Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Παναγία των Παρισίων: Το μέγεθος της καταστροφής

Ανάμεσα στα πολυτιμότερα κειμήλια της Παναγίας των Παρισίων βρίσκεται και ένα ακάνθινο στεφάνι, το οποίο μελετητές πιστεύουν ότι τοποθε...


Παναγία των Παρισίων: Το μέγεθος της καταστροφής
Ανάμεσα στα πολυτιμότερα κειμήλια της Παναγίας των Παρισίων βρίσκεται και ένα ακάνθινο στεφάνι, το οποίο μελετητές πιστεύουν ότι τοποθετήθηκε στο κεφάλι του Ιησού κατά το μαρτύριό του. (REUTERS/Philippe Wojazer/File Photo)
Η φωτιά που κατέστρεψε τα 2/3 της οροφής του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων δεν προκάλεσε φθορές μονάχα στο ιστορικό κτίριο, αλλά διακινδύνευσε και την εκτενή συλλογή χριστιανικών κειμηλίων και έργων τα οποία «φιλοξενούσε» ο ναός.

Η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα περισσότερα γλυπτά, πίνακες, ψηφιδωτά και άλλα κειμήλια δεν έχει ξεκαθαρίσει, δήλωσε ο εφημέριος του ναού Πατρίκ Σοβέ. Τόνισε ότι τα έργα, απειλούν πέραν της φωτιάς, ο καπνός και τα αντικείμενα που καταρρέουν.

Ο Μπερνάρντ Φονκερνί, ο οποίος ήταν μέλος της διοίκησης του ναού από το 1978 μέχρι το 2001, δήλωσε ότι αν χρησιμοποιείτο νερό τα κειμήλια θα μπορούσαν να υποστούν μεγαλύτερες φθορές στα κειμήλια.

Ανάμεσα στα πολυτιμότερα κειμήλια της Παναγίας των Παρισίων βρίσκεται και ένα ακάνθινο στεφάνι, το οποίο μελετητές πιστεύουν ότι τοποθετήθηκε στο κεφάλι του Ιησού κατά το μαρτύριό του. Σύμφωνα με τον εφημέριο του ναού, Πατρίκ Σοβέ, το ιστορικό κειμήλιο διασώθηκε και βρίσκεται σε «ασφαλή χέρια».

Στον ναό βρίσκεται κομμάτι ξύλου, το οποίο πιστεύεται ότι είναι μέρος του σταυρού, αλλά και ένα από τα καρφιά που χρησιμοποιήθηκαν στη σταύρωση.


Παναγία των Παρισίων: Το μέγεθος της καταστροφής

Ο Στέφεν Μάρεϊ, καθηγητής γοτθικής και μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής στο Columbia, αναφέρει ότι το «στεφάνι» ίσως περιέχει κομμάτια του πραγματικού κειμηλίου.

«Οι περισσότεροι από αυτούς τους ναούς έχουν γίνει προορισμοί για πολλά από αυτά τα κειμήλια, τα οποία μπορεί το κοινό να δει», δήλωσε η Νόρα Χάιμαν, καθηγητής ιστορίας της τέχνης στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Αμερικής.

Η Παναγία "άντεξε"... 

Η δομή της Παναγίας των Παρισίων «αντέχει» μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον καθεδρικό ναό, όμως στο κτίριο έχουν εντοπισθεί «ευάλωτα σημεία», ιδιαίτερα στο επίπεδο του θόλου, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υφυπουργός Εσωτερικών. 

«Η πυρκαγιά τελείωσε, τώρα η κύρια ανησυχία (...) είναι να εξασφαλισθεί ότι το οικοδόμημα δεν θα εμφανίσει ρωγμές», δήλωσε ο Λοράν Νουνιέζ στους δημοσιογράφους.

 


«Συνολικά η δομή αντέχει», όμως «μερικά ευάλωτα σημεία εντοπίσθηκαν κυρίως στο επίπεδο του θόλου και ενός αετώματος του βόρειου κλίτους που πρέπει να ενισχυθεί» και το οποίο οδήγησε στην εκκένωση πέντε γειτονικών πολυκατοικιών, πρόσθεσε. 

