“Ανοιχτή πληγή” εξακολουθεί να αποτελεί για τη λειτουργία του Μουσείου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων Ζακύνθου η έλλειψη ...
“Ανοιχτή πληγή” εξακολουθεί να αποτελεί για τη λειτουργία του Μουσείου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων Ζακύνθου η έλλειψη μόνιμου και έκτακτου προσωπικού φύλαξης, συντήρησης, διοικητικού τομέα, κ.α..
Με τα σημερινά δεδομένα που έχουν εκλείψει και οι εμβαλωματικές προσλήψεις εποχιακών, όχι μόνο υπολειτουργεί για το κοινό αλλά κλειστός παραμένει και ο όροφός του. Μια τέτοια σημαντική και συνάμα τραγική κατάσταση στερεί σε ντόπιους και επισκέπτες τη δυνατότητα πρόσβασης στα μοναδικά εκθέματα και κειμήλια που φυλάσσονται εκεί.
“H δυσκολία υπάρχει πάντα σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Είναι πάγιο αίτημα της υπηρεσίας να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό. Το εποχιακό που δίνει το Υπουργείο για την θερινή περίοδο είναι ένα μπάλωμα, σε αυτήν την ανάγκη που υπάρχει, το Μουσείο για να μπορεί να λειτουργεί με μια στοιχειώδη ασφάλεια θέλει τουλάχιστον τέσσερις φύλακες την βάρδια. Δυο στο ισόγειο και δυο πάνω και αντίστοιχα το κάστρο, πρέπει να έχει μίνιμουμ 4-5 φύλακες. Αν κάποιος αρρωστήσει, θελήσει και πάρει μια άδεια να έχει μια εποπτεία του χώρου σωστή ο φύλακας του κάστρου που είναι 90 στρέμματα. Το βασικό ζητούμενο είναι να προσληφθούν μόνιμοι υπάλληλοι” δήλωσε η αναπληρώτρια Προϊσταμένη κ. Δήμητρα Νικολιά και πρόσθεσε “υπάρχει μια προκήρυξη του ΑΣΕΠ που βρίσκεται αυτήν την στιγμή σε εξέλιξη αλλά δεν ξέρουμε πότε θα έρθουν και αν θα έρθουν. Νομίζω ότι οι θέσεις είναι μια και μια. Μια για τον ένα χώρο και μια για τον άλλο. Είναι μια βελτίωση αλλά δεν είναι αυτό που χρειάζεται. Αυτή τη στιγμή το Μουσείο είναι ανοιχτό επειδή είναι τα γραφεία μας. Μόνο και μόνο για αυτό. Τώρα, είναι ανοιχτό το ισόγειο για να μπορεί να περνάει ο κόσμος, να ανεβαίνει στα γραφεία, να ανεβοκατεβαίνουμε εμείς. Όταν είναι μέσα ένας άνθρωπος και φυλάει, αυτό είναι παρακινδυνευμένο”.
Για άλλη μία φόρα-με δραματικό τρόπο-και ενώ η τουριστική περίοδος βρίσκεται προ των πυλών αναδεικνύεται, η αδυναμία να υποστηριχθεί ουσιαστικά η λειτουργία σημαντικών υπηρεσιών και φορέων, που έχουν την ευθύνη για την προστασία και προβολή των ιστορικών μνημείων του νησιού.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων έχει καταβάλλει τιτάνιες προσπάθειες να στελεχωθεί η Υπηρεσία ώστε να λειτουργούν το Μουσείο, το Κάστρο και να είναι επισκέψιμοι μνημειακοί χώροι.
Είναι κρίμα να χάνεται η ευκαιρία σε μαθητές να θαυμάσουν τα εκθέματα όπως φορητές εικόνες της κρητικής τέχνης και των μεγάλων ζακυνθινών ζωγράφων, Κουτούζη και Καντούνη και οι τοιχογραφίες από το καθολικό της μονής του Αγίου Ανδρέα Βολιμών, του Σωτήρα στο κάστρο, του Αγίου Νικολάου Μεγαλομάτη στο Σκοπό, μόνο και μόνο λόγω έλλειψης προσωπικού. Είναι απαράδεκτο, σε ένα από τα νησιά που αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό και θέλει να προβάλλει ένα δυνατό πολιτιστικό προφίλ, να λειτουργεί υποτυπωδώς το Μουσείο.
Πηγή: Ημέρα Ζακύνθου
Δεν υπάρχουν σχόλια