Με ανάρτηση του στο Facebook, ο κ. Θόδωρος Λυμπεράκης γνωστοποιεί την καταστροφή από άγνωστο βραχογραφημάτων στο Παγγαίο, ηλικίας ίσ...
Με ανάρτηση του στο Facebook, ο κ. Θόδωρος Λυμπεράκης γνωστοποιεί την καταστροφή από άγνωστο βραχογραφημάτων στο Παγγαίο, ηλικίας ίσως και 3.000 ετών!
Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο της καταστροφής των βραχογραφιών, που υπάρχουν σε σπάνια αφθονία σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, τόσο στο Παγγαίο, όσο και στα όρη Σύμβολο και Λεκάνης. Συνήθως άσχετοι που θεωρούν ότι είναι σημάδια θησαυρών πάνε και τα καταστρέφουν, γιατί αγνοούν ότι αυτά είναι πανάρχαια σύμβολα κύρια του θρακικού πολιτισμού (έχουν τουλάχιστον 3.000 – 4.000 ιστορία, χωρίς να σπανίζουν και τα νεώτερα) που σηματοδοτούσαν σημεία για λατρευτικούς σκοπούς ή έδιναν πληροφορίες για νερό ή κυνήγι. Δυστυχώς όμως όσο οι βραχογραφίες παραμένουν χωρίς προστασία και όσο η βλακεία αυξάνει και αποκτάει καταστροφική δύναμη, θα έχουμε ανάλογα φαινόμενα. Το θέμα πήρε δημοσιότητα με ανάρτησή του γνωστού ιστοριοδίφη και δικηγόρου Θόδωρου Δ. Λυμπεράκη που με την έρευνά του και την αρθρογραφία του, έχει αναδείξει πολλάκις, κατά το παρελθόν, το θέμα. Η καταστροφή αφορά τις βραχογραφίες που υπάρχουν κοντά στο μοναστήρι της Υπαπαντής και έγινε – όπως φαίνεται – με συρματόβουρτσα, γεγονός που δηλώνει ότι το έγκλημα σε βάρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς ήταν προμελετημένο.
Ο κ. Λυμπεράκης συγκεκριμένα έγραψε στο FB:
«Η καταστροφή της εθνικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Αγαπητοί φίλοι, καλή χρονιά.
Φοβερό κλονισμό μου προκάλεσε η αποστολή, ανήμερα της πρωτοχρονιάς, από τον αγαπητό φίλο, βοτανολόγο Γιάννη Ζαλίδα, των τριών φωτογραφιών που αναρτώ και οι οποίες δείχνουν την πλήρη καταστροφή, από άγνωστο βάνδαλο, ενός από τους πιο σημαντικούς βράχους του Παγγαίου όρους, πάνω στον οποίο υπήρχαν πανάρχαια βραχογραφήματα, ηλικίας ίσως και 3.000 ετών. Όπως θα έχετε δει σε άλλες αναρτήσεις μου, τα βουνά της Ανατολικής Μακεδονίας, Παγγαίο όρος, Σύμβολο όρος και όρη Λεκάνης, έχουν το μεγάλο προνόμιο να φιλοξενούν ένα μεγάλο αριθμό βραχογραφημάτων, εκπληκτικών, δηλαδή, έργων τέχνης και ευλάβειας των αρχαίων Θρακών, που κατοικούσαν στα βουνά αυτά, πολύ πριν τα παράλια της Ανατολικής Μακεδονίας αποικισθούν από πόλεις της νότιας και κεντρικής Ελλάδας. Ο συγκεκριμένος βράχος ήταν ο πιο προσιτός σε όσους ήθελαν να πάρουν μια πρώτη γεύση αυτής της άγνωστης και ολότελα απροστάτευτης, πανάρχαιας τέχνης, γιατί βρισκόταν πολύ κοντά στην ασφαλτοστρωμένη οδό, που οδηγεί από το Ακροβούνι προς το Δασικό Χωριό και στις κορυφές του Παγγαίου. Πλήθος σχολείων, πολιτιστικών και ορειβατικών συλλόγων και πλήθος Ελλήνων και αλλοδαπών επισκέφθηκαν τον βράχο αυτόν, τον θαύμασαν και τον φωτογράφισαν, ένας υπάνθρωπος, όμως, δεν συγκινήθηκε, ούτε από την αρχαιότητα του μνημείου, ούτε από την ωραιότητά του, ούτε από την προσφορά του στον ελληνικό πολιτισμό και γι’ αυτό τον κατέστρεψε με μίσος και μανία, χρησιμοποιώντας αιχμηρό εργαλείο! Η μόνη μου ελπίδα είναι να εντοπιστεί ο βάνδαλος και να τεθεί σε δημόσια διαπόμπευση, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και να οδηγηθεί στον Εισαγγελέα.
Στις φωτογραφίες βλέπετε πώς ήταν ο βράχος και πώς τον κατάντησε ο υπάνθρωπος!»
Πηγή: Πρωινή, Χρονόμετρο
Δεν υπάρχουν σχόλια