Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Άγαλμα ρωμαίου δικαστή βρέθηκε στην Ηράκλεια Σιντική

Το ρωμαϊκό άγαλμα  που απεικονίζει έναν τοπικό ρωμαίο δικαστή  και  χρονολογείται στα τέλη του 1ου ή στις αρχές του 2ου αι. μ.Χ. ανακαλ...

Άγαλμα ρωμαίου δικαστή βρέθηκε στην Ηράκλεια Σιντική

Το ρωμαϊκό άγαλμα που απεικονίζει έναν τοπικό ρωμαίο δικαστή και χρονολογείται στα τέλη του 1ου ή στις αρχές του 2ου αι. μ.Χ. ανακαλύφθηκε από τους αρχαιολόγους που ανασκάπτουν τη ελληνο-ρωμαϊκή πόλη της Ηράκλειας Σιντικής  κοντά στο Πέτριτς της σημερινής Βουλγαρίας.

Η Ηράκλεια Σιντική θεωρείται ότι ιδρύθηκε το 300 π.Χ. περίπου από τον Κάσσανδρο, βασιλιά της Μακεδονίας το 305-297 π.Χ., ο οποίος ίδρυσε και τη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, είναι πιθανό η αρχαία πόλη να δημιουργήθηκε νωρίτερα.

Η πόλη πήρε το όνομά της «Ηράκλεια» από τον μυθικό ήρωα Ηρακλή, ενώ το «Σιντική» από την θρακική φυλή των Σιντίων που κατοικούσαν στην κοιλάδα του ποταμού Στρυμού εκείνη την εποχή.

Από το 2007, η αρχαία πόλη ανασκάπτεται από αρχαιολογική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Lyudmil Vagalinski, Διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου και Αρχαιολογικού Μουσείου, μέλος της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, και Sotir Ivanov, Διευθυντή του Μουσείου Ιστορίας του Πέτριτς.

Άγαλμα ρωμαίου δικαστή βρέθηκε στην Ηράκλεια Σιντική
Η αρχαιολογική ομάδα της ανασκαφής με το νέο εύρημα
Το άγαλμα βρέθηκε σε βάθος 4 μέτρων περίπου κάτω από τις κλίμακες της ρωμαϊκής αγοράς της αρχαίας πόλης.

Είναι άγαλμα φυσικού μεγέθους ή λίγο μεγαλύτερο και πολύ καλά διατηρημένο. Το μόνο κομμάτι που λείπει είναι το κεφάλι. Μπορεί να αφαιρέθηκε από τους δυσαρεστημένους πολίτες της αρχαίας πόλης ή από τους πολιτικούς αντιπάλους του δικαστή. Από την άλλη πλευρά όμως, οι τεχνίτες των κλιμάκων της ρωμαϊκής αγοράς γνώριζαν πιθανώς ότι το άγαλμα του δικαστή βρισκόταν από κάτω και έτσι οι πολίτες της πόλης θα πατούσαν πάνω στον πεσμένο δικαστή, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Η ομάδα του καθηγητή Vagalinski εξακολουθεί να ελπίζει ότι η κεφαλή του ρωμαϊκού αγάλματος μπορεί να ανακαλυφθεί στην περιοχή καθώς δεν έχει ερευνηθεί πλήρως.

Εκτός από το κεφάλι που λείπει, το πρόσφατα ανακαλυφθέν άγαλμα του ρωμαίου δικαστή δεν φέρει ίχνη βανδαλισμού ενώ φαίνεται ότι έχει καθοριστεί προσεκτικά.

Άγαλμα ρωμαίου δικαστή βρέθηκε στην Ηράκλεια Σιντική

Άγαλμα ρωμαίου δικαστή βρέθηκε στην Ηράκλεια Σιντική
Το βάθρο και τα πόδια ήταν τα πρώτα μέρη του aγάλματος που βρήκαν οι αρχαιολόγοι
Δίπλα στο αριστερό πόδι του αγάλματος - το οποίο απεικονίζει άνδρα ντυμένο με τόγκα - υπάρχει κιβώτιο για παπύρους, μια σαφής ένδειξη ότι ο απεικονιζόμενος ήταν υψηλόβαθμος δικαστής.

Εκτιμάται ότι το άγαλμα απεικονίζει τον Tiberius Claudius Bachius, έναν πλούσιο ευεργέτη της πόλης της Ηράκλειας. Νωρίτερα κατά τη διάρκεια των ανασκαφών τους, οι αρχαιολόγοι βρήκαν επιγραφή που αναφέρει το συγκεκριμένο όνομα και μόλις πρόσφατα, όχι πολύ μακριά από το σημείο όπου βρέθηκε το ρωμαϊκό άγαλμα, βρήκαν δεύτερη επιγραφή που αναφέρει το επώνυμο Bachius.

"Ήταν ένας πλούσιος άνθρωπος, ευεργέτης της πόλης. Χρηματοδοτούσε την οργάνωση σημαντικών εκδηλώσεων  σε όλη την πόλη", αναφέρει ο Vagalinski.

"Αυτοί οι άνθρωποι εκτιμήθηκαν τόσο από τους Ρωμαίους όσο και από την ηγεσία της Ρώμης. Το άγαλμα διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση, παρόλο που χρονολογείται στο τέλος της 1ου με αρχές του 2ου αιώνα μ.Χ.", εξηγεί.

Άγαλμα ρωμαίου δικαστή βρέθηκε στην Ηράκλεια Σιντική

Το άγαλμα του ρωμαίου δικαστή έπρεπε να εξαχθεί με τη χρήση γερανού για να μεταφερθεί στη κοντινή πόλη του Σαντάνσκι. Επίσης, με τη βοήθεια του γερανού, οι αρχαιολόγοι κατόρθωσαν να αποσυναρμολογήσουν προσεκτικά τις κλίμακες της ρωμαϊκής αγοράς για να προσεγγίσουν το άγαλμα.

Η Αρχαιολογική Υπηρεσία της Βουλγαρίας δημοσίευσε βίντεο που δείχνει τα αρχικά στάδια ανακάλυψης του αγάλματος του ρωμαίου δικαστή στην Ηράκλεια Σιντική:



Ενώ η έρευνα και η ανασκαφή συνεχίζεται, η αρχαία πόλη της Ηράκλειας Σιντικής κερδίζει γρήγορα σε δημοτικότητα ως πολιτιστικός τουριστικός προορισμός. Η γεωγραφική θέση της ακριβώς έξω από τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη Βουλγαρία με την Ελλάδα, βοηθά επίσης στην εύκολη πρόσβαση.

Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών του 2017 στην αρχαία πόλη, οι αρχαιολόγοι βρήκαν αρχαία ιερά και αποδείξεις για την αντιπαλότητα της πόλης κατά την Ύστερη Αρχαιότητα με την κοντινή ρωμαϊκή πόλη της Παρθικόπολης, καθώς και ένα ρωμαϊκό χρυσό περιδέραιο του 4ου αιώνα που υποτίθεται ότι κατασκευάστηκε στη Ρώμη.

Η Παρθικόπολη ιδρύθηκε στο 2ο αιώνα μ.Χ., πολύ αργότερα από την Ηράκλεια Σιντική αλλά αναδείχθηκε ως μείζον κέντρο πρώιμου χριστιανισμού στην ύστερη αρχαιότητα και τον πρώιμο μεσαίωνα.

Η πλατεία της Ηράκλειας Σιντικής περιβάλλεται από την βασιλική της πόλης (που βρέθηκε το 2016), μήκους 22 μέτρων και πλάτους 16 μέτρων, και της οποίας η τοιχοδομία διατηρήθηκε εν μέρει μέχρι το ύψος των 5 μέτρων. Επίσης, βρέθηκε και μια μακρά σειρά καταστημάτων που εξακολουθούν να ανασκάπτονται.


Δεν υπάρχουν σχόλια