Η διάσωση του καθεδρικού ναού παίχτηκε «μέσα σ' ένα τέταρτο της ώρας, σχεδόν μισή ώρα», δήλωσε επίσης ο Λοράν Νουνιέζ στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ενώ εγκωμίασε το «θάρρος» των πυροσβεστών που έσπευσαν επιτόπου.


Παναγία των Παρισίων: Το μέγεθος της καταστροφής


Το μεγάλο εκκλησιαστικό όργανο του ναού «δεν κάηκε» από την πυρκαγιά, αλλά η δομή του μπορεί να έχει υποστεί ζημιές, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους τρεις οργανίστες της Νοτρ Νταμ.   

Το όργανο, το οποίο ανακαινίζεται στο πέρασμα των αιώνων, αλλά το ουσιαστικό μέρος της δομής του χρονολογείται από την αρχή του 15ου αιώνα, «έχει εν μέρει διασωθεί, όμως είναι καλυμμένο με μπάζα, σκόνη και νερό», δήλωσε ο Φιλίπ Λεφέβρ που εδώ και 35 χρόνια είναι οργανίστας στην Παναγία των Παρισίων. 

«Τους επόμενους μήνες, όλο αυτό θα στεγνώσει και υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν δομικά προβλήματα», πρόσθεσε ο εβδομηντάχρονος οργανίστας. 

«Ελπίζουμε ότι θα παραμείνει σταθερό και ότι μόλις καταστεί δυνατό θα προστατευθεί», πρόσθεσε επισημαίνοντας πως το εν λόγω όργανο είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Αντιθέτως, «το μικρό όργανο υπέστη ζημιές» από τη φωτιά, διευκρίνισε. 

«Όμως το χειρότερο αποφεύχθηκε, η Νοτρ Νταμ είναι ακόμη όρθια και το ανακουφιστικό είναι η ομόφωνη αντίδραση ολόκληρου του κόσμου», δήλωσε ακόμη προσθέτοντας πως «εδώ και αιώνες η Νοτρ Νταμ ζει με τη ζωή των ανθρώπων».

Στο Λούβρο μεταφέρονται τα έργα ζωγραφικής της Παναγίας των Παρισίων που υπέστησαν φθορές

Τα μεγάλα έργα ζωγραφικής της Παναγίας των Παρισίων, που υπέστησαν φθορές κυρίως από τον καπνό, πρόκειται να μεταφερθούν από την Παρασκευή στο Μουσείο του Λούβρου για συντήρηση, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Πολιτισμού Φρανκ Ριστέρ. 

«Οι μεγάλοι πίνακες της Παναγίας των Παρισίων δεν υπέστησαν ζημιές που σχετίζονται με τη φωτιά, αλλά περισσότερο από τον καπνό», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Πολιτισμού ,μιλώντας στους δημοσιογράφους μπροστά από τον ναό.


Παναγία των Παρισίων: Το μέγεθος της καταστροφής

«Οι πίνακες ενδέχεται να αρχίσουν να μεταφέρονται με ασφάλεια από την Παρασκευή στα εργαστήρια του Λούβρου όπου θα γίνει η συντήρηση και αποκατάστασή τους», δήλωσε ο υπουργός.

«Οι Γάλλοι αρχιτέκτονες έχουν κινητοποιηθεί για να διασφαλίσουν τη στατική ασφάλεια του χώρου στο σύνολό του. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Υπάρχουν τρεις σημαντικές οπές. Οι αρχιτέκτονες προσπαθούν σε συνεργασία με τους πυροσβέστες του Παρισιού να λάβουν τα καταλληλότερα μέτρα για να ενισχύσουν τη στατικότητα των σημείων του κτιρίου που κινδυνεύουν περισσότερο», τόνισε ο γάλλος υπουργός Πολιτισμού.

