Κυριακή, 18 Μαρτίου 2018

ΣΕΑ: Ανησυχία και αντίθεση για κατασκευή στη θέση Παλατάκι, στο Χαϊδάρι Αττικής


ΣΕΑ: Ανησυχία και αντίθεση για κατασκευή στη θέση Παλατάκι, στο Χαϊδάρι Αττικής

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), σε ανακοίνωσή του,  εκφράζει την ανησυχία του και την αντίθεσή του για τη χωροθέτηση του ακρόβαθρου της προτεινόμενης πεζογέφυρας στη θέση Παλατάκι, στο Χαϊδάρι Αττικής.

H κατασκευή αυτή, σύμφωνα με τη μελέτη που κατατέθηκε στην αρμόδια Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής, Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων, προβλέπεται να εδραστεί εντός χώρου που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικός και διατηρητέος τόπος (ΦΕΚ 832/Β/1979), ενώ παράλληλα αποτελεί τον περιβάλλοντα χώρο του κτηρίου, γνωστού με την ονομασία «Παλατάκι», επίσης χαρακτηρισμένου ως νεώτερο μνημείο και ως «οίκημα χρήζον ειδικής κρατικής προστασίας» (ΦΕΚ 1364/Β/1976).

ΣΕΑ: Ανησυχία και αντίθεση για κατασκευή στη θέση Παλατάκι, στο Χαϊδάρι Αττικής

Το ακρόβαθρο της πεζογέφυρας προβλέπει μια ογκώδη κατασκευή, η οποία θα περιλαμβάνει ελικοειδή κλίμακα και μεγάλο ανελκυστήρα. Αυτό σημαίνει ότι σε πολύ κοντινή απόσταση από το κηρυγμένο μνημείο θα υψωθεί ένας όγκος που θα βλάπτει οπτικά και αυτό και τον περιβάλλοντα χώρο του. Σύμφωνα, πάντα, με την ανακοίνωση του ΣΕΑ,  η κατασκευή του στην προτεινόμενη από τη Δημοτική αρχή θέση  προσβάλλει αισθητικά το μνημείο, έργο αναφοράς στην περιοχή για τη νεότερη πολιτιστική κληρονομιά, το οποίο θα ασφυκτιά πίσω από τις σύγχρονες κατασκευές, με αποτέλεσμα την οριστική υποβάθμισή του.

«Υπάρχει δυνατότητα κατασκευής της πεζογέφυρας σε εναλλακτική θέση, όπως έχει άλλωστε προβλεφθεί από τη μελέτη, λύση η οποία διασφαλίζει την προστασία του μνημείου, συγχρόνως με την εξυπηρέτηση του κοινού» καταλήγει η ανακοίνωση.0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου