Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ιάπωνες στην «αυλή των θαυμάτων»

Μία από τις πρώτες διεθνείς δράσεις του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, πριν ακόμη ξεκινήσει τη λειτουργία του στη νέα στέγη, είν...

Ιάπωνες στην «αυλή των θαυμάτων»
Μία από τις πρώτες διεθνείς δράσεις του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, πριν ακόμη ξεκινήσει τη λειτουργία του στη νέα στέγη, είναι μια μεγάλη έκθεση, στο πλαίσιο των 120 ετών ελληνο-ιαπωνικών σχέσεων.
Σε λίγες ημέρες, στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, όπως ονομάζεται πλέον το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, στην «αυλή των θαυμάτων», θα ανοίξει ένα από τα κτίρια του οικοδομικού τετραγώνου των  οδών Άρεως - Βρυσακίου - Κλάδου - Αδριανού.

Το έτοιμο κτίριο Δ, που βρίσκεται μαζί με τα άλλα στην τεράστια περίκλειστη αυλή, δίπλα στα κατάλοιπα ενός υστερορωμαϊκού τείχους, της παλαιοχριστιανικής βασιλικής του Αγίου Θωμά, ενός παλιού αρχοντικού και του Αγίου Ελισσαίου, ανοίγει στις 14 Νοεμβρίου για να φιλοξενήσει μια μεγάλη έκθεση, στο πλαίσιο εορτασµού της συµπλήρωσης 120 ετών ελληνο-ιαπωνικών σχέσεων.

«Kοσμητικές τέχνες στις περιόδους Meiji και Heisei: Σμιλεύοντας την ομορφιά και τη δεξιοτεχνία για 150 χρόνια» είναι ο  τίτλος της και περιλαμβάνει 62 αντικείμενα, τα οποία αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές του ιαπωνικού πολιτισμού. Ολα αυτά, διασυνδέοντας καλλιτεχνικές τάσεις και ιστορικές εξελίξεις και αναδεικνύοντας τη διδακτική σχέση μεταξύ παράδοσης και νεωτερικότητας.

Πορσελάνες, πήλινα σκεύη, κουτιά από λάκα, αντικείμενα από μέταλλο και μπαμπού, υφάσματα, δείγματα κεντητικής, αντιπροσωπευτικά των ιστορικών περιόδων Meiji (1868-1912) και Heisei (1989-σήμερα), είναι τα αντικείμενα της έκθεσης που έρχονται από τα Museum of Modern Art, Kyoto, The University Art Museum, Tokyo University of the Arts, Kanagawa Prefectural Museum of Cultural History, καθώς και ιδιωτικές συλλογές.

Χαρακτηριστικά έργα τέχνης και χειροτεχνίας περιόδων ιδιαίτερης διπλωματικής και πολιτιστικής εξωστρέφειας της Ιαπωνίας, όπου έχουν καταγραφεί σημαντικοί εσωτερικοί κοινωνικοί, οικονομικοί και πολιτισμικοί μετασχηματισμοί.

Όπως λέει στην «Κ» η διευθύντρια του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού Ελενα Μελίδη,  η έκθεση αυτή «σηµατοδοτεί µία από τις πρώτες διεθνείς δράσεις του μουσείου, πριν εκκινήσει τη διαδικασία εγκατάστασης των εκθεµάτων στη νέα του στέγη».

Και υπογραμμίζει ότι «αποτελεί τον συνεκτικό ιστό αναφορικά με την αναζήτηση κοινών καταβολών και ιστορικών δεσμών με τη χώρα της Ιαπωνίας, ενώ ταυτόχρονα προάγει την οικουμενικότητα της νέας αποστολής του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, κατά την οποία οι άνθρωποι επισκέπτονται τα μουσεία για να εξερευνήσουν και να ανακαλύψουν στοιχεία της πολιτισμικής τους ταυτότητας, τα «κοινά» που μοιράζονται με τους συνανθρώπους τους, όπως και τα στοιχεία εκείνα που τους διαφοροποιούν από τους «άλλους», να πραγματευτούν εν γένει την «αίσθηση του συνανήκειν».

