Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Νέα θεωρία υποστηρίζει ότι οι δεινόσαυροι πέθαναν από τροφική δηλητηρίαση

Οι δεινόσαυροι ίσως έπεσαν θύματα τροφικής δηλητήριασης από κάποια φυτά Μια ακόμη θεωρία για την εξαφάνιση των δεινοσαύρων πέφτει στ...


Νέα θεωρία υποστηρίζει ότι οι δεινόσαυροι πέθαναν από τροφική δηλητηρίαση
Οι δεινόσαυροι ίσως έπεσαν θύματα τροφικής δηλητήριασης από κάποια φυτά
Μια ακόμη θεωρία για την εξαφάνιση των δεινοσαύρων πέφτει στο τραπέζι.

Οι δεινόσαυροι εμφανίστηκαν πριν από περίπου 250 εκατ. έτη και κυριάρχησαν απόλυτα στην Γη για περίπου 200 εκατ. έτη. Εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς γεγονός που άνοιξε τον δρόμο στην κυριαρχία των θηλαστικών στον πλανήτη με τελικά κατάληξη την εμφάνιση του ανθρώπου. 

Η κρατούσα θεωρία για την εξαφάνιση των δεινοσαύρων αναφέρει ότι πριν από 65 εκ. έτη στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα η χερσόνησος του Γιουκατάν στο Μεξικό έπεσε ένας γιγάντιος αστεροειδής. Οι αλυσιδωτές επιπτώσεις που είχε στον πλανήτη η πτώση του αστεροειδή προκάλεσαν σύμφωνα με την θεωρία αυτή την εξαφάνιση των δεινοσαύρων. 

Όμως στο τραπέζι της συζήτησης διάφοροι επιστήμονες και ερευνητικές ομάδες έχουν διατυπώσει μια σειρά από εναλλακτικές θεωρίες. Κάποιες από αυτές τις θεωρίες προτείνουν διαφορετικές αιτίες για την εξαφάνιση των δεινοσαύρων ενώ άλλες θεωρίες αναφέρουν ότι η εξαφάνιση των δεινοσαύρων είχε ξεκινήσει για διαφόρους λόγους πολύ νωρίτερα από την πτώση του αστεροειδή και απλά το γεγονός αυτό τους έδωσε την χαριστική βολή. 

Εναλλακτικές θεωρίες

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Reading στην Βρετανία με άρθρο τους στην επιθεώρηση «Nature Ecology and Evolution»ι υποστήριξαν ότι για την εξαφάνιση των δεινοσαύρων ευθύνεται η... επιτυχία τους! Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα προβλήματα επιβίωσης των δεινοσαύρων είχαν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα από την πτώση του αστεροειδή. Σύμφωνα με τους ερευνητές πολύ πριν πέσει στην Γη ο τεράστιος αστεροειδής την επίμαχη περίοδο, δηλαδή πριν από περίπου 65 εκ. έτη οι δεινόσαυροι είχαν πλέον κατακτήσει κάθε σπιθαμή γης στον πλανήτη και ήταν παράλληλα τόσο πολλοί που ο πλανήτης δεν μπορούσε πλέον να τους συντηρήσει. 

Αυτό είχε σύμφωνα με τους ερευνητές είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει η εξέλιξη των δεινοσαύρων και η μη εμφάνιση νέων ειδών θα οδηγούσε όπως υποστηρίζουν έτσι και αλλιώς κάποια στιγμή στην εξαφάνιση τους και απλά η πτώση του αστεροειδή επιτάχυνε το μοιραίο. Διαφορετική εκτίμηση κάνουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Royal Holloway στο Λονδίνο που υποστηρίζουν ότι η εμφάνιση των δεινοσαύρων οφείλεται σε μια παγκόσμια πυρκαγιά. 

Η νέα θεωρία

Την νέα θεωρία ρίχνουν στο τραπέζι ερευνητές του Πανεπιστημίου Αlbany στην Νέα Υόρκη. Οι ερευνητές με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Ideas in Ecology and Evolution.» υποστηρίζουν ότι οι δεινόσαυροι έπεσαν θύμα… τροφικής δηλητηρίασης. Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα αγγειόσπερμα φυτά είναι υπεύθυνα για την εξαφάνιση των δεινοσαύρων. Τα αγγειόσπερμα (αγγείο+σπέρμα, δηλαδή εκείνα που περιβάλλουν τους σπόρους τους με αγγεία), χαρακτηριζόμενα με στενότερη σημασία και "Ανθοφόρα" ή "Ανθισµένα φυτά", αποτελούν τη μεγαλύτερη ομοταξία των σπορόφυτων. 

Σήμερα περιλαμβάνουν το 85% των φυτών που υπάρχουν στη Γη. Τα είδη των αγγειόσπερμων κατανέμονται σε 400 περίπου οικογένειες, 226,000 είδη και 2 βασικές κλάσεις. Είναι διαπιστωμένο ότι τα αγγειόσπερμα φυτά υπήρχαν την εποχή που κυριαρχούσαν οι δεινόσαυροι στην Γη. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα αγγειόσπερμα προκαλούσαν τροφική δηλητηρίαση στους φυτοφάγους δεινοσαύρους. Όμως όπως εκτιμούν οι ερευνητές παραδόξως οι φυτοφάγοι δεινόσαυροι σε αντίθεση με ότι συμβαίνει συνήθως εξελικτικά δεν κατάφεραν να αναπτύξουν αμυντικούς μηχανισμούς είτε για να καταναλώνουν τα αγγειόσπερμα χωρίς παρενέργειες είτε για να μάθουν να τα αποφεύγουν. 

Έτσι σύμφωνα με την νέα θεωρία τα αγγειόσπερμα φυτά εξόντωσαν προοδευτικά τους πληθυσμούς των φυτοφάγων δεινοσαύρων προκαλώντας όπως είναι επόμενο πλανητικό οικολογικό ντόμινο που επηρέασε και τους σαρκοφάγους δεινοσαύρους.  Όπως και σε άλλες εναλλακτικές στην κρατούσα θεωρία έτσι και σε αυτή αναφέρεται ότι ο γιγάντιος αστεροειδής απλά επιτάχυνε το βέβαιο τέλος που θα είχαν οι δεινόσαυροι.


Πηγή: Θ. Λαϊνάς, Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια