Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Οι άνθρωποι του Δεσποτικού

Το Δεσποτικό και οι εργασίες αποκατάστασης του αρχαιολογικού χώρου γίνονται το θέατρο για την ανάδειξη της συμβολής του ανθρώπου Το He...

Οι άνθρωποι του Δεσποτικού
Το Δεσποτικό και οι εργασίες αποκατάστασης του αρχαιολογικού χώρου γίνονται το θέατρο για την ανάδειξη της συμβολής του ανθρώπου
Το Hellenic American College (HAEC) και η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με το Διεθνές Σωματείο Φωτογραφίας και Τέχνης Αντιπάρου παρουσιάζουν την έκθεση φωτογραφίας της Μαίρης Χατζάκη με τίτλο «Οι άνθρωποι του Δεσποτικού», σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Λουΐζας Καραπιδάκη.

Η έκθεση παρουσιάζεται στην γκαλερί Χατζηκυριάκος-Γκίκας της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα) και θα διαρκέσει μέχρι και τις 2 Μαρτίου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πλαισιώνει διάλεξη του Γιάννου Κουράγιου, Αρχαιολόγου Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Υπουργείου Πολιτισμού και Διευθυντή Ανασκαφής Δεσποτικού Αντιπάρου. 

«Από την αρχαιότητα έως σήμερα η ιστορία του νησιού ήταν άρρηκτα δεμένη με αυτή της Αντιπάρου και της Πάρου, αφού οι Πάριοι, με στόχο την ισχυροποίηση της γεωπολιτικής και οικονομικής παρουσίας τους στο κεντρικό Αιγαίο, ίδρυσαν στο σημερινό νησί Δεσποτικό ένα μεγάλο ιερό εκτός άστεως που αφιερώθηκε στον Απόλλωνα», γράφει ο Γιάννης Κουράγιος στο λεύκωμα. «Σήμερα, μετά σχεδόν είκοσι χρόνια ερευνών, έχει αποκαλυφθεί ένα μεγάλο αρχαϊκό ιερό αφιερωμένο στον Απόλλωνα. Η αποκάλυψή του άλλαξε ραγδαία το αρχαιολογικό τοπίο των αρχαϊκών Κυκλάδων, αφού πρόκειται για ένα άγνωστο μέχρι πρότινος κυκλαδικό ιερό, το οποίο δεν αναφέρεται σε καμία γνωστή αρχαία πηγή, ενώ η έκταση και ο πλούτος του μπορούν να συγκριθούν μόνο με το ιερό της Δήλου».

Οι άνθρωποι του Δεσποτικού

Οι άνθρωποι του Δεσποτικού

Στην έκθεση, η Μαίρη Χατζάκη παρουσιάζει φωτογραφικές καταγραφές των μαρμαρογλυπτών κατά την ώρα εργασίας για την αποκατάσταση των αρχαίων μνημείων στη νησίδα Δεσποτικό. Το Δεσποτικό, η αρχαία Πρεπέσινθος, βρίσκεται δίπλα στην Αντίπαρο και, όπως αποκαλύπτουν οι ανασκαφές, τα ερείπια των μνημείων ανήκουν σε ιερό -πιθανώς της Άρτεμης και του Απόλλωνα- που είχε πανελλήνια ακτινοβολία στον αρχαίο κόσμο.

Μετά τα εγκαίνια στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, η έκθεση θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ, για να παρουσιαστεί στο Ελληνικό Προξενείο της Νέας Υόρκης στις 10 Οκτωβρίου 2019. Ο κατάλογος που συνοδεύει τις δύο εκθέσεις εκδίδεται από τον Εκδοτικό Οίκο Μέλισσα με την ευγενική αρωγή του Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (Κ.Ι.Κ.Π.Ε.).

Οι άνθρωποι του Δεσποτικού

Οι άνθρωποι του Δεσποτικού

Η επιμελήτρια της έκθεσης, Λουΐζα Καραπιδάκη, σημειώνει χαρακτηριστικά: «Οι φωτογραφικές αποτυπώσεις της Χατζάκη εξυμνούν την υλική και την άυλη πλευρά του έργου των ανθρώπων. Τα φωτογραφικά τεκμήρια, παρά τις δυσκολίες του πονήματος της «ζωντανής» φωτογραφίας, έχουν μια μοναδική ποιότητα, τόσο σε ό,τι αφορά τη γωνία της λήψης, όσο και στη γενικότερη αισθητική που εκπέμπουν.

Ως δείγματα καταγραφικής φωτογραφίας επιδιώκουν να φωτίσουν για τον θεατή αθέατες και άγνωστες πλευρές ενός επίμοχθου και σχεδόν ασύλληπτου έργου, αυτού της αποκατάστασης ενός αρχαίου μνημείου. Με κεντρικό σημείο αναφοράς τον άνθρωπο και την ανθρώπινη δραστηριότητα, η φωτογράφος έχει καταφέρει να αποδώσει όλη την ουσία, χωρίς υπέρβαση της πραγματικότητας, χωρίς να υστερεί το έργο της σε διαύγεια και αισθητική και κυρίως χωρίς να ξεφύγει από τη θεματική στοχοθέτησή της, να κάνει γνωστό απ’ άκρη σ’ άκρη στον κόσμο το Δεσποτικό».

Οι άνθρωποι του Δεσποτικού

Οι άνθρωποι του Δεσποτικού
Οι μαρμαρογλύπτες του Δεσποτικού όπως τους προσέγγισε
ο φακός της Μαίρης Χατζάκη.
Η Μαίρη Χατζάκη είναι υπεύθυνη της Αίθουσας Τέχνης Αντί στην Αντίπαρο από το 2012 και μέλος του Φωτογραφικού Κύκλου. Το 2013, συνίδρυσε το μη κερδοσκοπικό Διεθνές Σωματείο Φωτογραφίας & Τέχνης Αντιπάρου, το οποίο διοργανώνει κάθε καλοκαίρι το Antiparos International Photo Festival στο Κάστρο του νησιού. Από το 2015, φωτογραφίζει το Δεσποτικό και τις αρχαιολογικές εργασίες, ενώ το 2017 ξεκίνησε επιμελημένη φωτογράφιση για την προβολή τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια