Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Δερμάτινο παιχνίδι με μορφή ποντικού βρέθηκε στην Vindolanda

Δερμάτινο παιδικό παιχνίδι με μορφή ποντικιού, 105-130 μ.Χ. Η Vindolanda, που βρίσκεται 1,5 χιλιόμετρο περίπου νότια του τείχους του Α...

Δερμάτινο παιχνίδι με μορφή ποντικού βρέθηκε στην Vindolanda
Δερμάτινο παιδικό παιχνίδι με μορφή ποντικιού, 105-130 μ.Χ.
Η Vindolanda, που βρίσκεται 1,5 χιλιόμετρο περίπου νότια του τείχους του Αδριανού, είναι γνωστή ως ο αρχαιολογικός χώρος που έχουν βρεθεί αρκετά οργανικά αντικείμενα, μεταξύ των οποίων η μεγαλύτερη συλλογή δερμάτινων μποτών και υποδημάτων στη Ρωμαϊκή Βρετανία. 

Εκτός από τα υποδήματα, στον χώρο έχουν αποκαλυφθεί μια σημαντική ποσότητα αντικειμένων από σκηνές, εξοπλισμό για άλογα, δερμάτινων μπαλωμάτων, διακοσμητικών, αλλά και απορριμμάτων. Με πάνω από 7.000 αντικείμενα, η διερεύνηση της συγκεκριμένης συλλογής είναι μια συνεχής διαδικασία, που ίσως απαιτεί χρόνια μετά την ανασκαφή για την μελέτη του κάθε θραύσματος.




Κατά τη διάρκεια της καραντίνας λόγω του κωρονοϊού, το προσωπικό του αρχαιολογικού χώρου της Vindolanda εξέτασε προσεχτικότερα την τεράστια συλλογή δερμάτινων αντικειμένων. Την στιγμή που κοσκίνιζαν υλικό από διάφορα κομμάτια και θραύσματα, βρήκαν ένα κομμάτι δέρματος με την μορφή μικρού ζώου, που έμοιαζε με ποντίκι.

Το δερμάτινο ποντίκι έχει μήκος 12,2 εκατοστά και πλάτος 2,6 εκατοστά και φέρει σημάδια σε όλο του το σώμα που υποδεικνύουν τη γούνα και τα μάτια. Η τσάντα που έφερε το δερμάτινο υλικό, στο οποίο βρέθηκε μέσα, αποκαλύφθηκε το 1993 κατά τη διάρκεια μιας ανασκαφής του δωματίου του Διοικητή, την περίοδο που εγκαταστάθηκε η πρώτη κοόρτη Tungrains (προερχόμενη από το σύγχρονο Βέλγιο) στο χώρο. Αυτό χρονολογεί το δέρμα περίπου το 105-130 μ.Χ. Πιστεύεται ότι μπορεί να ήταν το παιχνίδι ενός παιδιού ή ίσως ακόμη και να  είχε χρησιμοποιηθεί ως αντικείμενο για αστείο.

Δερμάτινο παιχνίδι με μορφή ποντικού βρέθηκε στην Vindolanda
Το δερμάτινο παιδικό παιχνίδι και ο σωρός από διάφορα δερμάτινα κομμάτια
Η επιμελήτρια, Barbara Birley δήλωσε: «Ένα από τα πιο υπέροχα πράγματα της συλλογής Vindolanda είναι ότι ποτέ δεν ξέρουμε τι θα βρούμε στη συνέχεια. Παρόλο που έπρεπε να καθυστερήσουμε την έναρξη των ανασκαφών μας φέτος βλέπουμε ότι η συλλογή έχει ακόμα κρυμμένους θησαυρούς που πρέπει να αποκαλυφθούν. Αν και έχουμε πολλά αποδεικτικά στοιχεία για την ύπαρξη παιδιών στον αρχαιολογικό χώρο, έχουμε βρει πολύ λίγα παιχνίδια. Θα ήταν υπέροχο αν αυτό το μικρό ποντίκι ήταν παιχνίδι και πηγή ψυχαγωγίας για ένα παιδί εδώ στα βόρεια σύνορα».

Τα πραγματικά ποντίκια βρίσκονταν πράγματι παντού στην αρχαία Vindolanda, σε κάθε φρούριο, πιθανότατα να ήταν παρόντα στις οικίες και τους κοινόχρηστους χώρους και θα ήταν ένας σταθερός σύντροφος για τους ανθρώπους που ζούσαν εκεί. Όταν ανασκάφηκαν οι σιτοβολώνες της Vindolanda το 2008, τα οστά από χιλιάδες νεκρούς ποντικούς αποκαλύφθηκαν κάτω από τα δάπεδα του κτηρίου, όπου ζούσαν και τρέφονταν από τους κόκκους του σιταριού που έπεφταν μεταξύ των λίθων του δαπέδου. Είναι υπέροχο που κάποιος πριν από 2.000 χρόνια δημιούργησε αυτό το δερμάτινο ποντίκι για παιχνίδι, γνωρίζοντας ότι η δημιουργία του δεν θα είχε αιχμηρά δόντια ούτε θα έτρωγε κάτι μέσα στο σπίτι.

Δερμάτινο παιχνίδι με μορφή ποντικού βρέθηκε στην Vindolanda
Δερμάτινο παιδικό παιχνίδι με μορφή ποντικιού, 105-130 μ.Χ.
Σήμερα τα ποντίκια παραμένουν, όπως έκαναν πριν από 2.000 χρόνια, ένα παράσιτο για πολλούς ανθρώπους, αλλά εξακολουθούμε να το βλέπουμε με αγάπη. Είναι η πηγή πολλών σύγχρονων φανταστικών χαρακτήρων για τα παιδιά, και όπως φαίνεται από το εύρημα η αγάπη αυτή είναι διαχρονική.



Το δερμάτινο ποντίκι θα προβάλλεται μόνιμα στο μουσείο της Vindolanda, για να το απολαύσει και πάλι το κοινό, μαζί με μερικά από τα καλύτερα δερμάτινα αντικείμενα της Ρωμαϊκής Βρετανίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια