Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Christie's: Αποσύρεται κλεμμένος αμφορέας με παρέμβαση Έλληνα αρχαιολόγου

Δυο παράνομες αρχαιότητες εντόπισε στην επερχόμενη δημοπρασία των Christie's o Έλληνας αρχαιολόγος, Χρήστος Τσιρογιάννης. Η μια απ...

Christie's: Αποσύρεται κλεμμένος αμφορέας με παρέμβαση Έλληνα αρχαιολόγου

Δυο παράνομες αρχαιότητες εντόπισε στην επερχόμενη δημοπρασία των Christie's o Έλληνας αρχαιολόγος, Χρήστος Τσιρογιάννης. Η μια απoσύρεται.

Αποσύρθηκε μετά από παρέμβαση Έλληνα αρχαιολόγου ετρουσκικός μελανόμορφος αμφορέας, ο οποίος ως lot με τον αριθμό 26 συμπεριλαμβανόταν στην επερχόμενη δημοπρασία του οίκου Christie's στις 18 Απριλίου 2018 στη Νέα Υόρκη. Ο ίδιος ο αρχαιολόγος εντόπισε ένα ακόμα παράνομο lot στην ίδια δημοπρασία, αυτό με τον αριθμό 48,  ένα ρωμαϊκό χάλκινο κάπρο με πιθανή ελληνική προέλευση. 

Πίσω από την αποκάλυψη βρίσκεται ο Χρήστος Τσιρογιάννης, ο 45χρονος Έλληνας αρχαιολόγος που έχει φέρει στο φως της δημοσιότητας μερικές από τις σημαντικότερες υποθέσεις κλεμμένων αρχαιοτήτων – συμπεριλαμβανόμενης της υπόθεσης του ελληνικού αγγείου που αφαιρέθηκε από το Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης. Ο Έλληνας  «εγκληματολόγος» αρχαιολόγος ζει στο εξωτερικό και με έδρα το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης ξεσκεπάζει κυκλώματα αρχαιοκαπηλίας διεθνώς αλλά – για προφανείς λόγους - δεν είναι ιδιαίτερα αρεστός στο «σύστημα».

Christie's: Αποσύρεται κλεμμένος αμφορέας με παρέμβαση Έλληνα αρχαιολόγου
Ο ετρουσκικός αμφορέας όπως απεικονίζεται στις κατασχεμένες Polaroid
Ο Χρήστος Τσιρογιάννης ταυτοποίησε τον αμφορέα από δυο Polaroid που συμπεριλαμβάνονταν στο κατασχεμένο αρχείο του περίφημου αρχαιοκάπηλου Τζιανφράνκο Μπεκίνα - εκεί όπου ο συγκεκριμένος αμφορέας απεικονίζεται σε θραύσματα πάνω σε κάτι που φαίνεται να είναι μπαμπού καρέκλα ή τραπέζι κι αμέσως ειδοποίησε τις ιταλικές αρχές. Αποτέλεσμα της παρέμβασής του αυτής ήταν το αντικείμενο να αποσυρθεί από τη δημοπρασία. Όπως ο ίδιος σημειώνει στην ενημέρωσή του προς τις ιταλικές αρχές, η προέλευση του αμφορέα όπως παραδίδεται από τον οίκο Christie's, είναι ότι ο κάτοχός του τον απέκτησε το 1993 από την γκαλερί Gunter Puhze στο Φράιμπουργκ.. Η «προέλευση» αυτή αποκλείει τον Τζιαφράνκο Μπεκίνα. Ωστόσο, αυτές οι δυο Polaroid έχουν χρονολογία 22/6/1993 κι αναφέρουν ότι ο αμφορέας αυτός αποκτήθηκε έναντι 30.000 ελβετικών φράγκων και πωλήθηκε έναντι 47.000 ελβετικών φράγκων.  

Καθ' ότι ετρουσκικός, ο αμφορέας μπορεί να διεκδικηθεί από τις ιταλικές αρχές, σημειώνει ο κ.Τσιρογιάννης. 

Christie's: Αποσύρεται κλεμμένος αμφορέας με παρέμβαση Έλληνα αρχαιολόγου
Ο ρωμαϊκός χάλκινος κάπρος
Ο ίδιος επίσης ταυτοποίησε και το lot 48, ένα ρωμαϊκό χάλκινο κάπρο που απεικονίστηκε σε δυο επαγγελματικές λήψεις από το κατασχεμένο αρχείο των Σάιμς - Μιχαηλίδη. Τα ονόματα των δυο αρχαιοκάπηλων δεν αναφέρονται από τον οίκο Christie's στην «προέλευση» του αντικειμένου. Δεν είναι ακόμα σαφές ποια χώρα θα μπορούσε να διεκδικήσει αυτή τη φιγούρα αναφέρει ο Χρήστος Τσιρογιάννης στην ίδια ενημέρωση. Παρ' όλα αυτά, ο ίδιος σημειώνει ότι είχε ταυτοποιήσει μια παρόμοια φιγούρα το 2012 -  πάλι lot δημοπρασίας του οίκου Christie's - προσωρινά κατασχεμένη από τον αρχαιοκάπηλο Τζιάκομο Μέτσιτσι που συμπεριλαμβανόταν σε λίστα ελληνικών αρχαιοτήτων που είχαν εκδώσει ελβετικές και ιταλικές αρχές.

Δυστυχώς, όπως τέλος αναφέρει ο ίδιος, το αντικείμενο επέστρεψε στον κάτοχό του διότι οι ελληνικές αρχές δεν το διεκδίκησαν ποτέ. Είναι πολύ πιθανόν η χώρα που να μπορεί να διεκδικήσει τον κάπρο να είναι η Ελλάδα, παρ' ότι θεωρητικά ο κάπρος μπορεί να προέρχεται από οποιαδήποτε χώρα που ανήκε στην Ρωμαϊκή αυτοκρατορία. 

«Η έρευνά μου συνεχίζεται και αν υπάρξουν κι άλλες ταυτοποιήσεις θα σε ενημερώσω», καταλήγει ο κ. Τσιρογιάννης σε επιστολή του προς τον επικεφαλή της ιταλικής αστυνομίας. Επίσης, έχει ενημερώσει τον βοηθό γενικού εισαγγελέα Νέας Υόρκης Μάθιου Μπογδάνος, (ελληνικής καταγωγής) καθώς η δημοπρασία θα διεξαχθεί, όπως αναφέραμε, στην περιοχή ευθύνης του.


Πηγή: Κ. Λυμπεροπούλου, The TOC

Δεν υπάρχουν σχόλια