Τεχνογνωσία από το Βατικανό

Το Βατικανό προτίθεται να προσφέρει τεχνογνωσία για την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων μετά την χθεσινή πυρκαγιά, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού της Αγίας Έδρας. 

«Νομίζω ότι μια από τις μεγαλύτερες συνεισφορές που μπορεί να κάνει η Αγία Έδρα (...) θα είναι κυρίως τεχνική, καθώς έχουμε, για παράδειγμα, τα Μουσεία του Βατικανού», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο καρδινάλιος Τζιανφράνκο Ραβάσι. «Έχουμε το είδος της τεχνογνωσίας που όλος ο κόσμος αναγνωρίζει ότι είναι υψηλής ποιότητας. Γι'αυτό πιστεύω ότι μια ενδεχόμενη μελλοντική προσφορά θα μπορεί να γίνει σε κάποιους συγκεκριμένους τομείς (αποκατάστασης)», σημείωσε.

Ξεπερνούν τα 750 εκατ. οι δωρεές

Η συλλογική θλίψη για την καταστροφή που υπέστη από την τρομακτική φωτιά της 15ης Απριλίου η Παναγία των Παρισίων, έδωσε τη θέση της σε μία πρωτοφανή δυναμική αλληλεγγύης στη Γαλλία και το Εξωτερικό. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι δωρεές από μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους και πλούσιες οικογένειες της Γαλλίας για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης του εμβληματικού ναού της γαλλικής πρωτεύουσας, ξεπερνούν ήδη τα 750 εκατομμύρια ευρώ.


Παναγία των Παρισίων: Το μέγεθος της καταστροφής
Ο γιος του προέδρου του Ομίλου LVMH Αντουάν Αρνό επισκέφθηκε το σημείο
Η οικογένεια που έχει κληρονομήσει τη L' Oreal, οι Μπετανκούρ-Μεγέρ, μαζί με τον παγκόσμιο κολοσσό καλλυντικών ανακοίνωσαν σήμερα δωρεά συνολικού ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ στα οποία προστίθενται τα 200 εκατομμύρια της οικογένειας Αρνό και του ομίλου της LVMH, και τα 100 εκατομμύρια που υποσχέθηκαν αντίστοιχα ο πετρελαϊκός όμιλος Total και η οικογένεια Πινό, ιδιοκτήτρια του ομίλου Kering. 

Ο επιχειρηματίας Μαρκ Λαντρέ ντε Λασαριέρ (Firmalac) θα συνδράμει με δωρεά 10 εκατομμυρίων ευρώ για την "αποκατάσταση του βέλους" και η οικογένεια Μπουίγκ του ομώνυμου ομίλου τηλεπικοινωνιών θα δώσει επίσης 10 εκατομμύρια ευρώ. Τα διπλάσια, δηλαδή 20 εκατομμύρια, προσφέρει η οικογένεια Ντεκό, μέσω της JCDecaux Holding.

Από το βράδυ της Δευτέρας, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει έναν πανεθνικό έρανο για την αποκατάσταση του γοτθικού ναού, μια προσπάθεια που εκτιμάται ότι θα είναι δύσκολη και μακροχρόνια. Μέσω αυτού του ιδιωτικού, μη κερδοσκοπικού ιδρύματος (Fondation Patrimoine), ξεκίνησε ο έρανος που ήδη έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Για να αντιμετωπιστεί η ζήτηση τέθηκε σε λειτουργία άλλος ένας ιστότοπος (rebatirnotredamedeparis.fr/) υπό την εποπτεία του Κέντρου Εθνικών Μνημείων. Μεταξύ των δωρητών είναι πολλές ενώσεις, ιδρύματα και εταιρείες – και όχι μόνο από τη Γαλλία.

Η τράπεζα Credit Agricole, μέσω του ιδρύματός της, υποσχέθηκε να δώσει άλλα 5 εκατομμύρια, ενώ 10 εκατομμύρια δίνει η Societe Generale. Και το συνολικό ποσό αναμένεται ότι θα αυξηθεί κι άλλο, μετά την έκκληση που απηύθυνε στα μέλη της η γαλλική ομοσπονδία εργοδοτών.

