Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

H ομορφιά της Παλμύρας: Μέσα στο εργαστήρι αποκατάστασης των μοναδικών αρχαιολογικών θησαυρών

Στο Εθνικό Μουσείο της Δαμασκού, η αρχαιολόγος Muntajab Youssef εργάζεται πάνω σε μια αρχαία λίθινη προτομή από την Παλμύρα, έναν...




Στο Εθνικό Μουσείο της Δαμασκού, η αρχαιολόγος Muntajab Youssef εργάζεται πάνω σε μια αρχαία λίθινη προτομή από την Παλμύρα, έναν μόνο από τους εκατοντάδες θησαυρούς που η ομάδα της αποκαθιστά με προσοχή μετά την καταστροφή τους από το Ισλαμικό Κράτος.   

Αρχαία αγάλματα και μεγαλειώδη γλυπτά αιώνων καταστράφηκαν από τους τζιχαντιστές, μετά από την κατάληψη παλιάς πόλης της κεντρικής Συρίας κατά τη διάρκεια του πολέμου της χώρας, ο οποίος φέτος κλείνει τα 9 χρόνια.   

Η προτομή ηλικίας 1.800 ετών ανήκει σε μια ευκατάστατη γυναίκα, και ονομάζεται «Η ομορφιά της Παλμύρας». Η προτομή υπέστη μεγάλη ζημιά κατά την πρώτη επίθεση στην πόλη από τους τζιχαντιστές το 2015.   

Μετά την ανάκτηση της πόλης το Μάρτιο του 2016, η προτομή, μαζί με άλλα κατεστραμμένα αρχαία μνημεία, μεταφέρθηκε στη Δαμασκό και αρχειοθετήθηκε σε κουτιά.   

Όταν ξεκίνησαν εργασίες ανακαίνισης το περασμένο έτος, η αρχαιολόγος λέει ότι η προτομή ήταν διαλυμένη σε πολλά κομμάτια.   

«Τα χέρια και το πρόσωπο χάθηκαν εντελώς όπως επίσης και μέρη του φόρεματός ενώ υπάρχουν και άλλα τμήματα που είναι εύθραυστα» δήλωσε η Youssef, η οποία εργάζεται σχολαστικά για την αποκατάσταση της προτομής εδώ και δύο μήνες.   

Η αρχαιολόγος αυτή είναι μια από τους 12 ειδικούς που εργάζονται για την περίπλοκη διαδικασία αποκατάστασης, η οποία ξεκίνησε αρχικά με την μετακίνηση των κατεστραμμένων τμημάτων στη Δαμασκό.   

Το πόσα τεχνουργήματα υπάρχουν συνολικά στο εργαστήριο είναι κάτι δύσκολο να εκτιμηθεί καθώς πολλά έφτασαν εκεί απλά σε κομμάτια.   

Η έλλειψη τεκμηρίωσης για τα αντικείμενα μεγαλώνει επίσης την πρόκληση αποκατάστασης.   

«Ένα μεγάλο μέρος της τεκμηρίωσης στο μουσείο της Παλμύρας, υπέστη ζημιές», δήλωσε ο αρχαιολόγος Raed Abbas. «Ένα άγαλμα χρειάζεται εικόνες ... για να ξαναχτιστεί».   

Αν οι εργασίες ολοκληρωθούν εντός χρονοδιαγράμματος, η αγορά της Χομς, ηλικίας 2.000 ετών, θα είναι πάλι έτοιμη να δεχτεί επισκέπτες τον Μάιο του 2019. 

Πηγή: LiFO, με πληροφορίες από Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια