Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Παρουσιάζεται το βιβλίο “Ανασκαφή” του Πέτρου Θέμελη

Η παρουσίαση του βιβλίου του Πέτρου Θέμελη “Ανασκαφή” θα γίνει την προσεχή Τρίτη 15 Ιανουαρίου από τις εκδόσεις Παπαζήση και το βιβλιο...

Παρουσιάζεται το βιβλίο “Ανασκαφή” του Πέτρου Θέμελη

Η παρουσίαση του βιβλίου του Πέτρου Θέμελη “Ανασκαφή” θα γίνει την προσεχή Τρίτη 15 Ιανουαρίου από τις εκδόσεις Παπαζήση και το βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟS.

Η εκδήλωση θα γίνει στις 6 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ (Σταδίου 24) στην Αθήνα.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο καθηγητής Αρχαιομετρίας, πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Νικόλαος Ζαχαριάς, ο ιδρυτής και πρόεδρος του Σωματείου "Διάζωμα", πρώην υπουργός Πολιτισμού, Σταύρος Μπένος και ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πάνος Βαλαβάνης.

Ο Πέτρος Θέμελης στο οπισθόφυλλο του βιβλίου μας δίνει μια σύντομη εικόνα της προσπάθειάς του: “Προχώρησα στη συγγραφή ενός σύντομου, εύληπτου εγχειριδίου ανασκαφικής τεχνικής για να υπογραμμίσω την ανάγκη επικράτησης και στη χώρα μας ενός ενιαίου συστήματος τεκμηρίωσης των ανασκαφικών δεδομένων, ενός ομοιόμορφου τρόπου τήρησης ημερολογιακών σημειώσεων από όλους τους ανασκαφείς στην Ελλάδα, εύκολου στη χρήση, αποτελεσματικού και δεκτικού μηχανογράφησης. Η απομάκρυνση των στρωμάτων κατά την ανασκαφή επιτρέπεται και δικαιολογείται μόνον εφόσον λαμβάνεται μέριμνα για μια πλήρη επί τόπου τεκμηρίωση της θέσης των κινητών ευρημάτων στις επάλληλες στρώσεις (σε έκταση και βάθος), της σύστασης της κάθε στρώσης, του περιεχομένου, της χρονολόγησής της, με βάση την κεραμική και τα νομίσματα, καθώς και των παραγόντων δημιουργίας της, εάν δηλαδή οφείλεται σε φυσικά ή ανθρωπογενή αίτια.

Το υπουργείο Πολιτισμού έχει υποχρέωση να εκπαιδεύει τα νέα στελέχη του, να τους παρέχει τα αναγκαία για μια ανασκαφή μέσα και να τους ενισχύει με προσωπικό άλλων κλάδων, ώστε να ολοκληρώνεται μεθοδικά η ανασκαφική διαδικασία κάθε μέρα, από την αποκάλυψη ως τον καθαρισμό και τη διαλογή των θραυσμάτων κεραμικής, τη φωτογράφηση, τη σχεδίαση, την τελική καταγραφή και την ταξινόμηση όλων των ευρημάτων.

Στη διαδικασία αποκάλυψης των υλικών κατάλοιπων του ανθρώπινου παρελθόντος, σε αυτό δηλαδή που ονομάζουμε ανασκαφή, η Αρχαιολογία εφαρμόζει τη μέθοδο των θετικών επιστημών και δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη συμβολή τόσο αυτών των επιστημών όσο και της επιστήμης της συντήρησης, καθώς και των ιστορικών επιστημών”.


Δεν υπάρχουν σχόλια