Έτσι, ο όμιλος λιανικού εμπορίου Casino (καταστήματα Franprix και Monoprix) θα στηρίξει επίσης ενώ ο όμιλος τηλεπικοινωνιών Cap Gemini χορήγησε 1 εκατομμύριο. 

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό είπε ότι η πόλη θα συμβάλει στην προσπάθεια με το ποσό των 50 εκατομμυρίων και σκοπεύει εντός των επόμενων εβδομάδων, να οργανώσει μια διεθνή διάσκεψη δωρητών. Η περιφέρεια του Ιλ ντε Φρανς θα αποδεσμεύσει άλλα 10 εκατομμύρια για να βοηθήσει την αρχιεπισκοπή να ξεκινήσει τις πρώτες εργασίες αποκατάστασης.

Η εταιρεία Apple δεσμεύτηκε να βοηθήσει στην αποκατάσταση αυτού του «συμβόλου ελπίδας», όπως χαρακτήρισε τον ναό ο Τιμ Κουκ, μέσω του Twitter. Η Βραζιλιάνα δισεκατομμυριούχος Λιλί Σαφρά έκανε μια «σημαντική δωρεά», αλλά δεν αποκάλυψε το ακριβές ποσό. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός Χένρι Κράβις, ο συνιδρυτής του επενδυτικού ταμείου KKR, σκοπεύει να δώσει 10 εκατομμύρια δολάρια.

Διάγγελμα Μακρόν

Ο πρόεδρος Μακρόν πρόκειται να απευθύνει διάγγελμα προς το γαλλικό λαό απόψε στις 9 το βράδυ. Χθες, ο Γάλλος πρόεδρος ανέβαλε λόγω των γεγονότων το προγραμματισμένο διάγγελμά του με κύριο αντικείμενο την κρίση με τα "κίτρινα γιλέκα". Με ενδιαφέρον αναμένεται η αποψινή τοποθέτησή του.

Βοήθεια από όλο τον κόσμο

Έκκληση στις χώρες μέλη της ΕΕ να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της καταστροφής που προκάλεσε η πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων απηύθυνε ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. "Η πυρκαγιά υπενθύμισε στους Ευρωπαίους πόσα μπορούμε να χάσουμε", είπε ο Τουσκ μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο . "Πρόκειται για κάτι περισσότερο από υλική βοήθεια, καθώς η καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων δείχνει ότι μας συνδέει κάτι πιο σημαντικό και βαθύτερο από τις συνθήκες".

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι πρότεινε οι ευρωβουλευτές να δώσουν από έναν μισθό για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης.

Ο Πρόεδρος της Γερμανίας Φράνκ Βάλτερ Σταινμάγερ ζήτησε από τον γερμανικό λαό να στηρίξει την αποκατάσταση της Νοτρ Νταμ. "Δεν πρόκειται απλώς για ένα μεγάλο οικοδόμημα , είναι ένα μεγάλο ευρωπαϊκό ορόσημο, ένα ορόσημο του ευρωπαϊκού πολιτισμού και ένα σημαντικό σύμβολο της ευρωπαϊκής ιστορίας. Η Γαλλία δεν θα μείνει μόνη της αυτήν την ώρα".

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας με ανάρτησή του στο twitter τόνισε ότι το Βερολίνο θα συμβάλει στις προσπάθειες αποκατάστασης της καταστροφής. "Η Γερμανία είναι έτοιμη να βοηθήσει, δείχνοντας τη στενή της φιλία. Είμαστε ενωμένοι στο πένθος. Η Παναγία των Παρισίων είναι η πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας και σύμβολο της Ευρώπης".

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, τοποθετήθηκε μια κάλπη στην είσοδο, όχι για τις ψήφους αυτή τη φορά αλλά για τις δωρεές των ευρωβουλευτών. 

