Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τα όπλα των πεσόντων Ελλήνων καταδρομέων του Νοράτλας θα εκτεθούν σε μουσεία

Παραδόθηκαν χθες το πρωί τα στρατιωτικά ευρήματα και ο εξοπλισμός, που εντοπίστηκαν στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, στη Λευκωσία κατά...


Τα όπλα των πεσόντων Ελλήνων καταδρομέων του Νοράτλας θα εκτεθούν σε μουσεία

Παραδόθηκαν χθες το πρωί τα στρατιωτικά ευρήματα και ο εξοπλισμός, που εντοπίστηκαν στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, στη Λευκωσία κατά την πρόσφατη εκταφή του στρατιωτικού αεροσκάφους της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας Νοράτλας – Νίκη 4.

Η τελετή παράδοσης πραγματοποιήθηκε στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρουσία του Επιτρόπου Προεδρίας, Φώτη Φωτίου και του Υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγου Κώστα Χρυσηλίου.

Πρόκειται για ατομικό οπλισμό και άλλα προσωπικά αντικείμενα, που ανήκουν στους Έλληνες αεροπόρους και καταδρομείς, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους τα ξημερώματα της 22ας Ιουλίου του 1974, όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν τύπου Νοράτλας καταρρίφθηκε από φίλια πυρά.

Τα στρατιωτικά ευρήματα και ο εξοπλισμός παραδόθηκαν στην Εθνική Φρουρά, ώστε σε συνεργασία με την Ελλάδα να αξιοποιηθούν σε μουσεία στην Ελλάδα, καθώς και στα μουσεία της ΕΛΔΥΚ και της Εθνικής Φρουράς.

Σε δηλώσεις του, ο Προεδρικός Επίτροπος, Φώτης Φωτίου, είπε πως σήμερα «είναι μια ιστορική στιγμή, γιατί ολοκληρώνεται με την παράδοση όλων αυτών των ευρημάτων, η διαδικασία της ιστορικής εκείνης ανασκαφής, που ξεκινήσαμε στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, για το Νοράτλας».

«Αυτά τα ευρήματα μαζί με πολλά άλλα, τα οποία βρίσκονται σε άλλο χώρο, έχουν όλα εντοπιστεί κατά τη διάρκεια της ανασκαφής. Αυτά τα παραδίδουμε σήμερα στην Εθνική Φρουρά, ώστε σε συνεργασία με την Ελλάδα να αξιοποιηθούν σωστά. Και από ότι γνωρίζω κάποια θα τοποθετηθούν σε μουσείο στην Ελλάδα, κάποια άλλα σε μουσείο της ΕΛΔΥΚ και ασφαλώς κάποια στο μουσείο της Εθνικής Φρουράς», είπε.

Ο βοηθός του Ελληνοκύπριου, μέλους της Διερευνητικής Επιτροπή Αγνοουμένων, Ξενοφών Καλλής ανέφερε ότι κατά την ανασκαφή είχαν εντοπιστεί πάρα πολλά εκρηκτικά, τα οποία παραλαμβάνονταν από τη μονάδα της Εθνικής Φρουράς, που βοηθούσε στην ανασκαφή.

Όπως σημείωσε τα αντικείμενα δεν είναι σε καλή κατάσταση, επειδή όπως είπε υπήρχε παρά πολύ υγρασία στον Τύμβο, λόγω του γρασιδιού που είχε φυτευτεί.

«Νομίζω ότι κάποια από τα ευρήματα θα μπορούν να συντηρηθούν για ιστορικούς σκοπούς. Είχαμε εντοπίσει και άλλα προσωπικά αντικείμενα, όπως σταυρούς και φυλακτά τα οποία έχουμε παραδώσει στις οικογένειες των καταδρομέων», είπε.


Δεν υπάρχουν σχόλια