Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Δύο ταξίδια, εκατό φωτογραφίες από την Αίγυπτο

Στον δρόμο προς το Σινά, Αίγυπτος 1929/1933  (Roussen Collection/Saint Catherine Foundation). Όταν έλαβε την πρόσκληση από τον βασιλιά...

Δύο ταξίδια, εκατό φωτογραφίες από την Αίγυπτο
Στον δρόμο προς το Σινά, Αίγυπτος 1929/1933
 (Roussen Collection/Saint Catherine Foundation).
Όταν έλαβε την πρόσκληση από τον βασιλιά Φουάντ Α΄ της Αιγύπτου, ήταν ήδη διάσημος, σε μεγάλο βαθμό χάρις στις φωτογραφίες που είχε τραβήξει στα ταξίδια του στην Ελλάδα. 

Επίσης ήταν 71 ετών και, ενδεχομένως, αν δεν αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, δεν θα ανταποκρινόταν στη «βασιλική» πρόσκληση να φωτογραφίσει τη χώρα όπου μόλις επτά χρόνια πριν είχε κηρυχθεί ανεξάρτητο κράτος.

Ο Φρεντ Μπουασονά, όμως, είπε το «ναι» και το 1929 βρέθηκε στην Αίγυπτο προκειμένου να συγκεντρώσει φωτογραφικό υλικό για την πολυτελή έκδοση με τίτλο «Égypte» (Γενεύη, 1932). Με συνοδοιπόρο τον συμπατριώτη του εκδότη και συγγραφέα Paul Trembley, περιηγήθηκε τη χώρα για 11 μήνες δημιουργώντας φωτογραφικές εικόνες, οι οποίες αναφέρονταν τόσο στη μακραίωνη ιστορία της χώρας όσο και στην ταυτότητα του νεοσύστατου αιγυπτιακού κράτους.

Τον Μάιο του 1933, ο σπουδαίος Ελβετός φωτογράφος επέστρεψε στην Αίγυπτο για την τελευταία, όπως αποδείχθηκε, φωτογραφική του αποστολή. Πήγε στη Χερσόνησο του Σινά, επισκέφθηκε τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης και ακολούθησε τη διαδρομή των Ισραηλιτών έτσι όπως καταγράφεται στη βιβλική «Εξοδο». Οι εικόνες απ’ αυτό το ταξίδι θα ήταν το υλικό μιας άλλης έκδοσης με τίτλο «Au Sinai» (Στο Σινά), η οποία όμως δεν κυκλοφόρησε ποτέ.

Περίπου 100 φωτογραφίες και από τα δύο αυτά ταξίδια, άγνωστες οι περισσότερες, παρουσιάζονται από σήμερα στην έκθεση «Ο Fred Boissonnas στην Αίγυπτο» στο Μουσείο Μπενάκη. Η έκθεση, σε επιμέλεια των Oriana Baddeley, Ewelina Warner και Γιώργη Μαγγίνη, διερευνά την εξελικτική πορεία της αισθητικής του καταξιωμένου φωτογράφου. Οι ζωγραφικές και ατμοσφαιρικές εικόνες του βιβλίου που προέκυψαν από το πρώτο ταξίδι συνδιαλέγονται με τις φωτογραφικές αναζητήσεις του στο Ορος Σινά λίγα χρόνια αργότερα. Σε ηλικία εβδομήντα ενός ετών πια, ο Μπουασονά φαίνεται να αναπτύσσει μια πιο άμεση προσέγγιση, εστιάζοντας το ενδιαφέρον του στη γεωμετρική αφαίρεση, σε λοξές γωνίες λήψης και σε συνθήκες δραματικού φωτισμού.

Όσοι επισκεφθούν το Μουσείο Μπενάκη θα μπορούν να δουν το βιβλίο «Égypte» –μαζί με ορισμένα αναμνηστικά της εποχής– χωρίς φυσικά τη δυνατότητα να το ξεφυλλίσουν, κάτι που θα κάνουν όμως στην ψηφιακή εκδοχή του κι ενώ παράλληλα θα ακούν τον Μπουασονά να μιλάει για την εμπειρία της επίσκεψής του στο Σινά.

​​H έκθεση «Ο Fred Boissonnas στην Αίγυπτο» παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138. Εως τις 20 Μαΐου.


Δεν υπάρχουν σχόλια