Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Βρέθηκαν νέα μυστηριώδη γεώγλυφα Νάζκα στο Περού

Οι «ζωγραφιές» επί του εδάφους, τα λεγόμενα γεώγλυφα του πολιτισμού Νάζκα στο Περού είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της καλλιτεχν...

Βρέθηκαν νέα μυστηριώδη γεώγλυφα Νάζκα στο Περού

Οι «ζωγραφιές» επί του εδάφους, τα λεγόμενα γεώγλυφα του πολιτισμού Νάζκα στο Περού είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της καλλιτεχνικής δραστηριότητας, στην ιστορία του ανθρώπινου είδους. 

Στην προσπάθεια να τα ερμηνεύσουν, έχουν ειπωθεί πολλά ακόμη και το ότι είναι σημάδια που άφησε ανώτερος πολιτισμός εξωγήινων σε παλαιότερη επίσκεψή του στον πλανήτη μας. Τώρα, με τη βοήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ανακαλύφθηκαν στην επαρχία Νάζκα, στην έρημο του νότιου Περού, καινούρια γεώγλυφα, τα οποία οι δορυφόροι δεν είχαν έως σήμερα καταγράψει.

Διαβάζουμε στο National Geographic ότι Περουβιανοί επιστήμονες βρήκαν 50 καινούργια «έργα» στη διπλανή επαρχία Πάλπα. Κάποια από αυτά ανήκουν στον πολιτισμό Νάζκα, ο οποίος άνθησε στην περιοχή από το 200 έως το 700 μ.Χ. Αν και, οι αρχαιολόγοι υποπτεύονται ότι οι άνθρωποι που δημιούργησαν τους προγενέστερους πολιτισμούς Παράκας και Τοπαρά μπορεί να ήταν εκείνοι που φιλοτέχνησαν κάποια από αυτά τα έργα, μεταξύ του 500 π.Χ. και του 200 μ.Χ.

Βρέθηκαν νέα μυστηριώδη γεώγλυφα Νάζκα στο Περού

Πολλά από τα πρόσφατα εντοπισμένα γεώγλυφα απεικονίζουν ανθρώπινες μορφές, συμπεριλαμβανομένων και πολεμιστών, ενώ είναι λίγο μικρότερες σε μέγεθος από τις αυτές της Νάσκα, δήλωσε ο Stanish, επικεφαλής της έρευνας στο Live Science.

Επιπλέον, «τα γεώγλυφα της Νάσκα βρίσκονται όλα σε επίπεδο έδαφος, ενώ τα περισσότερα των Παράκας σε λοφώδη μέρη», δήλωσε ο Stanish. Ίσως, οι άνθρωποι που έμεναν στις πόλεις κάτω από αυτούς τους λόφους θα μπορούσαν να τα δουν, είπε.

Οι έρευνες ξεκίνησαν πριν τέσσερα χρόνια, όταν μέλη της Greenpeace – για να τραβήξουν την προσοχή, όπως σημειώνει το Nat Geo – βανδάλισαν και κατέστρεψαν κάποιες από τις «γραμμές» του πολιτισμού Νάσκα. Η κυβέρνηση Ομπάμα παρείχε οικονομική βοήθεια για την αποκατάσταση και, σε αυτό το πλαίσιο, ομάδα αρχαιολόγων με επικεφαλής τον πρώην υφυπουργό Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Περού, Λουίς Χάιμε Καστίγιο εντόπισε καινούργιες «γραμμές».

Ο εντοπισμός έγινε με τη βοήθεια δεδομένων από την πρωτοβουλία GlobalXplorel – είναι πρωτοβουλία τύπου «πολίτης-επιστήμων» – της εξερευνήτριας του Nat Geo, Σάρα Πάρκακ. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη «είδαν» αυτό που οι δορυφόροι δεν μπορούσαν να «δουν», καθώς πολλές από τις γραμμές ήταν πολύ λεπτές. Και ίσως εντοπιστούν και άλλες, καθώς η έρευνα GlobalXplorel συνεχίζεται.

Η ανακάλυψη αυτή ενδέχεται να βοηθήσει τους ερευνητές να καταλάβουν καλύτερα το σε τι αποσκοπούσαν αυτές οι γραμμές, όπως επεσήμανε η δημοσιογράφος για θέματα αρχαιολογίας στο Nat Geo, Κρίστιν Ρόμεϊ. Και πρόσθεσε ότι δείχνει, επιπλέον, το πώς οι τεχνολογική πρόοδος βοηθά στην εξερεύνηση της Γης. «Πραγματικά, είναι μια καινούργια εποχή εξερεύνησης» τόνισε η Ρόμεϊ.


Δεν υπάρχουν σχόλια