια και καταστράφηκε τους τελευταίους έξι μήνες», ανέφερε ο πρόεδρος της EKODOSD Μπαχατίν Σιουριουτσιού, και πρόσθεσε ότι τέτοιοι δρόμοι που υπάρχουν σχεδόν σε όλο το όρος Λάτμος χρησιμοποιούνται ακόμα από ντόπιους και από πεζοπόρους.
Ωστόσο, πέρα από τους αγρότες που πήραν… δραστικά μέτρα με τις μπουλντόζες, κατά καιρούς έχουν υπάρξει κάποιοι που έχουν αφαιρέσει υλικό για να το χρησιμοποιήσουν αλλού, άλλοι πάλι οδηγούν κανονικά τα οχήματά τους πάνω σε αυτούς.
Πηγή: Pontos News
Δεν υπάρχουν σχόλια