Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Scotty», ο μεγαλύτερος τυραννόσαυρος που έχει βρεθεί ποτέ

Παλαιοντολόγοι του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα ανακοίνωσαν πως βρέθηκε ο μεγαλύτερος Τυραννόσαυρος Rex που έχει βρεθεί ποτέ στον κόσμ...


«Scotty», ο μεγαλύτερος τυραννόσαυρος που έχει βρεθεί ποτέ

Παλαιοντολόγοι του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα ανακοίνωσαν πως βρέθηκε ο μεγαλύτερος Τυραννόσαυρος Rex που έχει βρεθεί ποτέ στον κόσμο- ο οποίος, παράλληλα, είναι και ο μεγαλύτερος σκελετός δεινοσαύρου που έχει βρεθεί ποτέ στον Καναδά.

Ο 13 μέτρων «Scotty» έζησε στο προϊστορικό Σασκατσεουάν πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια. «Είναι ο βασιλιάς (rex) των βασιλέων» είπε ο Σκοτ Πέρσονς, επικεφαλής συντάκτης της μελέτης και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του πανεπιστημίου. «Υπάρχει σημαντική ποικιλία μεγεθών μεταξύ των τυραννοσαύρων. Κάποιοι ήταν πιο ισχνοί και ψηλοί, κάποιοι πιο στιβαροί. Ο Scotty ανήκει στους στιβαρούς» σημείωσε σχετικά.

Ο δεινόσαυρος πήρε το όνομά του από το μπουκάλι ουΐσκι που άνοιξε το βράδυ της ανακάλυψής του και εκτιμάται πως είχε βάρος πάνω από 8,8 τόνους, κάτι που τον καθιστά μεγαλύτερο από όλους τους άλλους σαρκοφάγους δεινοσαύρους. Ο σκελετός είχε ανακαλυφθεί αρχικά το 1991, ωστόσο η απομάκρυνση του σκληρού αμμόλιθου όπου ήταν κλεισμένα τα κόκαλα αποδείχτηκε δύσκολη διαδικασία- και οι επιστήμονες μόλις πρόσφατα κατάφεραν να μελετήσουν τον δεινόσαυρο πλήρως «συναρμολογημένο».

«Scotty», ο μεγαλύτερος τυραννόσαυρος που έχει βρεθεί ποτέ

Επίσης, είναι και ο γηραιότερος τυραννόσαυρος που έχει ανακαλυφθεί ποτέ, ηλικίας γύρω στα 30 έτη, ηλικία μεγάλη για το είδος, που είχε κατά κανόνα σύντομες και βίαιες ζωές: Ενδεικτικά, οι παλαιοντολόγοι διαπίστωσαν σπασμένα πλευρά, ένα μολυσμένο σαγόνι, και κάτι που φαίνεται ότι ήταν δάγκωμα από άλλον τυραννόσαυρο στην ουρά- τραύματα από μάχες μιας μακράς ζωής.

Ο κόσμος θα μπορεί να δει από κοντά τον Σκότι στο μουσείο Royal Saskatchewan από το Μάιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια