Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018

Κρητικές αρχαιότητες επαναπατρίστηκαν και γίνεται... γιορτή

Κρητικές αρχαιότητες επαναπατρίστηκαν και γίνεται... γιορτή

26 κρητικές αρχαιότητες από την Κνωσό που είχαν φυγαδευτεί παράνομα από Γερμανούς αξιωματικούς την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, επαναπατρίστηκαν.

Με αφορμή λοιπόν την πρόσφατη επιστροφή τους που αποτελεί πρωτοβουλία του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου του Graz όπου βρίσκονταν μέχρι το Νοέμβριο του 2017 διοργανώνεται μικρής κλίμακας αρχαιολογική περιοδική έκθεση. Εκεί θα παρουσιαστούν 34 αρχαία έργα που είχαν παρθεί από τους Γερμανούς στην Κατοχή και επαναπατρίσθηκαν σε διαφορετικές χρονικές συγκυρίες από το 1948 έως σήμερα.

Η έκθεση θα φιλοξενείται στην Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου και θα διαρκέσει από 26 Μαρτίου έως 6 Μαΐου. Για την επίσκεψη στην περιοδική έκθεση απαιτείται προμήθεια του εισιτηρίου της μόνιμης έκθεσης.

Η είσοδος την ημέρα των εγκαινίων, τη Δευτέρα 26 Μαρτίου ώρα 17:30, θα είναι ελεύθερη.

Οι εκδηλώσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο ωστόσο δε σταματούν εδώ!

Θα πραγματοποιηθεί θεματική ξενάγηση με τίτλο «Αρχαίες υλικές μαρτυρίες με ακρωτηριασμένη αρχαιολογική ταυτότητα».

Σκοπός της θεματικής ξενάγησης είναι να αναδείξει την ιδιαίτερη σημασία της προέλευσης και της αρχαιολογικής συνάφειας των αρχαίων έργων με τα συνευρήματα και γενικότερα με το ανασκαφικό περιβάλλον τους. Με οδηγό επιλεγμένα εκθέματα του Μουσείου επιχειρείται η προβολή των συγκεκριμένων παραμέτρων ως καθοριστικών για την ξεχωριστή ταυτότητα ενός αρχαιολογικού ευρήματος, το οποίο μετασχηματίζεται από απλό έργο τέχνης σε φορέα ιστορικής πληροφορίας.

Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Κρητικές αρχαιότητες στο δρόμο της επιστροφής».

Πρόγραμμα ξεναγήσεων: Τετάρτη 21, Σάββατο 24 Μαρτίου, ώρα 12:30. Σημείο συνάντησης ο χώρος του φουαγιέ στην είσοδο του εκθεσιακού χώρου του Α.Μ.Η.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ωστόσο, συνεχίζεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες «Θεοί και ήρωες στο Α.Μ.Η.» με την καθοδήγηση εκπαιδευτικού φυλλαδίου που διατίθεται στο εκδοτήριο εισιτηρίων.

Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 2810 279143 και 279111.


Πηγή: NeaKriti

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου