Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαιοκάπηλοι έκρυψαν αρχαία επιγραφή μεγάλης αξίας ανάμεσα σε πέτρες

Βρέθηκε στο Βαθύ Εύβοιας και κατασχέθηκε αρχαίος ενεπίγραφος μαρμάρινος λίθος, Ελληνιστικών ή πρώιμων Ρωμαϊκών χρόνων, μεγάλης αρχαι...



Βρέθηκε στο Βαθύ Εύβοιας και κατασχέθηκε αρχαίος ενεπίγραφος μαρμάρινος λίθος, Ελληνιστικών ή πρώιμων Ρωμαϊκών χρόνων, μεγάλης αρχαιολογικής, ιστορικής και εμπορικής αξίας.

Βρέθηκε και κατασχέθηκε στο Βαθύ της Εύβοιας, από κλιμάκιο αστυνομικών του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Ασφάλειας Αττικής, αρχαίος ενεπίγραφος μαρμάρινος λίθος.

Ειδικότερα, έπειτα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών αναφορικά με διακίνηση αρχαίου κινητού μνημείου, εντοπίστηκε στην αρχή αδιέξοδου δρόμου, επιμελώς κρυμμένο, ανάμεσα σε πέτρες και εντός σάκου μεταφοράς αγροτικών προϊόντων, το συγκεκριμένο μνημείο.

Αρχαιοκάπηλοι έκρυψαν αρχαία επιγραφή μεγάλης αξίας ανάμεσα σε πέτρες

Η κατασχεθείσα αρχαιότητα επιδείχθηκε στον προϊστάμενο του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χαλκίδας, ο οποίος αποφάνθηκε ότι πρόκειται για επεξεργασμένο αρχαίο ενεπίγραφο μαρμάρινο λίθο (διαστάσεων 50 Χ 22 εκ.) που φέρει αρχαία ελληνική επιγραφή και διακόσμηση φύλλων ακάνθου, Ελληνιστικών ή πρώιμων Ρωμαϊκών χρόνων, χώρου αρχαίου ιερού ή αρχαίας αγοράς, που εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας «για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Περαιτέρω, χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικής σημασίας αρχαιολογικό εύρημα του οποίου η απόδοση του κειμένου μπορεί να παράσχει σημαντικότατα τεκμήρια για τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό.

Η αρχαιότητα πρόκειται να παραδοθεί για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών. Προανάκριση, για την συλλογή επιπλέον στοιχείων και τον εντοπισμό του δράστη, διενεργείται από το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων.


1 σχόλιο

  1. Παρακαλώ μην αναπαράγετε άκριτα ότι γράφουν αδαείς δημοσιογράφοι. Η αρχαία στήλη ΔΕΝ αποτελεί αντικείμενο εμπορίας και συνεπώς ΔΕΝ μπορεί να έχει "εμπορική αξία" και μάλιστα "μεγάλη". Παρόμοιες άστοχες εκφράσεις φουσκώνουν απλώς τα μυαλά των επίδοξων αρχαιοκαπήλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή