Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ ΥΠΠΟΑ και ΠΕΥΦΑ

Ο πόλεμος ανακοινώσεων συνεχίζεται μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ)...


Πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ ΥΠΠΟΑ και ΠΕΥΦΑ

Ο πόλεμος ανακοινώσεων συνεχίζεται μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) τα μέλη της οποίας, ως γνωστόν, «κατεβάζουν τα ρολά» σήμερα προειδοποιητικά για τρεις ώρες από τις 8 π.μ. ως τις 11 π.μ. σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

«Η ΠΕΥΦΑ κλήθηκε σε διάλογο, προκειμένου να αναλυθούν οι πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για όλα τα ζητήματα, χωρίς να υπάρξει θετική ανταπόκριση από την πλευρά του σωματείου», λέει το υπουργείο, ενώ οι αρχαιοφύλακες απαντούν: «Ψεύδεστε!»

Οι ανακοινώσεις

Υπουργείο Πολιτισμού

Αναφορικά με την κήρυξη τρίωρης στάσης εργασίας την Παρασκευή 12-04-2019 από την Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ), το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημερώνει ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με την Ένωση. Η ΠΕΥΦΑ κλήθηκε σε διάλογο, προκειμένου να αναλυθούν οι πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για όλα τα ζητήματα, χωρίς να υπάρξει θετική ανταπόκριση από την πλευρά του σωματείου.

Αρχαιοφύλακες

Με έκπληξη και οργή διαβάσαμε σε μερίδα του Τύπου, όλως τυχαίως φιλοκυβερνητική, ότι η ηγεσία του ΥΠΠΟΑ κάλεσε την ΠΕΥΦΑ  σε διάλογο και η οποία αρνήθηκε. Ψεύδεστε, αφού η ΠΕΥΦΑ ζήτησε πρώτη τον διάλογο με σχετικό αίτημα από 15/02/2019, στο οποίο μας ζητήθηκε πίστωση χρόνου λόγο του νομοσχεδίου που κατατέθηκε τότε στην βουλή και δόθηκε άνετα από εμάς. Όταν τελείωσαν τα νομοσχέδια ζητήθηκε από τον κ. Στρατή η ενεργοποίηση της συνάντησης που είχαμε ζητήσει και η απάντηση που μας δόθηκε ήταν ‘’θα το κανονίσουμε’’.

Επίσης, η ΠΕΥΦΑ είχε ενημερώσει βάση νόμου με εξώδικο τη Τρίτη το  μεσημέρι, το  Υπουργό Πολιτισμού και όλα τα συναρμόδια Υπουργεία Σε τηλεφωνική επικοινωνία του γραφείου του κ. Στρατή με τον Πρόεδρο της ΠΕΥΦΑ ζητήθηκε η αναστολή της 3ωρης στάσης εργασίας και τότε μόνο θα γινόταν συνάντηση στις 19:30 το απόγευμα. Διαφορετικά θα γινόταν  παρέμβαση του ΥΠΠΟΑ στο Γενικό Λογιστήριο και στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τις πρόσθετες δύο  αμοιβές μας και εκεί απαντήσαμε ότι η ΠΕΥΦΑ ούτε εκβιάζετε ούτε απειλείτε.

Η κουβέντα τελείωσε εκεί. Και βέβαια για λύσεις και απαντήσεις των προβλημάτων που βρίσκονται στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων ούτε κουβέντα.

Εμείς τους καλούμε σε διάλογο χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς απειλές, χωρίς εκβιασμό με σκοπό να δοθούν λύσεις στα προβλήματα.

Εν τω μεταξύ, με νέα του ανακοίνωση το υπουργείο αναφέρει ότι από αύριο Παρασκευή 12/4 γίνεται η έναρξη της λειτουργίας διευρυμένου ωραρίου σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και Μουσεία.

Αρχίζει το διευρημένο ωράριο σε αρχαιολογικούς χώρους


Πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ ΥΠΠΟΑ και ΠΕΥΦΑ

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες πρόσληψης του εποχικού προσωπικού της θερινής περιόδου για τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα Μουσεία της Αθήνας, μετά από συντονισμένες ενέργειες των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ως εκ τούτου, το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία της Αθήνας ξεκινά, με αποκλειστική πλέον ευθύνη των Εφορειών Αρχαιοτήτων και των Μουσείων, από την Παρασκευή 12-04-2019.

Παράλληλα, έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, δύο εβδομάδες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινωθεί αρχικά, αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πρόσληψης εποχικού προσωπικού και για το μεγαλύτερο μέρος των υπολοίπων αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων της χώρας, καλύπτοντας το 85% του έκτακτου προσωπικού φύλαξης που συνδέεται με τη διευρυμένη θερινή λειτουργία, ποσοστό που θα φτάσει το 90% μέχρι το Πάσχα.

Σημειώνεται ότι φέτος για πρώτη χρονιά οι συμβάσεις του εποχικού προσωπικού θα είναι οκτάμηνης και όχι επτάμηνης διάρκειας, με αποτέλεσμα, μετά από συνεννόηση με το Υπουργείο Τουρισμού, το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων να μπορεί να ισχύσει έως τα μέσα Δεκεμβρίου, ακολουθώντας την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια.

Μεταξύ των αιτημάτων της ΠΕΥΦΑ είναι:

- Η συνέχιση του δημόσιου χαρακτήρα του ΤΑΠΑ και η απρόσκοπτη καταβολή εξαιρεσίμων και πέραν πενθημέρου των αρχαιοφυλάκων από αυτό. Παράλληλα ζητάμε άμεσα το νέο οργανισμό του ΤΑΠΑ, προκειμένου να ενημερωθούμε για το τι περιλαμβάνει.

- Διεκδικούμε η 6η μέρα εργασίας μας να υπολογίζεται και συνταξιοδοτικά, αφού κανένα δημοσιονομικό κόστος δεν θα υπάρξει από μια τέτοια ρύθμιση και επιπλέον υπόκεινται σε όλες τις νόμιμες κρατήσεις.

- Άμεση συμπλήρωση και ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου και υλοποίηση της δέσμευσης της υπουργού, όσον αφορά το Υπερταμείο.

- Να ολοκληρωθεί άμεσα η πρόσληψη των 200 αρχαιοφυλάκων που εκκρεμεί στο ΑΣΕΠ και είχε εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό από το 2016. Ακόμα, ζητάμε να γίνει άμεσα αίτημα για ακόμα 500 προσλήψεις μονίμων αρχαιοφυλάκων μέσω ΑΣΕΠ, όπως έχει συμφωνηθεί με την πολιτική ηγεσία.

- Ζητάμε την εφαρμογή του Οργανισμού σχετικά με τα γραφεία φύλαξης και τους αρχιφύλακες, ώστε να εφαρμόζονται αξιοκρατικές διαδικασίες στις θέσεις ευθύνης.

- Ζητάμε ενιαίο πλαίσιο ωραρίου για όλη την Ελλάδα προς όφελος του τουρισμού και των εργαζομένων.


Δεν υπάρχουν σχόλια