Μια διεθνής διάσκεψη δωρητών πρέπει τώρα να συγκεντρώσει χρήματα για την αποκατάσταση του ναού. Η δήμαρχος της Παρισιού, η Αν Ινταλγκό, ανακοίνωσε αυτή την πρόταση μέσω του Twitter. Θέλει να διοργανώσει διάσκεψη δωρητών στο δημαρχείο του Παρισιού, προκειμένου να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια για την αποκατάσταση του καθεδρικού ναού.


Παναγία των Παρισίων: Το μέγεθος της καταστροφής

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προσφέρθηκε να στείλει Ρώσους ειδικούς για να συμβάλουν στην ανοικοδόμηση της Νοτρ Νταμ. "Πρότεινα την αποστολή των καλύτερων εμπειρογνωμόνων στη Γαλλία ,που έχουν μεγάλη εμπειρία στην αποκατάσταση της παγκόσμιας κληρονομιάς", δήλωσε ο Πούτιν. "Η Παναγιά των Παρισίων είναι ένα ανεκτίμητο πολιτιστικό σύμβολο για την Ευρώπη και τον κόσμο", υπογραμμίζει ο Ρώσος πρόεδρος σε επιστολή του προς τον γάλλο ομόλογό του Εμμανουέλ Μακρόν. 

Ο Πολωνός Πρόεδρος Αντρέι Ντούντα προσέφερε επίσης τη στήριξη στον Γάλλο ομόλογό του."Ως χειρονομία ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, η Πολωνία θα μπορούσε να αποστείλει εμπειρογνώμονες για την αποκατάσταση της καταστροφής" τόνισε.


Παναγία των Παρισίων: Το μέγεθος της καταστροφής

Στο πλευρό της Γαλλίας θα σταθεί και η Unesco. «Είμαστε ήδη σε επαφή με ειδικούς και έτοιμοι να οργανώσουμε επείγουσα αποστολή για την αποτίμηση της ζημίας, για να διασωθεί ό,τι μπορεί να διασωθεί και για να αρχίσει η επεξεργασία βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων», δήλωσε η γενική γραμματέας Οντρέ Αζουλέ.   

Ειδικευμένοι τεχνίτες και σπάνια υλικά θα χρειασθούν για την ανοικοδόμηση του μνημείου, που υποδέχεται 13 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο, 35.000 κάθε μέρα.   

Ο επικεφαλής γαλλικής εταιρείας ξυλείας δήλωσε έτοιμος να προσφέρει τους καλύτερους κορμούς δρυός για την κατασκευή του σκελετού που συγκρατούσε την κατεστραμμένη στέγη και ήταν γνωστός ως «δάσος».   

«Η εργασία θα πάρει σίγουρα χρόνια, ακόμη και δεκαετίες, αλλά θα χρειασθούν χιλιάδες κυβικά μέτρα ξυλείας. Θα πρέπει να βρούμε τα καλύτερα είδη ξυλείας, με μεγάλες διαμέτρους», δήλωσε ο Σιλβέν Σαρλερουά του ομίλου Charlerois στην Franceinfo.   

Οι εργασίες αποκατάστασης θα κοστίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και θα διαρκέσουν πολλά χρόνια, αν όχι δεκαετίες. Όμως οι ειδικοί επιμένουν ότι οι ζημίες θα μπορούσαν να είναι ακόμη χειρότερες.   

«Από χθες ακούω ότι θα πάρει μία δεκαετία. Τι ανοησία!», δήλωσε σήμερα ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Τζακ Λανγκ, που προτείνει ένα φιλόδοξο τριετές σχέδιο για την ανοικοδόμηση της στέγης και του βέλους που κατέρρευσε φλεγόμενο.   

«Πρέπει να ορισθεί βραχυχρόνια προθεσμία, όπως κάναμε στο παρελθόν με άλλα έργα εξαιρετικού χαρακτήρα», είπε.


Πηγή: News247, LiFOΚαθημερινή 1, Καθημερινή 2, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια