Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Φοιτητές σε ανασκαφικές εργασίες στην αρχαία Κραννώνα

Πενταετές ανασκαφικό πρόγραμμα, στην αρχαία Κραννώνα, του Δήμου Κιλελέρ, ξεκίνησε φέτος, δια χειρός φοιτητών…


Φοιτητές σε ανασκαφικές εργασίες στην αρχαία Κραννώνα

Πενταετές ανασκαφικό πρόγραμμα, στην αρχαία Κραννώνα, του Δήμου Κιλελέρ, ξεκίνησε φέτος, δια χειρός φοιτητών…

Επί είκοσι μέρες ομάδα Ελλήνων και ξένων φοιτητών εργάστηκε στον αρχαιολογικό χώρο με την καθοδήγηση του καθηγητή κ. Δημήτρη Μποσνάκη και της αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Στέλλας Κατακούτα, πάνω σε ευρήματα Ελληνιστικής περιόδου, με σκοπό να φέρουν στο φως όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία του παρελθόντος.

Σε μια αξιοσημείωτη σύμπραξη δυνάμεων, το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε συνεργασία και συνδιεύθυνση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και με τη γενναιόδωρη χορηγία του Δήμου Κιλελέρ, πραγματοποίησε την πρώτη ανασκαφική του αποστολή στην περιοχή της αρχαίας Κραννώνας, από τα τέλη Ιουνίου μέχρι και τα μέσα Ιουλίου.

Με τη συμμετοχή φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης, αλλά και του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας και μεταπτυχιακών φοιτητών από το ΕΚΠΑ και ΑΠΘ, καθώς και προσκεκλημένων φοιτητών του προγράμματος Erasmus Γαλλία (Sorbonne), Ιταλία (TorVergata – Roma), Γερμανία (Hamburg), ερευνήθηκαν δύο καίριες θέσεις του αρχαιολογικού χώρου προς αποσαφήνιση των δεδομένων που είχαν προκύψει από τις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν σε αυτές πριν σαράντα και πλέον χρόνια.

Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Μποσνάκη: «Πρόκειται για: α) δύο τύμβους που καλύπτουν μνημειακά ταφικά κτίσματα του 5ου αι. π.Χ. και β) τμήμα αρχαϊκού νεκροταφείου, γνωστού για τις πλούσια κτερισμένες καύσεις νεκρών, κυρίως με σιδερένια όπλα και κοσμήματα. Παράλληλα, διευκρινίστηκε η πορεία της οχύρωσης της πόλης και η σύνδεσή της με την ακρόπολη μέσω της επεξεργασίας δορυφορικών φωτογραφιών και της επιφανειακής έρευνας. 

Τέλος, ξεκίνησε ανασκαφική έρευνα σε τμήμα της ακρόπολης (θέση «Κάστρο») της αρχαίας πόλης, μετά την ευγενική παραχώρηση από τον κ. Κώστα Τσιαγκλάνη, πρόεδρο της ΤΚ. Κραννώνα, κτήματός του. 

Στο τελευταίο αποκαλύφθηκαν οικοδομικά λείψανα Ελληνιστικών χρόνων και η έρευνα θα συνεχιστεί στην επόμενη αποστολή μας.

Με κριτήριο την αποκατάσταση του ιστορικού παρελθόντος της αρχαίας Κραννώνος, οι καρποί της φετινής έρευνας κρίνονται επιτυχείς, καθώς συμβάλλουν αποφασιστικά στην κατανόηση της τοπογραφίας της πόλης (ακρόπολη – οχυρωμένη πόλη, χώρα, δρόμοι σύνδεσης του άστεως με τις εξόδους στις γειτονικές πόλεις, π.χ. προς τη Φάρσαλο και δυτική Θεσσαλία), ενώ προσφέρουν τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ανασκαφική διερεύνηση της πολεοδομικής και ρυμοτομικής χάραξης της πόλης».

Η συμβολή του δήμου 

Η αποστολή των ανασκαφών δεν θα πραγματοποιούταν αν δεν είχε τη στήριξη του Δήμου Κιλελέρ, ο οποίος συνέβαλε οικονομικά, και παράλληλα βοηθούσε με κάθε τρόπο να καλυφθούν οι ανάγκες των μελών της.

Συγκεκριμένα, στο πλευρό τους ήταν συνεχώς ο πρόεδρος της Τ.Κ. Κραννώνα κ. Κώστας Τσιαγκλάνης, ο οποίος μερίμνησε για τη φιλοξενία όλων των μελών της αποστολής, καθώς και για τη δημιουργία των καλύτερων συνθηκών εργασίας κατά το έργο τους (ομπρέλες στον αρχαιολογικό χώρο, διατροφή, μετακινήσεις με λεωφορείο του δήμου κ.ά.).

«Είναι σημαντική αυτή η δραστηριότητα που αναπτύσσεται στην περιοχή μας και τη στηρίζουμε όπως μπορούμε. Τα αποτελέσματα των εργασιών θα ωφελήσουν τον Δήμο μας, καθώς θα συμπληρώσει νέα στοιχεία για την ιστορία του και τον πολιτισμό του», δήλωσε στην «Ε» ο κ. Τσιαγκλάνης.

Επίσης, και ο αντιδήμαρχος του Δήμου Κιλελέρ κ. Αχιλλέας Χατζούλης, επισήμανε για το ανασκαφικό πρόγραμμα: «Τα έργα των προγόνων μας αποτελούν το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζεται το παρόν και οι κατακτήσεις τους είναι τα λιθάρια του πολιτιστικού οικοδομήματός μας. Αποτελούν ένα «μέτρο ανθρώπινο» που μας βοηθάει να προσεγγίσουμε τον συντοπίτη μας, να κατανοήσουμε την ίδια του την ύπαρξη. Στα ευρήματα της αρχαίας Κραννώνας και σε όσα στο μέλλον θα έρθουν στο φως από την αρχαιολογική σκαπάνη βρίσκονται τα ερεθίσματα για κάθε σύγχρονη δημιουργία. Ένας λαός προχωράει γιατί κινείται στον δρόμο που χάραξαν γενεές ανθρώπων.

Αισθάνομαι την ανάγκη ως αντιδήμαρχος Πολιτισμού να ευχαριστήσω θερμά όσες και όσους φοιτητές συμμετείχαν στο πρόγραμμα, τον επιβλέποντα καθηγητή Δ. Μποσνάκη καθώς και την αρχαιολόγο Στέλλα Κατακούτα. Κι αυτό γιατί μας έκαναν να συνειδητοποιήσουμε ότι κάθε αρχαιολογικό εύρημα είναι ιερή κατάκτηση μιας δύσκολης πορείας».

Να σημειωθεί ότι η αρχαία Κραννώνα ήταν μια σημαντικότατη πόλη της Πελασγιώτιδας και έδρα του ισχυρού γένους των Σκοπάδων, που ήκμασε κυρίως κατά τους αρχαϊκούς και κλασικούς χρόνους (6ος-4ος αι. π.Χ.).

Οι φοιτητές διέμεναν στο παλιό σχολείο του Κραννώνα, που διαμορφώθηκε μετά από επεμβάσεις της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Κιλελέρ και μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο κατάλυμα.

Για τον εξοπλισμό των αιθουσών του προσφέρθηκαν κρεβάτια και στρώματα από στρατιωτική μονάδα της Λάρισας και διάφορα άλλα απαραίτητα αντικείμενα από χορηγούς, όπως το ΙΚΕΑ, τον Κ. Καζάνα και το Θεσσαλία Security.


Πηγή: Λ. Κισσάβου, Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια