Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μεσαιωνικό σπαθί βρέθηκε στη Δανία

Ένας υδραυλικός και ένας χειριστής μηχανής στο Aalborg της Δανίας έκαναν μια εντυπωσιακή ανακάλυψη: βρήκαν ένα άθικτο και καλά διατηρη...

Μεσαιωνικό σπαθί βρέθηκε στη Δανία

Ένας υδραυλικός και ένας χειριστής μηχανής στο Aalborg της Δανίας έκαναν μια εντυπωσιακή ανακάλυψη: βρήκαν ένα άθικτο και καλά διατηρημένο σπαθί κατά τη διάρκεια τεχνικών εργασιών.

Μετά την ανακάλυψη, οι Jannic Vestergaard και Henning Nøhr επικοινώνησαν με το Ιστορικό Μουσείο της Βόρειας Γιουτλάνδης, το οποίο αργότερα επιβεβαίωσε την ανακάλυψη μέσω της ιστοσελίδας του.

Ο Kenneth Nielsen, αρχαιολόγος του μουσείου, εξέτασε το ξίφος μήκους 1,1 μέτρων και γρήγορα κατέληξε ότι χρονολογείται στον Μεσαίωνα και ειδικότερα στον 14ο αιώνα.

Το ξίφος βρέθηκε στο έδαφος πάνω από το παλαιότερο στρώμα του δρόμου στο Algade, ένα από τα κεντρικά δρομάκια της βόρειας πόλης.

«Οι ανακαλύψεις στην πόλη χρονολογούνται προς την δεκαετία του 1300, οπότε το ξίφος πρέπει να βρέθηκε στο έδαφος εκείνο τον αιώνα», δήλωσε ο Nielsen στη συνέντευξη τύπου.

Το ξίφος έχει «εξαιρετικά υψηλό επίπεδο κατασκευής» με λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να παράγουν μόνο κατασκευαστές εξοπλισμών υψηλής ειδίκευσης.

Μεσαιωνικό σπαθί βρέθηκε στη Δανία

Ειδικότερα, το ξίφος φέρει μια στρογγυλεμένη διαμήκη αυλάκωση, ένα χαρακτηριστικό που έχει σχεδιαστεί για να μειώνει το βάρος του όπλου όταν το μήκος του υπερβαίνει το μέτρο. Έτσι το ξίφος ζυγίζει λίγο περισσότερο από 1 κιλό.

Τα ξίφη ήταν ακριβά αντικείμενα στον Μεσαίωνα και ανήκαν μόνο σε πλούσια τμήματα της κοινωνίας, όπως στους ευγενείς.

Ως εκ τούτου, ο Nielsen δήλωσε έκπληκτος από τη θέση της ανακάλυψης, ένας κανονικός δρόμος της πόλης, δεδομένης της παράδοσης ότι οι πολεμιστές θάβονται μαζί με τα όπλα τους. Τα περισσότερα ξίφη αυτού του είδους βρίσκονται σε τάφους.

Το ασυνήθιστο σημείο της ανακάλυψης μπορεί να σχετίζεται με τις βίαιες ταραχές, σύμφωνα με τον Nielsen, δεδομένου ότι η δεκαετία του 1300 ήταν περίοδος αστάθειας στη δανέζικη ιστορία σε μια σειρά εσωτερικών διεκδικήσεων εξουσίας.

«Η καλύτερη εξήγηση που μπορούμε να δώσουμε είναι ότι ο ιδιοκτήτης του ξίφους νικήθηκε σε μάχη. Πάνω στην αναταραχή, το ξίφος έπεσε στο στρώμα λάσπης που σχημάτιζε τότε τον δρόμο», δήλωσε ο αρχαιολόγος.

Το ξίφος έχει σταλεί για τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης με σκοπό την προβολή του στο Ιστορικό Μουσείο της Βόρειας Γιουτλάνδης - το οποίο βρίσκεται στην  οδό Algade του Aalborg, ακριβώς στον ίδιο δρόμο όπου χάθηκε το όπλο πριν από αιώνες.





Δεν υπάρχουν σχόλια