Ιάπωνες στην «αυλή των θαυμάτων»
Τρία από τα 62 αντικείμενα της έκθεσης «Kοσμητικές τέχνες στις περιόδους Meiji και Heisei: Σμιλεύοντας την ομορφιά και τη δεξιοτεχνία για 150 χρόνια» αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές του ιαπωνικού πολιτισμού.
Η έκθεση ιαπωνικής τέχνης, που τελεί υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα (την επιμέλεια έχει αναλάβει ο Μασανόρι Μορογιάμα), εγκαινιάζεται από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και θα διαρκέσει έως τις 12/1/2020, δίνοντας την ευκαιρία στο ελληνικό κοινό να παρακολουθήσει την  εξέλιξη των κοσμητικών τεχνών στην Ιαπωνία, μέσα από τις δημιουργίες 51 καλλιτεχνών από τις δύο συγκεκριμένες εποχές. Της περιόδου Meiji, στην οποία παρατηρείται ένα ρεύμα καλλιτεχνικής αναγέννησης βασισμένο στη νεωτερικότητα και, της Heisei,  που σφραγίζεται από τις δημιουργίες καλλιτεχνών ενεργών από τις αρχές του 20ού αιώνα.

100 χρόνια ζωής

Η έκθεση αυτή κάνει καλό και στο ίδιο το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, το οποίο συμπλήρωσε 100 χρόνια ζωής.  Ιδρύθηκε ως «Μουσείον Ελληνικών Χειροτεχνημάτων», από  το 1959 αγαπήθηκε ως «Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης» και τώρα, συνεχίζει ως «Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού» (ΜΝΕΠ). Στη νέα του γειτονιά, κάθε κτίριο θα φιλοξενεί και μια θεματική ενότητα, όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία, μάλλον το 2023. Η παράδοση των χώρων του θα γίνεται τμηματικά, αλλά έχει σημασία να θυμίζει με δράσεις την παρουσία του. «Οι νέοι εκθεσιακοί χώροι παραδόθηκαν στο μουσείο τέλος του 2018. Μέχρι τότε ο χώρος ήταν στην αρμοδιότητα του αναδόχου της Διεύθυνσης Αναστήλωσης και Προστασίας Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού», λέει η κ. Μελίδη θυμίζοντας ότι πρόσφατα υπογράφτηκε η σύµβαση για την κατασκευή - εγκατάσταση των µουσειακών κατασκευών της νέας µόνιµης έκθεσης.

«Από τη στιγμή που έγινε η παραλαβή των κτιρίων από την υπηρεσία μας στο τέλος Οκτωβρίου του 2018, προχωρήσαμε αμέσως στην υλοποίηση του διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια και εγκατάσταση των νέων μουσειακών κατασκευών συνολικού προϋπολογισμού περίπου 2.700.000 ευρώ. Ο διαγωνισμός υλοποιήθηκε απρόσκοπτα και συμβασιοποιήθηκε μετά τον προσυμβατικό έλεγχο που διενεργήθηκε από τη διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Αττικής και τη θετική γνωμοδότησή της, στις αρχές Σεπτεμβρίου 2019. Είχαμε εγκαίρως προβεί στην προετοιμασία των τευχών δημοπράτησης για τη διενέργεια ενός τόσο μεγάλου διαγωνισμού, ώστε μόλις αποκτήσαμε την αρμοδιότητα της διαχείρισης των νέων κτιρίων, προβήκαμε χωρίς καθυστέρηση στην υλοποίησή του». Τονίζει πως το έργο υλοποιείται σύμφωνα με το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και θα ολοκληρωθεί με τους υπόλοιπους διαγωνισμούς (προμήθειας του εκθεσιακού φωτισμού και ψηφιακών εκθεμάτων). Αρκεί να εξασφαλισθεί η αναγκαία χρηματοδότησή τους έως το τέλος της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.


Πηγή: Γ. Συκκά, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια