Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

"Έφυγε" η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Ευαγγελία Στεφανή

Απεβίωσε η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Ευαγγελία Στεφανή - «Η Λιάνα μας, ήταν ένας άνθρωπος γενναίος!».


"Έφυγε" η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Ευαγγελία Στεφανή

Απεβίωσε η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Ευαγγελία Στεφανή - «Η Λιάνα μας, ήταν ένας άνθρωπος γενναίος!».

Στη θλίψη βυθίστηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, και μαζί του όλη η αρχαιολογική κοινότητα, καθώς απεβίωσε η διευθύντριά του, Ευαγγελία Στεφανή.

«Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης πενθεί την οδυνηρή απώλεια της διευθύντριάς του Ευαγγελίας Στεφανή. Η Ευαγγελία, η Λιάνα μας, ήταν ένας άνθρωπος γενναίος! Δυνατή και δυναμική, γεμάτη αγάπη για τη ζωή, έφυγε πριν από μήνες από το μουσείο με το χαμόγελο στα χείλη, την αγάπη προς όλους και με το κεφάλι ψηλά για την πιο δύσκολη και άδικη μάχη της ζωής της», αναφέρει το ΑΜΘ σε ανακοίνωσή του στο Facebook.

Η εξόδιος ακολουθία της Ευαγγελίας Στεφανή, διευθύντριας του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, θα τελεστεί αύριο, Τρίτη 24 Δεκεμβρίου, στον Ιερό Ναό Αγ. Παντελεήμονα Βότση στις 12.15 μ.μ.

Η ταφή θα γίνει στα κοιμητήρια Καλαμαριάς.


Επιθυμία της οικογένειας αντί στεφάνων, να γίνει δωρεά στη μνήμη της στο παιδικό χωριό SOS Πλαγιαρίου, βλ. σχετικά https://sos-villages.gr/dorea-sti-mnimi/

Ποια ήταν η Ευαγγελία Στεφανή

Γεννήθηκε στη Λαμία και αποφοίτησε από το 14ο Λύκειο Θεσσαλονίκης.Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στο ίδιο πανεπιστήμιο ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της με ειδίκευση στην Προϊστορική Αρχαιολογία το 1992. Το 2000 αναγορεύθηκε διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Το θέμα της διδακτορικής της διατριβής είναι «Η γυναικεία ενδυμασία στην Ανακτορική Κρήτη. Πρόταση ανάγνωσης ενός κώδικα επικοινωνίας».

Εισήχθη στην Αρχαιολογική Υπηρεσία κατόπιν εξετάσεων το 1991. Υπηρέτησε για σειρά ετών στην ΙΖ’ ΕΠΚΑ και συγκεκριμένα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βέροιας και πραγματοποίησε ανασκαφές τόσο στην πόλη της Βέροιας όσο και σε ολόκληρο το νομό Ημαθίας (προϊστορικοί οικισμοί Αγγελοχωρίου και Πολυπλατάνου, Τάφος της Κρίσεως στα Λευκάδια, Λευκόπετρα και Μικρή Σάντα Βερμίου, Αγ. Βαρβάρα, Ασώματα) καθώς και σε άλλες περιοχές της Μακεδονίας (Έδεσσα, Μάνδαλο, Αρχοντικό και Νερόμυλοι Πέλλας).

Από το 2004 εργαζόταν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και ήταν μέλος της ομάδας εργασίας που σχεδίασε και υλοποίησε τις μόνιμες εκθέσεις Μουσείου, οι οποίες εγκαινιάστηκαν το 2006. Από το 2008 έως το 2014 ήταν Προϊσταμένη του Τμήματος Μουσειογραφικών Μελετών και Καλλιτεχνικού Σχεδιασμού Εκθέσεων του ΑΜΘ, διάστημα κατά το οποίο συντόνισε τη διοργάνωση πολυάριθμων περιοδικών εκθέσεων που παρουσιάστηκαν στο ΑΜΘ ή σε άλλα μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως η έκθεση για την Αρχαία Μακεδονία στο Λούβρο και η έκθεση την Προϊστορική Μακεδονία στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόζναν και της Βαρσοβίας. Από το Νοέμβριο του 2014 ήταν Προϊσταμένη του Τμήματος Συλλογών Κεραμικής, Τοιχογραφιών και Ψηφιδωτών και παράλληλα με την οργάνωση και τεκμηρίωση των αντίστοιχων συλλογών, συνέχισε να εργάζεται για τη διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων, συνεδρίων, ημερίδων και άλλων εκδηλώσεων. Επίσης συμμετείχε σε αποστολές του Υπουργείου Πολιτισμού σε διάφορες χώρες με στόχο τη διοργάνωση εκθέσεων που προβάλλουν ελληνικό πολιτισμό. Από το 2014 έως το 2018 είχε χρέη Αναπληρώτριας Προϊσταμένης του ΑΜΘ. Ανέλαβε τη Διεύθυνση του μουσείου από τις 2 Φεβρουαρίου 2018.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονταν στην Προϊστορία του Αιγαίου, στην κεραμική, τα μοντέλα κατοίκησης και την αρχιτεκτονική της Εποχής του Χαλκού στη Μακεδονία. Επίσης είχε ερευνήσει και δημοσιεύσει μελέτες που αφορούν στην τοπογραφία, τα εργαστήρια κεραμικής, τις ταφικές πρακτικές και τις λατρείες στη Μακεδονία με έμφαση στη λατρεία της Μητέρα των Θεών. Είχε παρουσιάσει εργασίες με θέμα την επικοινωνιακή και εκπαιδευτική διάσταση των μουσειακών εκθέσεων και τη χρήση των νέων τεχνολογιών στα μουσεία. Είχε δώσει διαλέξεις σε ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα αλλά και σε τοπικούς φορείς. Είχε συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και συλλογικούς τόμους. Είχε συγγράψει δύο μονογραφίες και είναι επιμελήτρια οκτώ επιστημονικών εκδόσεων (κατάλογοι εκθέσεων, πρακτικά συνεδρίων, συλλογικοί τόμοι).

Δείγμα του επιστημονικού της έργου, μπορείτε να δείτε εδώ.

Πηγή: Voria, ΑΜΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια