Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η ιστορική τριήρης «Ολυμπιάς» στον Σαρωνικό

Πολίτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό ανταποκρίθηκαν ένθερμα στο κάλεσμα του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) να συμμετάσχουν ως κωπηλάτε...

Η ιστορική τριήρης «Ολυμπιάς» στον Σαρωνικό

Πολίτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό ανταποκρίθηκαν ένθερμα στο κάλεσμα του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) να συμμετάσχουν ως κωπηλάτες της τριήρους «Ολυμπιάς» σε ένα δίωρο ταξίδι, όχι απλά στον Σαρωνικό Κόλπο αλλά στην αρχαία ιστορία της Αθήνας.

Οι 1.100 πολίτες που κωπηλάτησαν στα πρώτα έξι ταξίδια της τριήρους, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις, έχοντας ζήσει μία μοναδική εμπειρία που θα τους μείνει αξέχαστη.

Η ιστορική τριήρης «Ολυμπιάς» στον Σαρωνικό

Η τριήρης «Ολυμπιάς» είναι ένα λειτουργικό αντίγραφο αθηναϊκής τριήρους του 5ου αιώνα π.Χ. Κατασκευάστηκε στην Ελλάδα την περίοδο 1985-1987 στο πλαίσιο προγράμματος πειραματικής αρχαιολογίας, με βάση τις έρευνες του ιστορικού J.S. Morrison και του ναυπηγού J.F. Coates, με τη χρηματοδότηση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Με τη ναυπήγηση αυτή δόθηκε οριστικό τέλος σε πολλές διαφωνίες που υπήρξαν τόσο ως προς τις πραγματικές διαστάσεις όσο και για τη λειτουργικότητα που είχε αυτός ο τύπος σκάφους κατά την αρχαιότητα. Μετά την καθέλκυση και τις δοκιμές που ακολούθησαν, οι επιδόσεις που ανέπτυξε η «Ολυμπιάς» υπήρξαν εκπληκτικές.

Η ιστορική τριήρης «Ολυμπιάς» στον Σαρωνικό

Η ιστορική τριήρης «Ολυμπιάς» στον Σαρωνικό

Συγκεκριμένα, κατάφερε και ανέπτυξε ταχύτητα προσεγγίζοντας τους 9 κόμβους. Έπλευσε, επί ώρες, με ταχύτητα 4 κόμβων, με τους μισούς κωπηλάτες εκ περιτροπής. Εκτέλεσε στροφή πλοίου 180° σε χρόνο ενός μόνο λεπτού της ώρας και με τόξο μικρότερο των 2,5 μηκών του πλοίου.

Τα πρώτα έτη, η τριήρης χρησιμοποιήθηκε για πλόες στο πλαίσιο πειραματικής αρχαιολογίας, δηλαδή στο πλαίσιο εκτέλεσης δοκιμών ώστε να καθοριστούν τα χαρακτηριστικά πλεύσης της, η αντοχή της, να γίνουν κατανοητές οι συνθήκες διαβίωσης του προσωπικού της, καθώς επίσης και να κατανοηθεί πληρέστερα η τακτική που χρησιμοποιείτο κατά την μάχη.

Τα ταξίδια θα συνεχιστούν τον Σεπτέμβριο

Για τον Αύγουστο δεν υπάρχουν προγραμματισμένοι πλόες για την τριήρη «Ολυμπιάς», ενώ έχουν προγραμματιστεί τρία ταξίδια, στις 9, 12 και 16 Σεπτεμβρίου.

Η ιστορική τριήρης «Ολυμπιάς» στον Σαρωνικό

Όσοι θα επιθυμούσαν να κωπηλατήσουν στα εναπομείναντα ταξίδια μπορούν να καλούν στο 6940471218 από τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου, Δευτέρα-Παρασκευή, από τις 9:00 π.μ. έως τη 1 το μεσημέρι.


Δεν υπάρχουν σχόλια