Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Ουρλιαχτά» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγύπτου

Αυτές τις μέρες και για πρώτη φορά στα χρονικά το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αιγύπτου στο Κάιρο φιλοξενεί ένα εντυπωσιακό έκθεμα και α...


Η «μούμια που ουρλιάζει» εκτίθεται στο αρχαιολογικό Μουσείο Αιγύπτου

Αυτές τις μέρες και για πρώτη φορά στα χρονικά το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αιγύπτου στο Κάιρο φιλοξενεί ένα εντυπωσιακό έκθεμα και αυτό δεν είναι άλλο από τη μούμια του "άγνωστου άνδρα Ε", γνωστού στους κύκλους της επιστημονικής κοινότητας ως "η μούμια που ουρλιάζει".   

Σύμφωνα με τις πολύχρονες μελέτες των αρχαιολόγων, το μουμιοποιημένο αυτό σώμα ανήκει στον γιο του Ραμσή ΙΙ, ο οποίος και σχεδίασε την αποτυχημένη τελικά απόπειρα δολοφονίας του πατέρα του, γι' αυτό και θανατώθηκε δια του απαγχονισμού. 


«Ουρλιαχτά» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγύπτου

Σχετική ανακοίνωση υπήρξε και από το υπουργείο αρχαιοτήτων της Αιγύπτου που επιβεβαίωσε ότι η ανάλυση DNA οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η μούμια ήταν γιος του Ραμσή ΙΙ, ο οποίος κυβέρνησε μεταξύ του 1186 π.Χ. και του 1155 π.Χ.    


«Ουρλιαχτά» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγύπτου

«Ουρλιαχτά» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγύπτου

Κατά την ίδια ανακοίνωση, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο άνδρας είχε κρεμαστεί και μετά το σώμα του τυλίχτηκε σε δέρμα προβάτου, το οποίο οι αρχαίοι Αιγύπτιοι θεωρούσαν ακάθαρτο. Η συνωμοσία του γιου εναντίον του πατέρα προκύπτει από έναν πάπυρο και σ' αυτήν εμπλέκεται και η δεύτερη σύζυγος του Φαραώ.  

Το σπήλαιο, στο οποίο ανακαλύφθηκε η μούμια το 1886, βρίσκεται νότια του Καΐρου, στην περιοχή Ντεΐρ ελ Μπαχρί. Σε κοντινή απόσταση βρέθηκαν άλλες 40 μούμιες που ανήκαν σε θρυλικούς κυβερνήτες της Αιγύπτου. Διαπιστώθηκε ότι αφαιρέθηκαν και μεταφέρθηκαν από την πυραμίδα στην Κοιλάδα των Βασιλέων. 

Οι περισσότερες απόψεις των αρχαιολόγων συγκλίνουν ότι η «Μούμια που Ουρλιάζει» ήταν ένα πρόσωπο σκόπιμα καταραμένο και στην επόμενη ζωή.


Δεν υπάρχουν σχόλια