Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Mονοπάτι πολιτισμού» 120 χλμ., στην Τροία του Ομήρου

Ένα εντυπωσιακό τουριστικό μονοπάτι 120 χιλιομέτρων έχει διαμορφωθεί μεταξύ του Μουσείου της Τροίας στα Δαρδανέλια (τουρκικά: Çanakkal...

«Mονοπάτι πολιτισμού» 120 χλμ., στην Τροία του Ομήρου

Ένα εντυπωσιακό τουριστικό μονοπάτι 120 χιλιομέτρων έχει διαμορφωθεί μεταξύ του Μουσείου της Τροίας στα Δαρδανέλια (τουρκικά: Çanakkale) και της αρχαίας ελληνικής πόλης Άσσος, που βρισκόταν στην περιοχή της Τρωάδας απέναντι από τη Λέσβο, σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ.

Η «διαδρομή πολιτισμού της Τροίας», όπως έχει ονομαστεί, είναι βασισμένη στο επικό ποίημα «Αινειάδα», που αποτελεί το σημαντικότερο έργο του Ρωμαίου ποιητή Βιργίλιου και γράφτηκε μεταξύ 29 και 19 π.Χ.

Είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα των εορτασμών για το «Έτος Τροίας», που λαμβάνουν χώρα στη γειτονική χώρα με αφορμή την 20ή επέτειο από την ανακήρυξη της ιστορικής πόλης της δυτικής επαρχίας του Τσανάκαλε σε μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Ο στόχος των τουρκικών Αρχών

«Έχουμε χαράξει μια διαδρομή κατάλληλη για πεζοπόρους. Έχουμε σκεφτεί τα μέρη να είναι ιστορικά με πολύ όμορφα φυσικά τοπία. Οι πεζοπόροι θα περπατήσουν μέσα από ελαιόδεντρα και κήπους, συνεισφέροντας παράλληλα και στις τοπικές επιχειρήσεις. Με αυτό τον τρόπο, θα επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο σε όλο το έτος», εξηγεί ο Μουσταφά Μποζ, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τσανάκαλε, ο οποίος βοήθησε στον καθορισμό των μονοπατιών.

Η διαδρομή περνά μέσα από αρχαία ερείπια, λόφους αλλά και 25 σύγχρονα χωριά.

Μάλιστα, οι χωρικοί θα λάβουν εκπαίδευση από το κράτος για τον τουρισμό, τη λειτουργία ενός ξενώνα, καθώς και την προστασία του ιστορικού και φυσικού περιβάλλοντος. 

«Μέχρι τώρα, δεν είχαμε κανένα όφελος από την Τροία. Έχουμε συλλέξει τα σκουπίδια χωρίς καμία ανταπόδοση. Γι' αυτό συνηθίζαμε να λέμε "αφήστε αυτό το ερείπιο να καεί." Αλλά μετά την ανάγνωση της Ιλιάδας, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Δεν είναι πλέον ένα ερείπιο για μας αφού κατανοήσαμε τη σημασία και την αξία της ιστορίας», λέει χαρακτηριστικά ο Σαμπάν Τουρκέρ, πρόεδρος του χωριού Καλαφάτ, μιλώντας για έναν από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο με ιστορία 4.000 χρόνων, που έγινε γνωστός σε κάθε γωνιά της γης μέσα από τα Ομηρικά Έπη.


Πηγή: PontosNews

Δεν υπάρχουν σχόλια