Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πλώρη για την UNESCO βάζει η Αρητιάδα, το νησί της Κερασούντας

Η Αρητιάδα από ψηλά Είναι το μοναδικό νησί που κατοικούνταν στη νότια ακτή του Εύξεινου Πόντου, με πλούσιο αρχαίο παρελθόν (ταυτιζόταν...

Πλώρη για την UNESCO βάζει η Αρητιάδα, το νησί της Κερασούντας
Η Αρητιάδα από ψηλά
Είναι το μοναδικό νησί που κατοικούνταν στη νότια ακτή του Εύξεινου Πόντου, με πλούσιο αρχαίο παρελθόν (ταυτιζόταν με τις Στυμφαλίδες Όρνιθες, τις Αμαζόνες και τους Αργοναύτες), αλλά και με βυζαντινά κατάλοιπα. 

Ο λόγος για την Αρητιάδα, που έχει κηρυχθεί προστατευόμενος αρχαιολογικός και φυσικός χώρος, αφού αποτελεί τόπο αναπαραγωγής πουλιών.

Το νησί βρίσκεται ένα ναυτικό μίλι από την παραλία της Κερασούντας. Οι αρχαίοι Έλληνες το ονόμασαν προς τιμή του θεού Άρη, αλλά σήμερα λέγεται Γκιρεσούν Αντασί (Giresun Adası), δηλαδή το νησί της Κερασούντας.

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του κυβερνήτη της Κερασούντας, ξεκίνησε η προσπάθεια ώστε η Αρητιάδα να θέσει υποψηφιότητα για τη λίστα της UNESCO με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. «Είναι κομμάτι της παγκόσμιας κληρονομιάς και πρέπει να “αγκαλιαστεί” με διάφορους τρόπους», αναφέρεται στην ανακοίνωση στην οποία τονίζεται ότι σχετικό αίτημα για τις διαδικασίες που απαιτούνται ώστε να καταρτιστεί ο φάκελος κατατέθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας.


Πηγή: PontosNews

Δεν υπάρχουν σχόλια